Tyck!

Naturprogram behöver ingen bakgrundsmusikFoto Colourbox

Inflation i bakgrundsmusik

Min sambo och jag har nu några kvällar i rad irriterat oss över att man i snart varenda program skall ha en massa musik i bakgrunden som ibland överröstar de som pratar.

Det gäller bland annat frågeprogram, faktaprogram, vackra natur-och djurprogram, 112 på liv och död…osv!

Skiter man fullständigt i hur vi människor tycker. Skall vi förvänta oss en massa musik i bakgrunden då vi går ut i naturen eller kommer ambulans och polis att köra med blåljus och bakgrundsmusik?

Det har gått inflation i att allt skall dramatiseras… i många fall blir det helt fel! Ett djurs smygande på ett annat djur förstörs spänningen av musik som dränker villebrådets dödsskrik!

Alf

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

27 kommentarer

 1. Hans Collinder skriver:

  Vi som licensbetalare kan påverka SVT, men inte reklamkanalerna. Där bestämmer annonsörerna. För att vi skall få genomslag för våra synpunkter på bakgrunds(o)ljudet bör vi vända oss till den (o)ljudsansvarige på SVT, nämligen (ulf.bodemark@svt.se) alternativt till respektive ansvariga för programmen. Detta finner man genom att söka på programavdelningarna under (svt.se).
  Ju fler som vänder sig direkt till SVT, desto större genomslag får vi för våra synpunkter.
  Vi kanske får skylla på Eric Satie, som uppfann bakgrundsmusiken i slutet på 1910-talet. I mitten på 1920-talet startade en amerikanska general ett företag Muzak, vars syfte var att producera bakgrundsmusik för offentliga miljöer. Detta företag såldes nyligen för ett miljardbelopp.
  Läs gärna mitt tidigare inlägg om Hörbarhetsåret här:
  http://www.veteranen.se/tyck/vad-hande-med-horbarhetsaret-i-svt/

 2. Anders skriver:

  Är en ung kille på 21 år och med ett brinnande intresse för just ljud och jag har också reagerat på detta. Program som mitt i naturen har till exempel ibland präglats av rockmusik på vissa ställen!?? Istället för att ha med sig en ljudtekniker ut på fältet för att kunna göra en maximal ljudupplevelse av naturen, så ska det såklart sparas in och så är det för tidskrävande. Jag tror nog hellre det skulle bli uppskattat med ett naturprogram där verkligen naturens ljud får berätta istället för att man skall klistra på något i redigeringen.

  Likväl på nyhetsprogrammen har jag reagerat på start bakgrundsljud och otydligt tal. Detta kombinerat med slarvig uppmickning och förmodligen olika kondition på myggorna blir ju en katastrof. En handhållen mikrofon som är mer riktad och tar upp ljud från ett specifikt håll borde de ha när de gör inslag och reportage.

 3. Alf skriver:

  Sitter nu med fingret på tangentbordet för en anmälan till DO om hur vi diskrimineras av TV och övrig media genom all denna bedrövligt störande bakgrundsmusik.

  Någon som vill haka på?

  Kommer också bland annat visa på denna tråd som ett bevis. Alla som känner sig illa behandlade vad gäller bakgrundsljud borde skriva vad de tycker.

  • sonswa skriver:

   Jättebra initiatiav Alf!
   Egentligen skulle vi skriva under allihop, som har kommenterat här, men jag vet inte hur man organiserar det. I stället för att var och en skriver ett brev, menar jag. Ju fler som klagar, desto bättre måste det väl ta. Om du inte redan har skickat iväg ditt mejl till berörd instans, får du gärna skriva mitt namn under också. Sonja Swartlinger heter jag.

  • Hans Collinder skriver:

   Man blir knappast förvånad över att det låter som det gör i TV efter att ha läst denna krönika i DN av Hanna Fahl.

   http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/hanna-fahl-den-verkliga-varlden-kanns-en-smula-blek-utan-ett-eget-soundtrack

   Jag har tillsammans med några i min krets under fem års tid fört en dialog med Eva Hamilton och de ansvariga för de mest populära programmen för att försöka få till en begräns- ning av de meningslösa, störande och irriterande inslagen av musik och musiksnuttar i SVT:s egen produktion.
   Ett av de värsta inslagen var Antikrundan med 28 (tjugoåtta)
   musikinslag under programmet och som avslutning fick man
   en lista över alla musiksnuttar som stört under programmet.
   Antikrundan – ett musikprogram?
   Jag har under senare tid ägnat mig åt att titta på brittiska och
   amerikanska program och inser då var SVT har sina inspira-tionskällor. Dock saknar jag, som tur är, skratt-tapeterna som amerikanarna hållit på med sedan urminnes tider.

   http://www.veteranen.se/tyck/vad-hande-med-horbarhetsaret-i-svt/

   Man undrar om SVT:s anställda ständigt går omkring med de
   appar som Hanna Fahl i DN drömmer om?

 4. Åke skriver:

  Det här fenomenet är skapat av unga ljudtekniker vid SVT enbart för egen tillfredsställelse och inte för att TV-tittarna har någon som helst glädje av det! Tycker Eva Hamilton borde reagera (om hon nu har någon talan?)

 5. Anita Molin skriver:

  Man behöver absolut inte ha hörselproblem för att irriteras av
  störande bakgrundsmusik i TV. Av vilken anlednig skall det finnas musik som överröstar tal och ljud som tillhör programmen Anledningen till att jag väljer just det programmet beror naturligtvis på att det intresserar mej. INTE BAKGRUNDSMUSIKEN.

 6. Sara Ljungberg skriver:

  Jag har suttit med gråtande hörselskadadt barn som ville försöka uppfatta ett historiskt program. Det gick inte eftersom det dränktes av musik

 7. Anhörig skriver:

  Inte ens på bussen slipper man musiken. Inte ovanligt att föraren har radion på. För att inte tala om färdtjänstbussen! Vid ett tillfälle när jag tillsammans med äldre familjemedlem skulle åka till kyrkogården i nära anslutning till avslutad begravning, så skrålade P4-musiken i färdtjänstbussen. Högst opassande inte minst då färden var på väg till kyrkogården. Givetvis blev jag tvungen att säga till, men det förstörde vår resa och sinnesstämning inför besöket på kyrkogården.

 8. Alf skriver:

  Visst är det diskriminering av oss med hörselnedsättning. Jag tänker snarast formulera en anmälan till rätt instans. Hoppas alla andra som läser det här inlägget gör likadant.

  Och det gäller inte bara SVT utan i princip alla andra TV-kanaler. Radion lär vara likadant, men den lyssnar jag så sällan på. Har lyssnat någon gån men då var det ett surr av tre pratare samtidigt så jag stängde av för det gav inte ett …

 9. Alf skriver:

  Kanske skulle vi föruto kontakt med TV-bolagen där inget händer ta kontakt med handikappombudsmannen?

  • sonswa skriver:

   Hej Alf! Jag gick in och googlade och fann att handikappombudsmannen inte finns längre utan att man skall vända sig till Diskrimineringsombudsmannen, som har följande adress:
   Diskrimineringsombudsmannen (DO)
   Box 3686
   103 59 Stockholm
   Besök: Torsgatan 11 Stockholm
   E-post do@do.se

   webbadress http://www.do.se

   Vi får väl ta och mejla dit. Om alla, som stör sig på bakgrundsljudet, hör av sig dit kanske det tar skruv. Det är ju en form av diskriminering att man inte hör det man vill höra.

 10. Lenart Lundberg skriver:

  120604
  Själv har jag nedsatt hörsel löser det genom att sätta på texten samt sänka ljudnivån till mer behaglig nivå.Det går även att öka storleken på texten om behov finns. Det största problemet är dock reklamen som dyker upp, då fördubblas ljudnivån det löser man genom att trycka på en knapp (högtalarsymbolen) trycker på nytt när reklamen upphört. Sedan kan man förundra sig över intervjuer med flera inblandade att inte ljudnivån kan ligga konstant. Med tanke på dagens teknik inom mediavärlden.
  L.L.

 11. Mariana skriver:

  Ska vi inte på en gång begära att få en pensionärsTV-kanal precis som vi har pensionärsföreningar, pensionärsresor, pensionärsrabatter, pensionärshem, och allt som börjar på pensionär. Då slipper vi följa med i utvecklingen av det mesta och kan vara trygga i vår egen lilla grupp, eller stora? Blir det bra då???

  • sonswa skriver:

   Du Mariana, jag tror inte att det bara är pensionärer, som har besvär med hörseln, ljudnivå och bullermattor, så varför vara så ironisk? Bakgrundsmusiken är säkert inte störande bara för pensionärer, men vi som skriver här är väl till största delen pensionärer. Jag har även yngre i min bekantskapskrets, som störs av eländet, men de har kanske andra fora att uttrycka sig på.

 12. Ingmar Ögren skriver:

  En annan sak man som gubbe kan bli sur på är de flabbiga medarbetarna i P4. Går knappt att säga något utan att det skall till ett flabb! Varför begriper jag inte!

 13. Peo Bergman skriver:

  Bra att ni kommenterar i Veteranen men skriv också till resp. tv-program, radio-program. Har idag den 1/6 skrivit till Radio Stockholm p.g.a. att det hördes skrammel av trummor och bas vid presentationen av programmet “Spelet om Stockholm”. Bara att stänga av radion.

  • sonswa skriver:

   Instämmer med Peo Bergman. Skriv direkt till källan, SVT läser nog inte Veteranen. Om tillräckligt många hör av sig till SVT kanske det hjälper.

 14. Eha Engel skriver:

  Håller fullständigt med er alla angående all musik som man tvingas stå ut med! Alla ungdomar går ju själva omkring med musikproppar i öronen så det är väl för alla oss äldre som musiken är till för. Ska vi plågas ihjäl, eller …?

 15. Gunilla Arneström skriver:

  Hur många år skall detta med musik i talet få hålla på.Hur många som helst säger att vi skall bättra oss,men det fortsätter ändå.Det kan också var problem att journalister pratar i program ,när man skall titta på tex. dansuppvisning och vill lyssna till musiken. Journalister borde väl kunna förbättra sig.

 16. turid.mathiassen skriver:

  Håller med ända in i hjärterota.
  Tror inte jag hör så dåligt egentligen men när folk pratar i munnen på varandra går jag därifrån. På TV är det ju direkt nedlåtande att programledaren inte ingriper. Varför sänds programmet? Inte är det för oss TV licensbetalare hemma i soffan i alla fall..
  Sedan all denna bak, rättare sagt förgrundsmusik i affärer, på spårvagnar , i spåret ute i skogen,
  Jag letar efter ett gym med normal musik och normal volym.. alla behöver ju röra på sig och att rör sig till musik är glädjefyllt..om det inte är dunka dunka på så hög volym så man mår illa..men i Göteborg finns tydligen inga sådana gym längre .
  Ngn som har tips så snälla, sjung ut..
  Man blir alldeles yr i huvudet och slutkörd av alla ljud överallt
  Inte konstigt att fler o fler får tinnitus och andra stresssymtom.

 17. Fritz Fors skriver:

  Håller fullständigt med de övriga att bakgrundsmusiken förstör programmen för oss med hörselnedsättning. Ta bort otyget omedelbart. Om jag ev. vill lyssna på musik väljer jag en sådan kanal. Dessutom bör alla reklamsnuttar som visas ha lägre volym.

 18. En till som håller med skriver:

  Bakgrundsmusik och aktörer som talar i munnen på varandra, gör det omöjligt för oss äldre att hänga med.

 19. Ulf Norlén skriver:

  Håller med dig Alf. Väldigt störande och onaturligt med all denna bakgrunds-”musik”.

  • Yngve Ohlsson skriver:

   För oss som har någon form av det dålda handikapp i form av bl.a. läs/skriv svårigheter eller nedsatt hörsel är detta ett vansinne med bakrunds musik. Man blir trött i både ögon och huvud bara av att koncentrationen måste ligga på topp. Många tänker inte på att en stor del av befolkningen lider av dessa problem.

   • Anita Molin skriver:

    Man behöver absolut inte ha hörselproblem för att störas av bakgrundsmusiken i TV, Samma elände i alla kanaler. Om jag vill se ett program som sänds i TV så vill jag höra vad som sägs i programmet + naturliga ljud som tillhör. ABSOLUT INTE ALL DENNA STÖRANDE BAKGRUNDSMUSIK SOM I DE FLESTA FALL ÖVERRÖSTAR DET SOM ÄR VIKTIGT FÖR MEJ SOM TITTARE.

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Åland som skatteskäl
   Så har jag då utnyttjat ett jättelikt hotell som flyter på vattnet, eftersom kvadratmeterspriset på ... av bebe.
  • Blomåret
   Allt här ikring har blommat glatt under gångna sommaren. Särskilt iögonfallande var Big Kiss, med si... av PaulThomas.
  • Jagody goji to eksperyment z wodą
   Badania biochemiczne wykazały, że polisacharydy zawarte w pożywieniu. Najbardziej optymalna ilość to... av presimrdenor1986.
 • Diskuteras just nu

  • Modern teknik?
   För ett antal år sedan var det modernt med köp och släng. Det var inte längre fint att använda gamla... av Lasse-Maja.
  • Vilket är ditt fritidsintresse?
   Det var rubriken på ”Dagens fråga” i lokaltidningen. Ord kan tolkas på många sätt.  Är i... av silverladyn.
  • Paris fredagen den 13 november 2015
   Detta är inte första gången som terrorn drabbar Europa – Madrid 2004, London 2005 m fl i åt Ch... av Nyliberalen.