Tyck!

Pensionärerna mörkläggs, nämns sällan eller aldrig av de etablerade partierna

När det går uppåt för Sverige så står pensionerna i stort sett still, medan när det går nedåt så drar man i bromsen så att pensionerna minskar rejält skriver insändaren.

Jag är en 80-åring med ett förflutet inom den militära underrättelsetjänsten, de flesta åren i en mycket speciell chefsposition. Jag har under lång tid förvånats över den splittring och kraftlöshet som präglar dagens pensionärsorganisationer. Är det inte dags att ändra på detta? Vi har ju nästan två miljoner röster i nästa val 2014, en mäktig kraft om den förvaltas rätt.
På mitt tjänsterum hade jag i många år en tavla med texten “KNOW YOUR ENEMIES — THEY KNOW YOU”. Vilka är då våra “fiender”? Jo, det är förstås de politiker som genomförde den s k fempartiöverenskommelsen, och deras efterföljare. Resultatet har blivit att när det går uppåt för Sverige så står pensionerna i stort sett still, medan när det går nedåt så drar man i bromsen så att pensionerna minskar rejält. Pensionärerna mörkläggs, nämns sällan eller aldrig av de etablerade partierna. Så kan det väl inte få fortsätta, eller hur?
Våra vanor och livsmönster är kartlagda in i minsta detalj av politikerna. “They know us”. Därför röstar vi på dem i val efter val, och vårt elände kan därför obehindrat fortsätta. Hur många av oss har inte röstat på fempartiöverenskommelsens partier, och vi har därför själva skapat grunden till vår nuvarande situation.
Ofta nämns att vi lever för länge, vi är för många och att det saknas pengar. Fel, fel, fel. Det är de tidigare generationernas politiker som inte gjort tillräckligt bra prognoser. Ändå är det tämligen enkelt att göra prognoser med utgångspunkt från en befolkningspyramid. Och det finns gott om pengar. Man skickar 30 miljarder till EU varje år, mediokra fondförvaltare beviljar sig själva stora bonusar, och den alltför stora riksdagen med sina anknutna lobbyfirmor kostar massor.
En gemensam fiende brukar skapa god sammanhållning. Låt oss därför enas om att i nästa val undvika att rösta på de etablerade partierna. Två miljoner röster är inte att förakta. Det kommer att rejält skaka om partierna, men det kan det vara värt. Sedan kan vi lägga oss ned och dö nöjda.
P.S.  Fredrik Reinfeldt tänkte fel med sina jobbskatteavdrag. Han skulle naturligtvis ha sänkt skatten för alla, även för oss som jobbat i det förflutna. Då hade hans situation varit enklare idag  D.S.

Jerk Fehling

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

32 kommentarer

 1. Roland Gustafsson skriver:

  En sådan sak att granska tycker jag att MPs förslag idag är när de föreslår att våra pensionsfonder skall finansiera nyproduktion av 30000 hyresrätter fram till 2018 och dessa skall subvensioneras. För mig blir det en förlustaffär i dubbel bemärkelse därför att nyproduktion alltid kostar mer att bygga än motsvarande befintliga hus värderas till, fonderna skulle få lägre säkerhet än lånen uppgår till och dessutom menar väl MP hyran skall suventioneras, med skattemedel då. Blir det sedan problem med betalningsförmågan hos hyrestagarna och konkurshot mot fastighetsbolaget eller konkurs ser väl MP inga problem med att avskriva dessa lån heller när en konkurs kan radera ut hela lånet i värsta fall.

 2. Janos skriver:

  Ojdå, vilken överraskning, visar att färändringens vindar fortfarande kan blåsa ordentligt, många fler skulle läsa “Knapptryckarkompaniet” , skriven av en som varit med i “skendemokratin” M o sett hur den fungerar, men som “Demokrati” fungerar den inte, de enda dessa politiska “Broiler” begriper är ett väldigt annorlunda valresultat 2014, för se komma bort från “Köttgrytan” de vill dom säkert inte, Kan till o me bli, i alla fall löfte, sänkt
  “Pensionärsrassistskatt”, som en del tycker är ointressant
  o ventilera här, ingen nämnd men hellre inte glömd

 3. Alf skriver:

  Jag håller helt och fullt med Dig Roland! Jag kommer fram till nästa val se hur för mig intressanta politiker agerar och av det dra slutsatser hur jag röstar.

  Skall vi nå fram med vad vi vill till nästa val så är det dags att börja nu. Och vi behöver vara många så vi kan bearbeta på alla tillgängliga plan inom och utanför partierna.

 4. Roland Gustafsson skriver:

  Alf, jag överreagerade lite i mitt svar till dig tidigare på din attityd och ber dig överse med det. Inte för att jag har annan åsikt än den jag redovisade men jag borde inte uttryckt mig så om dig.
  Däremot är det så att jag gärna skulle se att alla våra politiker arbetade så i de offentliga organen som du redovisar att du gjort i facket och baserat på ett eget mandat i en egen valkrets.
  Varje politiker/ Riksdagsman har då att ta hänsyn till och fundera på om hans väljare kommer att acceptera de val och röster som han gör under sin mandat och om han kommer att bli omvald baserat på det.
  Då skulle vi som jag ser det få en demokrati värd namnet och inte en beordrad knapptryckningsdemokrati som vi nu har. Framförallt skulle demokratin manifisteras med att gruppledaren kunde väljas i demokratisk ordning inom riksdagsgruppen utan direkt inblandning i valet av partiledningen, om den inte var välkommen och inbjuden.
  Kunde vi få ett sådant system här som de har bl.a. i England och i Schweitz då kunde väljarna se sina företrädare arbeta så som du beskriver du gjort internt och då behöver väljarna inte själva engagera sig fysyiskt, mentalt och intellektuellt på det vis du gjort och som är en omöjlighet om resten av samhället också skall fungera rationellt. Med andra ord en öppen demokrati och därtill rationell.
  Att du bortsåg från det bidrog till min reaktion.

 5. Janos skriver:

  “De ekonomiska effekterna även om de slår helt fel är inte intressanta o diskutera här de gör ja på annan plats” Ja va säger man, påminner ganska mycke om en politiker
  som blivit ertappad “me byxorna nere” “Den bilden känner ja inte igen”
  Ja tror att pensionärerna är mer intresserade av den ekonomiska orättvisa som “de fem” har infört än att Du skriver motioner till facket, säkert ok under en period i livet men inse, facket är visserligen en del av de politiska
  etablissemanget men bara den”Röda” sidan
  .O de är en lång väg, om den inte avslås direkt, från fack
  till politik, o vi är pensionärer o de förändrar ju situationen
  avsevärt

  För egen del är ja definitivt mer intresserad av de ekonom. orättvisor som finns o ta fram likadana såna som folk i gemen inte vet om, en ytterligare sak som folk ,
  är ja säker på, inte vet är hur taxeringsvärdena bedöms.
  men de får va så länge, finns de intresse kan ja beskriva de

 6. Alf skriver:

  De ekonomiska effekterna är även om de slår helt fel inte särskilt intressanta att diskutera här, det gör jag på annan plats.

  Här visar jag i stället på hur man kan, om man vill, förändra genom att arbeta på ett visst sätt. Att de så ofta avslås kan med all säkerhet bero på att den som motionerar inte lobbat tillräckligt hårt för sin sak.

  Jag har motionerat inom fackföreningsrörelsen som är uppbyggd som flera partier är och vilar på medlemsinflytande. I mitten på 1990-talet hade fackförbundet en kongress och på den kongressen behandlade man bland annat alla mina 12 motioner. 10 gick helt igenom och de andra två skulle utredas innan man gick vidare.

  Nu förstår jag att det var ett sanslöst bra resultat. Ett resultat av att jag läst in stadgarna och hur en motion enligt dem skulle behandlas. Det handlade inte om att skriva en motion och lämna till sektionsstyrelsen för att sedan sätta mig ner och vänta på kongressen. Hade jag gjort det hade kanske inte någon motion fått gehör. Nej jag lämnade motionen till styrelsen och bad att få vara med på styrelsemötet och prata lite för mina motioner. På kommande medlemsmöte fanns jag också och redogjorde där för vad de innebar. Nästa steg var att motionen gick till avdelningsstyrelsen där jag bad att få enskilt samtal med flera av ledamöterna, bland annat ordföranden. Nästa steg var förbundetstyrelsen där jag kontaktade ett urval ledamöter. Inför kongressen skrev jag brev och/elller ringde ett antal kongressombud i andra avdelningar och sektioner och förklarade vad jag menade med mina motioner.

  Det är sådant här gediget arbete det handlar om om man vill förändra något. Det gäller självklart inte bara facket utan även inom den politisk sfären. Men tyvärr tycks vi inte som pensionärer kunna enas, och jag liksom många andra flyr medlemsskap i pensionärsorganisationer för det passar inte oss. Men vore vi ett antal som kom överens och infiltrerade organisationerna är jag säker på, om vi orkar hålla ut, att vi kan åstadkomma storverk.

  • Roland Gustafsson skriver:

   Ja, det du beskriver är utan tvekan ett gediget arbete men som förutsätter ingående personkännedom och tillgång till alla beslutsfattande personers sfärer.
   Det är vad som krävs av alla lobyister.
   Det du gett sken av är att det är vad som alla skall göra som en del i den demokratiska processen.
   Det är som jag ser det vad en inflytelseagent sysslar med.
   Kanske jag skall säga en kulturmarxistisk inflytelseagent?

   Eller politruk?

   För min del väger jag vad politiken resulterar i praktiskt och lägger sen min röst i valet utan hänsyn till vad jag blir lovad av politiker. Vare sig Löfven, Magdalena Andersson, Anders Borg eller Fredrik Reinfeldt.
   Den senare har för övrigt sagt : Lita inte på politiker.
   Jag tror han vet vad han pratade om och att det gäller generellt.

 7. Janos skriver:

  Ja Du Alf, svaret är redan klart, läs vad Roland skriver, o ja vet va en motion är, ja vet också hur meningslös den är, har sett statistik på detta hur många motioner som skrivs o hur många % som avslås per automatik, därför
  att “makteliten” styr detta, men visst, “ett gott skratt etc.”
  så de var ju nåt positivt me inlägget. Du kan väl leta upp statistiken så kanske Du förstår, gå fortare att “rösta bort”
  om enighet o opopolitiskhet tog över hos pensionärerna.
  Du gillar tydligen de ekonomiska “nackdelar” ja beskrev eftersom Du inte nämner någonting om det

 8. Alf skriver:

  Är Du inte beredd att jobba inifrån så lär Du aldrig få se en förändring. Jag har många lyckade fall via kammarrätt och JK men det hör ju inte hit. det är ju politisk påverkan det handlar om och då MÅSTE Du påverka inifrån via t.ex. motioner, om Du nu vet vad det är!

  • Roland Gustafsson skriver:

   Erfarenheten visar mig att behandlingen av motioner är ett “alibi” för att den demokratiska processen fungerar i de olika politiska partierna. Vad denna “demokrati” är värd framgår med all önsvärd tydlighet i Anne-Marie Pålssons bok Knapptryckarkompaniet där hon på sidan 169 redovisar hur den svenska fungerar med en tabell som visar vad RUT (riksdagens utredningstjänst) kommit fram till vid en jämförelse av 30 demokratier som alla hade några eller alla av följande maktdelningsfunktioner; tvåkammarsystem, författningsdomstol, presidentstyre, majoritetsval och medborgarinitiativ. Utom Sverige som saknade alla dessa “säkringar” mot maktmissbruk.
   All makt är koncentrerad till riksdagen, formellt sett. Men i praktiken ligger den i de tongivande partiernas eliters händer.
   Där bestäms vilka knappar som de “folkvalda” skall trycka på. Och hur motioner skall behandlas.
   Deras beslutsordning är grundat på kongressbeslut med den avslutande frågan Är beslutet enhälligt? De som till äventyrs skulle säga nej kan glömma återval.
   Vad en sådan demokrati är värd kan vi fundera på när våra ministrar Borg och Norman inte är folkvalda. Och när den nu producerat Magdalena Andersson.

 9. Janos skriver:

  Ja du Alf, om du läst ALLa kommentarerna noga så bör du se att vi är några stycken som håller me Jerk helt o hållet, tyvärr är de så att de är väldigt “magert” me insändare i detta blad, synd.
  Ja är ganska väl insatt i hur samhället fungerar, även det som inte fungerar, ja vill påpeka att ja “lider ingen speciell nöd! ja har de ganska bra, men en sak ska du veta JA HATAR ORÄTTVISOR
  Finns säkert några småpartier, SPI, piratpartiet, några lokalt förknippade, inget som belastar mitt minne, ja räknar de åtta som Jerk Ingvar, Göte m.fl åsyftar.

  Kan du förklara för mej o andra
  Varför ska ja betala 1000:-/ mån mer i skatt än övriga?
  Som gift sambo får ja enl. LIP 1998:674 -500:-/mån
  LIP = LAGEN OM INKOMSTPENSION 1998: 674.
  (SOSSEPRODUCERAT I SMYG) Vem vet detta?
  de visste du Alf säkert, så insatt som du är men alla ni andra.
  Varför ska ja o o min fru ha ca 3000:-/mån mindre för att vi är pensionärer?, Därutöver “bromsen” De kallar ja ORÄTTVISA
  Ja kan ju bo sambo utan o va gift så “spar ja “tusingen”
  O ja har sparat den “tusingen” lever ändå på samma sätt

  KD tog ju bort? Fastighetsskatten, o döpte om den till
  Fastighetsavgift? Summa sumarum. alla “småfolk” får betala baserat på max 900 000:- i taxeringsvärde medan de me miljonvillor “fastnar” i maxgränsen som varit ca 6000:-, Är detta rättvist, personligen tycker ja att all sån typ av beskattning borde slopas, varför? Ja får köpa min tomt, mitt hus, min utrustning själv, ja får betala för varje tjänst, sopor vatten etc, helt ok men varför ska ja SKATTA FÖR NÅT SOM JA INTE BELASTAR SAMHÄLLET ME? Jo de är en säker skattebas, kan inte flyttas,
  Så läs en gång till allas kommentarer, visst menar vi så. rösta INTE på de fem “PENSIONÄRSRASISTERNA”
  de är de enda dom begriper, ja tror inte att du konkret “i sak” har påverkat ett f-b dugg o du kommer inte o göra de i fortsättningen heller me “Politiska Skygglappar” o me “inavlade styrelser” i de flesta stora pens-org.,
  Ja har åtminstone INTE röstat på “pens-rasisterna” de senaste tre valen, om tillräckligt många gör samma nästa val slipper vi, hoppas ja, DISKRIMINERINGEN av pens.
  Just nu hjälper ja en nära vän i ett”fastighetstaxer-ärende
  kämpar me en “kronisk anställd” skattebyråkrat, ja tror ganska säkert att ja kommer o lämna detta till Riksdagens JO, i stället för att följa deras “goda råd” Begär omprövning, Överklaga till Förvaltningsrätt blabla så att dessa ska “vända papper” i åratal me “avslag” som
  resultat, Ja använde Riksd. JO för två år sen me ett strålande resultat, All pappersväxling tidigare var mellan en anonym “Kundtjänst” inga namn. Men efter JO-beslut fick ja ett “ynkeligt” undertecknat brev som var så, ja ja saknar ord, de måste läsas, men ja kan säga så att jämfört är “en daggmask stel som en pinne”

 10. Alf skriver:

  Ja, Du Janos, det är inte lätt här i livet, men jag trodde Du hade mer kunskap om hur Sverige fungerar förutom att vi har val.

  Visst har vi ett rasistiskt pensionärsparti, kanske mer än Sverigedemokraterna. Och om jag fattat Dig rätt Janos skall vi då rösta på SD, Vänster eller Miljöparti i stället för de fem partierna i pensionsöverensstämmelsen?

  Jag kan tala om för Dig Janos att jag har varit med och påverkat förr och vet att man måste jobba inifrån organisationen. Eller få till en folkopinion så det vänder.

  Jag har i alla fall försökt och det viftar Du bort som om det inte var något…vad har Du gjort för att förändra världen?

 11. Janos skriver:

  Jan har läst alla kommentarer, från Jerk, Ingvar, Göte m.fl
  väldigt noga o vad ja ser är att de flesta inkl. jag själv har samma inställning, RÖSTA INTE PÅ DE FEM PARTIER.
  som är överens om att särbehandla pensionärerna, o alldeles riktigt Alf, du räkna rätt återstår tre, du svamlar nåt om att ja “jobbar/lobbar” för nåt rasistiskt pens-parti-
  Visste inte ens att de fanns men ja leta på Google o hitta nåt i Nynäshamn SPI, vet inte valresultatet men skulle inte kunna tänka mej att de är nån mening o rösta på.
  Ja läste visserligen deras partiprogram o där fanns inget negativt, ändå är dom, om de menar SPI, rasistiskt, vad vet du om de, i din sagovärd ska vi ju “använda våra demokratiska rättigheter o göra pensionärsuppror”, såna meningar brukar börja me “Det var en gång”.
  Rasistiskt, ja en sak vet ja i alla fall, de finns fem partier, S, M, FP, C, o KD upprepar så de inte missförstås, som är PENSIONÄRSRASISTER, de finns ju facit på de men de ser inte de som har “politiska skygglappar”. ja förstod inte riktigt Per R som skriver, ” om vi blir för aktiva mot de politiska partierna kommer de att utesluta oss” som de formuleras verkar de som att vi är aktivt anslutna till partier, inte bara i lönndom, genom en “inavlad” styrelse,
  De har ja faktiskt aldrig hört o deras “slogan” (lögnen) är
  “Vi är en politiskt o religiöst obunden förening”. Trot den som vill.
  O så har du försökt påverka politiker “me magert resultat”
  hade du väntat dej nåt annat, de enda dom begriper är “valresultat” som me så många, väljare skulle gå att dramatiskt ändra om de inte fanns så många “vi röstar som mor o far gjorde o som vi alltit har gjort”.
  Dom ska säkert formulera “enorma skattesänknigar”
  för oss 2014, me en liten “finstilt” kommentar, “När budget tillåter”. Kanske du håller me i “sakfrågan” va du nu menar konkret, men de vet du kanske inte själv?

 12. Alf skriver:

  Tyvärr så tror inte jag på att det går att påverka politiker på det viset. Frågan är om Ni får några svar alls. I alla fall inte via mejl, jag har försökt och svarsfrekvensen är embarmerligt dålig!

 13. Ingvar Fridell, Göte Nilsson skriver:

  Allmänt sett kan i inlägget och i kommentarerna utläsas ett stort missnöje bland många av medlemmarna. Våra politiker lyssnar inte på oss alls. Våra organisationer gör för litet, och är för uppbundna av de partier som de hör till. Förbunden agerar inte alls som på det sätt sätt som facket fungerar för arbetstagarna., att med de möjligheter som finns ta till vara medlemmarnas intressen. ”Vi bör göra uppror”, tycker någon.

  Men vi kan inte strejka och har inga konfliktfonder. Vår enda makt är vid valen, men den har inte utnyttjats då. Vi upprepar därför våra tidigare förslag.

  Inför nästa val formulerar vi våra krav i klara ordalag. Vi avkräver partierna svar på hur de kommer att ta hänsyn till dem. Vi presenteras svaren för medlemmarna. Vi uppmanar medlemmarna att inte rösta på de partier som sämst motsvarar våra krav. Vi uppmanar distrikten och föreningarna att tillsamman med de övriga förbunden – och med dem som ännu inte är pensionärer – anordna demonstrationer, där så många som kan bör delta.

  Genom detta får partierna klart för sig att inte 1, 7 miljoner pensionärer – och inte heller de som kommer att bli pensionärer – godtar att de blir illa behandlade.

  Ingvar Fridell, Danderyd.
  Göte Nilsson, Björkvik

 14. Alf skriver:

  Det låter väldigt mycket som att Janos jobbar/lobbar för det rasistiska pensionärspartiet i sina inlägg.

  Nej skall vi få en förändring i vår demokrati måste vi använda de vägar som finns och förändra inifrån. Detta oavsett Du är höger, vänster eller mitt emellan.

  Jag håller med i sakfrågan men ej Janos svammel vid sidan om!

 15. Janos skriver:

  O visst ja glömde kommentera, Jo ja har läst va Jerk har skrivit mycket noga o håller me honom till fullo, o om De läser våra ins. lika noga så kanske? du ser att “innehåll o
  slutsats” är nära nog identiska, alla ser inte detta samband, men de beror sannolikt att politiska skygglappar skymmer insikt/utsikt, välj själv/ JAN

 16. Janos skriver:

  Ja min vän, vad är nytt i ditt resonemang, ja menar vi kan aldrig få en förändring me dessa “inavlade” pensionärsföreningar, vi kan hellre inte få nån förändring me o rösta “som vi alltid har gjort”, vad dessa fem menar
  har dom ju klart uttalat, “Vi ska sänka skatten om budgeten tillåter”, de resonemanget hörs aldrig när de gäller jobbskatteavdrag, “invasionen” till Sverige, fri sjukvård för “illegala” flyktingar, o om de ska påverkas i den anda som Du menar där en politiskt “inavlad” ledning
  styr, då snälla Du tar de en f-b tid, Återigen vad de fem har för inställning vet Du, vad de andra har vet Du inte, men vissa har klart uttalat att, “skatten ska sänkas o pensionssystemet ses över”, tydligare kan de inte bli.
  Eller hitta nån pens-org som lever efter sitt reklambudskap, “Politiskt o religiöst obunden”, finns de en sån ska ja gärna va me, inte så länge de “står” sosse eller borgare i pannan på dom, de är egentligen samma dynga

 17. Alf skriver:

  Om Janos hade läst artikeln före han läste mitt inlägg kanske han förstått vad jag menade och syftade på. Jerk skriver mycket tydligt om pensionens fempartiöverenskommelsen och att vi av trdition och annat fortsätter rösta på dem och därav fått det vi har nu.

  Han(Jerk) skriver vidare att vi i nästa val inbte skall rösta på de etablerade partierna och det är där jag undrar vad vi skall rösta på. Så enkelt var det Janos. Eller vill Du jag skall förklara? Ta bort de fem partier som kom överens om pensionerna så har Du Vänster, Miljöpartiet och Svberigedemokraterna kvar…där har Du tydligt vad jag syftade på!

  Visst är pensionärsorganisationerna politiskt präglade, men enbart därför att man som medlem bara är medlöpare och inte använder sitt medlemsskap för att påverka inom rörelsen.

  Jag känner igen resonemanget från fackföreningsrörelsen där medlemmarna skyller på facket. Det fack där de själva varit med och passivt röstat fram sina representanter. Exakt så är det inom de flesta folkrörelserna i vårt land och då blir de som de blir.

  Folk är för bekväma av sig och nyttjar inte ens de mest elementära möjligheterna att påverka vårt land. Om inte Janos visste det så har Du mycket stora möjligheter att via demokratiska kanaler påverka Din och min framtid.

  Och om Du Janos inte visste det innan så kan en folkrörelse endast påverkas inifrån, av medlemmarna. Teoretisk skulle man kunna revolutionera pensionärsrörelserna om man var en tillräckligt stor grupp som kom överens om att nu går vi in i var sin organisation och gör om den. Kasnske skulle det gå om man var tillräckligt slug och uthållig.

  Andra demokratiska möjligheter är att skriva insändare, påverka de politiskt valda i olika positioner både lokalt, regionalt och centralt. Gå med i olika organisationer och påverka genom t.ex. motioner och annat. Det Du Janos skriver vet vi redan och det blir varken bättre eller sämre av att upprepas.

 18. Janos skriver:

  Herregud. “Använd dina demokratiska påverkansmöjl. fullt ut. vi gör ett pensionärsuppror”
  Är de inte när man “organiserar” som de finns en möjlighet o påverka, vi är ca två miljoner “påverkare”
  o om inte dessa PRO, SPF etc. vore fast me navelsträngen till politiska partier vore påverkansmöjlhet
  hur stor som helst.
  Förr fick ja “kalla kårar på ryggen” när ja hörde ordet Kommunist, i dag får ja de när ja ser eller hör Falliansen,
  o sossarna därför skillnaden mellan “röd o blå” är nära noll
  Fakta: Straffskatten ca 1 000:- högre per person
  än för de som jobbar
  gfttsmmanboende enl LIP1998:674 ca – 400:-/pers/mån
  o så har vi bromsen som sänker när ekonomin sackar
  o så sossepersson som stal 260 miljarder ur AP systemet
  som “skulle betalas tillbaka krona för krona” ja vi har ju facit.
  Så länge folk röstar som “mor o far gjorde o som ja allti har gjort så är din fantasi om påverkan noll o inget.
  Att de ha blivit orättvist mot oss pens. de har vi ju facit på.
  hur de skulle bli me dina “vänster eller rasister” de är ju en förutfattad mening inte värt vatten.
  Rasism: åk till Malmö, Göteborg, Södertälje Stockholm
  med flera o upplev “Libanon” i miniatyr så kanske du ser att nåt är galet me “invationen” av vårt land

 19. Alf skriver:

  Jerk Du skriver att vi skall undvika att rösta på de fem etablerade partierna, eller hur? Då undrar jag, menar Du verkligen att vi skall välja vänster eller rasism så får vi som pensionärer det bättre? Nej det blir ur askan i elden. Tyvärr!

  Det som vi pensionärer kan göra är att i stället för att tjafsa här och på andra ställen, så får vi ta saken i egna händer. Det finns många sätt vi kan få fart på politikerna. Använd alla Dina demokratiska påverkansmöjligheter fullt ut. Menar vi allvar så gör vi ett pensionärsuppror.

 20. Roland Gustafsson skriver:

  Ja, man kan fråga sig vad våra politiker har för tankar kring 2 miljoner pensionärsröster. Nu har vi fått höra av den nuvarande regeringen i 6 år att pensionärerna inte kan räkna med sänkta skatter, att staten måste spara och samla i ladorna för att kunna motstå den befarade krisen i Europa, som kanske blir en global kris. Detta har kommunicerats i mer än 3 år och allt tydligare efter valet. En princip som flertalet håller med om är att bördor är lättare att bära om de är jämt fördelade men nu kan man tycka att det får vara nog. Vi håller på att få ett nytt skattefrälse här i landet genom vår oändliga generositet mot våra invandrare. Det äldreförsörjningsstöd som står till dessas försörjning kan ge upp 11000 kr i skattefritt bidrag inkl bostadsbidrag + ev pension från hemlandet upp till 3000 kr per månad när flertalet svenskar inte kommer över 11000 kr före skatt.
  http://www.pensionsmyndigheten.se/SaMycketKanDuFaIAldreforsorjningsstod.html

  De senaste dagarnas utveckling i Europa med tydliga tecken på att Spanien också förutom Grekland är på väg mot en betalningsinställelse och med utträde ur Euron som följd tycks bekräfta alla de farhågor som pessimisterna varnat förunder flera år. Regeringens arbete har präglats av sparsamhet under flera år nu med hänvisning till de befarade svårigheter vår ekonomi kan komma att drabbas av om Europa drabbas av depression. Vi har fått höra att Sverige skrivit på avtal och konventioner som tvingar oss att ta emot snart sagt alla som kommer hit. Dublinkonventionen är en sådan som säger att första asylland skall gälla. I detta sammanhang kan det då tyckas märkligt att miggrationsverket haft i uppdrag att skapa en ny rättspraxis för asylsökare här som redan har uppehållstillstånd i annat EU land med syfte att alla sådana skall få uppehållstillstånd här om de bara gömmer sig i 18 månader. I ett krisens Europa där svårigheterna för alla inte minst invandrare kan man förmoda att det kommer att leda till ytterliggare ökat tryck på Sverige och våra resurser. Och en fortsatt pensionsbroms bortom senast aviserade 10 år.

  http://meritwager.wordpress.com/2012/07/22/en-migga-varfor-kommer-man-till-sverige-och-ansoker-om-asyl-trots-att-man-redan-har-fatt-asyl-i-ett-annat-eu-land/

  Kan man säga att svenska pensionärer skall spara så att vi skall ha råd främja en folkvandring hit från alla jordens hörn?

 21. Janos skriver:

  Del 2.
  Ja har letat upp skattetabeller hos Skatteverket o de är värre än ja hört ryktesvägen betr skatteskillnad
  På min pension gentemot “jobbskatteavdrag” 973:- mer
  Om ja fortsatt va gift ca 400:- mer
  Summa 1 500:-
  mer i skatt per mån är ni två personer blir de dubbelt 3000:-
  O SÅ BROMSEN SOM SÄNKT PENSIONEN.
  Hur i he kan ni vara nöjda me detta o rösta på dessa utsugare, som jämförelse har dom som bestämt detta ca
  75 000:-/mån i fickan, rättvist o bra. eller hur?

 22. Janos skriver:

  Ja Du Jerk, de är så sant, de fem stora pens-org, PRO, SPF, SPRF,SKPF o RPG har nära 900 000 medlemmar, o så finns de ytterligare några som bör ha några hundra
  tusen med. tänk va som skulle kunna åstadkommas om dessa “Vi är en politiskt o religiöst obunden organisation”
  där kommer första lögnen, dom är så politiskt inavlade,
  Curt Persson med vänstern o K-E Olsson me högern, övriga känner ja inte men säkert några småpåvar från kommun el. landsting, dessa s k ordf. kunde utan nån försämring ersättas av nån figur av “Döderhultarn” va finns de för anledning o betala medlemsavg. förstod ja efter ett års medlemskap o lämna detta, SPF, för att avdankade inavlade styrelser ska roa sej, t. ex Almedalen
  på min bekostnad.
  Orättvisorna så är de om Sverige går nåt sämre vem ska dra åt svångremmem, jo just de “bromsen” me pensioärerna, går de bra händer i stort sett inget, o VAD GÖR DESSA OPOLITISKA ORG. inte ett f-b dugg, o samma vad gäller straffskatten, INGET, sammantaget är de otroligt att folk är så nöjda o röstar på samma skit val efter val, o så gnäller vi lite sen igen, C-ledaren har 152000:- i mån. är de befogat o begriper en sån vanliga människors levnadsvillkor, nej, nej o åter nej.
  Sammantaget, de finns ytterligare en försämring som de inte talas om i onödan, ja kom i klammeri me den för två år sen, ja gifte mej i mitten på dec 2009 o skildes i febr. 2010, efter ca två mån. orsak LIP 1998:674. vi levde ca åtta mil från varann. Men direkt kom brev från Förs-kassa
  “P g a ändrat civilstånd kommer pensionen att ändras”
  Ja kolla LIP 1998:674 inget finns som anger att civilstånd ändrar pensionen, de är gemensamt boende som anges men har man kommit i klorna på en kroniskt anställd statlig byråkrat är man illa ute, ja skrev omg, utan svar tre ggr. så svara “Kundtjänst” “du kan begära omprövning eller överklaga till bla bla bla” ja förklara för fjärde gången, fick ett formulär ja skulle fylla i samma sak igen. “De skulle utredas” Nej ja skicka mina handlingar till JO, då blev de fart, de personliga brev ja fick, underskrivet me namn var de ynkligaste ja sett, an daggmask är stel jämfört me denna byråkrat
  Sambo har 93 % av prisbasbelopp i pens. medan gifta samb har 76 % Varför levnadsvillkoren är lika, detta smög sossarna in 1998 o de är tydligen ok.
  Så Orättvist: Bromsen påverkar pensionen negativt.
  Straffskatten gör åtskilligt. i mitt fall ca 8-900/mån/pers.
  Är ja gift sammnboende gör de ytterligare ca 4-500/mån
  Tala om orättvisa o odugliga pens.org lämna dessa o rösta på nåt vettigt 2014, o inte på något av de sju.
  SD kan få 20 % i de valet,

 23. Sven Aivert skriver:

  Framförallt måste det bli en förändring så att pensionerna följer komsumentprisindex för allt höjs i hela samhäället utom pensionerna

 24. Nilsdotter skriver:

  Varje politiker som varit med några år blir blir indoktrinerade av sin lära (även om de inte vill det), att ständigt leva med vissa mycket starka budskap, som avsiktligt skall motverka motståndaren, detta påverkar hjärnan rent bio/fysiskt och “kör” upp breda spår för det som ständigt matas in. Att komma ur detta är mycket svårt, läran är ju helig och att bli frälst sker aningslöst. Detta bidrar till svårigheter att öka samarbetet mellan olika organisationer. – Ökad kunskap om hur indoktrineringen har påverkan på människor (många gånger som hinder för positiv utveckling) bland annat i den politiska trosläran, kan leda till mera öppenhet till alternativen på vägen till gott samhälle även för t.ex. människor i höga åldersgrupper.

 25. Per Ribbing skriver:

  Heja Jerk!
  Det där hemliga var fruktansvärt jobbigt! Man blev ju nästan knasig av det!
  Här har vi något öppet att bearbeta-men hur göra?Hur samordnar man alla dessa disparata intressen till något produktivt och för gruppen nyttigt? JO,en konferens!
  SPF – sammankalla en konferens för att anta en aktivitetsplan! Jaa,men kommer inte våra egna politiska partier tycka att vi motarbetar dem?! Om vi blir riktigt aktiva kanske de utesluter oss.
  Lösning: Tag med de politiska partierna i arbetet. Mja,men kommer de verkligen delta med de som de betraktar som ute,förbrukade,mögliga och rätt och slätt “passé”? Hur skall vi tvinga dem?Det är nog bara maktspråk,som hjälper.Hur skapar vi den maktfaktor som behövs för att få ungdomssamhället att lyssna?Jo,gå samman-hur?Jo,med en konferens.
  (Ex på cirkelresonemang!)
  En som också var dubbelramad!

 26. Monica skriver:

  Vårt samhälle står inför en oundviklig ekonomisk krasch. Likadant i hela EU och USA. Det är bara en tidsfråga innan det blir synligt för alla. Redan nu håller välfärden på att nedmonteras i sydeuropeiska länder. Vi har än så länge klarat oss men samtidigt har välfärden även nedmonterats här förmodligen i förebyggande syfte. Detta har ju särskilt pensionärer, sjuka och arbetslösa fått känna av. Jag tror inte att framtiden ser ljus ut. Vi lever i en tid där skuldsättning, både privat och statligt har blivit normen för att hålla tillväxtekonomin kvar på banan. Nu närmar vi oss en tidpunkt där det iinte längre håller och skulderna måste betalas. Men våra röster ska inte vara tysta för det. Vi måste se till att pensionerna får högre prioritet i när välfärdssamhället fortsätter att nedmonteras.

 27. Nilsdotter skriver:

  För att bli beaktad gäller det att synas, således måste vi sporra våra organisationer och inte stillatigande gömma oss i bekväma soffhörnan. vi måste som här sporra debatten. Vi måste ständigt påminna om att vi betalar skatt, direkt skatt och moms, och vi sätter massor av människor i jobb genom att vi konsumerar både varor och tjänster. – Nog är det anmärkningsvärt att det blivit en allmän uppfattning att vi enbart kostar. – vi betalar, betalar, betalar precis som alla övriga medborgare och vi medverkar till att andra får jobb och i sin tur betalar skatter till samhället.

 28. Monica skriver:

  vpk var inte med i fempartiuppgörelsen,

 29. Ingmar Ögren skriver:

  Beröm Jerk! Hade nöjet att något lite kommunicera med Dig med anledning av en analys av sovjetisk styrdata (jag hade svårt begripa att man var så primitiv, vill jag minnas).
  Det politiska problemet är att enda partiet som har antytt stöd åt oss pensionärer är KD och bara ordet “kristen” får många av oss resa ragg som ett minne av barndomens tvångskristendom.
  Du har rätt i att SPF och PRO är tandlösa. Varför skall vi betala för att avdankade politiker far runt och snackar på vår bekostnad? Icke sa Nicke.

På löpet

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Tidig målning
   Året var 1949, jag var 17 år och målningen heter ”Vintersol”. (Julgransförsäljning pågår... av Didania.
  • Enklare jobb till flyktingarna?
   Enkla jobb en – doft från gamla tider! Flyktingarna strömmar till vårt land och här råder bris... av kylling.
  • Terrorn ökar…
   Glatt kan jag meddela, trots det otäcka ämnet, att äntligen tycks jag kunna använda mitt kära ritpro... av PaulThomas.
 • Diskuteras just nu