Tyck!

Hur dåligt får det bli?

Mina tankar runt insändarna ”Hur politiker nonchalerar oss” och ”Rädda gamla” i Veteranen nr 5.
Innan valet var både höger- och vänsterfalangerna överens om att något måste göras åt pensionärernas höga skattebörda. Man överbjöd varandra i välvilja; lovade att om de vinner valet skulle de kompensera pensionärsgruppen med sänkt skatt. Om detta är det nu helt tyst. Undrar om det kommer en femtiolapp till oss inför nästa val?

Själv har jag arbetat i 45 år dels i privat tjänst och dels inom kommunen, fram till 67 års ålder. Detta för att få en pension som skulle gå att leva på. Har alltså betalat hög skatt i alla dessa 45 år och känt arbetsglädje, trots att det inte utgick ett enda jobbavdrag plus att lönen inte var hög. Jag hade i alla fall en garanterat bra sjukvård när svår sjukdom drabbade mig. Mycket tacksam för det. Nu vet man inte hur det går med den heller, när alla som har feta plånböcker skaffar privata sjukförsäkringar.

Jag bestämde mig för att ta ut privata pensionsförsäkringar på fem år för att kunna leva drägligt under de första fem åren, som jag antog skulle bli de aktivaste. Inte blev det så. Inte fick jag råd att åka med på några pensionärsresor eller t.ex. gå på bio, gå ut och fika eller äta en lunch ute. Inte kan jag vara generös mot barn och barnbarn heller. Läkarbesök, mediciner och framför allt tandvård kostar mer än vad pensionen räcker till. Marginalerna är små. Hur ska man kunna få ett banklån för att t.ex. betala tandläkaren, när olyckan är framme? – och sedan betala av lånet? Det gäller att hitta glädje¬ämnena när man vet att det kommer att bli ännu sämre. Mental träning är bra i trängda lägen…

Jag väljer också , med rätta, att bli riktigt, heligt förbannad på detta system som förnekar oss, som har arbetat och betalat skatt och betalat till vår pension i alla år, att ha det drägligt ”på gamla dar”. Det är ett bättre alternativ, tycker jag, än att bli deprimerad när man konstaterar att alla pengar man betalat till sin kommande pension , tycks ha försvunnit ut i ett svart hål. Pensionen blir lägre år efter år medan alla utgifter hela tiden blir högre och fler.

Som det ser ut framöver, skulle jag behöva ett avlönat arbete igen. Jag undrar om jag får jobbavdrag om jag får ett arbete via Veteranpoolen. Eller måste jag arbeta ”svart” för första gången i livet, för att få något över?

Lena Meurling
Veteranläsare i Kalmar

Publicerad | | i Tyck! |
Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

Just nu på veteranen.se/Tyck!

På löpet

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Har man tagit kon på isen …
   När isbergen från snöröjningen  smälte fylldes gräsmattan med väggrus. Som vid inlandsisens död, men... av bebe.
  • Att vara ute och cykla
   Det var väldigt vad det var glest med bidrag på Silvergen! Varför det? För egen del begav jag mig ut... av bebe.
  • Himla körigt
   ”Gå på posten och banken samma dag” har sagts vara körigt men det är inget mot hur det blir för mej ... av Gerd.
 • Diskuteras just nu

  • Givandets etik
   Hamnade på en debatt om givandets etik som gav många intressanta tankegångar. Varför ger vi ut penga... av Hans A.
  • INVANDRINGEN I SVERIGE
   Nu har också f d chefredaktören för Svenska Dagbladet Bertil Torekull sagt till att invandringen til... av Nyliberalen.
  • Fosterlandes försvar
   På Facebook hittade jag ett inägg om försvaret som jag fann anledning att fundera över.Frågan om för... av bebe.