Samhälle

hörapparat colourboxFoto Colourbox

Dyrt med hörapparat

Det är nedrustning på gång inom hörselvården. Tidigare kunde man få hjälpmedel som teleslingor, larmsystem och telefon förskrivna. Men i många landsting får man idag bara hörapparaten, och det är inte tillräckligt för många.

Dyrt eller gratis

Här är utprovningen dyrast:

Gävleborgs landsting 1 500 kr
Kalmar läns landsting 1 200 kr
Sörmlands läns landsting 850 kr

Här är utprovningen gratis:

Hallands läns landsting
Västra götaland
Örebro

I övriga län kostar utprovningen mellan 300 och 800 kronor.

 

Här finns en detaljerad prislista från Hörselskadades riksförbund:

Statistik juni 2011

Det är absurda skillnader mellan landstingen, både när det gäller kostnader och rehabilitering. Det är bara i Halland, Västra Götaland och Örebro som hörselskadade får välja både hörapparat och utprovningen utan behöva betala någonting själv.
På de flesta ställen är det inte så. I Gävleborg är utprovningsavgiften 1 500 kronor och i Kalmar 1 200. I övriga län kostar utprovningen mellan 300 och 850 kronor. Därtill kommer hörapparaten, som kan kosta allt från 5 000 till 15 000 kronor.

I en del landsting måste hörselskadade själva betala större delen av kostnaden för sina hörapparater och hörselhjälpmedel.
Fem landsting har kostnadstak på hörapparater: I Värmland och Västmanland måste patienten betala 15 procent av priset på hörapparaten och i Kronoberg, Gotland och Jämtland allt över 3 000 kronor.
Sedan mitten av 1990-talet har landstingen infört en uppsjö av särskilda avgifter inom hörselvården som saknar motsvarighet inom andra vårdområden.
Hela 18 av 21 landsting har hörselvårdsavgifter som står i strid med hälso- och sjukvårdslagen, HSL, eftersom de ligger utanför högkostnadsskyddet på 900 kronor i år. Det visar Hörselskadades Riksförbunds, HRF, kartläggning av hörselvårdsavgifterna i juni 2011.

HRF anser att alla hörselvårdsavgifter ska omfattas av högkostnadsskyddet i enlighet med lagen, men många landsting undantar hörselskadade från det skyddet. Här används en mängd olika avgifts- och kostnadssystem: hela kostnaden, fast kostnadstak, procentuellt kostnadstak, utprovningsavgift, hjälpmedelsavgift och årsavgift.

I praktiken innebär det att den som har störst vårdbehov måste betala mest. Vem som måste betala och hur mycket beror på vilken typ av hjälpmedel som behövs. Några måste betala tusentals kronor, andra inget alls.
Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över avgifterna inom hälso- och sjukvården. Där ingår att se över högkostnadsskyddet när det gäller tekniska hjälpmedel.
En annan utredning, “Fritt val av hjälpmedel”, menar HRF inte leder till att hörapparater blir billigare för den enskilde – snarare tvärtom. Utredningens förslag innebär att den som vill kan prova ut hörapparater privat, med en liten subvention från landstinget. Den som skulle välja den modellen i Stockholm skulle få betala omkring 15 000 till 30 000 kronor ur egen ficka. Idag kostar en utprovning av hörapparat i Stockholm 600 kronor.

Socialdepartementet vill att landstingen själva ska bestämma över sina regler, enligt lagen om lokalt självstyre.
– Landstingen är sedan länge ansvariga för hjälpmedel och det är deras ansvar att besluta om egenavgifter och vilka hjälpmedel de ska hantera, säger Ulrik Lindgren, politisk sakkunnig till barn- och äldreminister Maria Larsson. Regeringen har för närvarande inga planer på att ändra på den ordningen.

 

Bernt Andersson
redaktionen@veteranen.se

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

6 kommentarer

 1. Alf skriver:

  Kanske skall man som reporter gå in och kolla inom landstingen också. Jag fick knappt hjälp med hörapparaten i Skövde medan man öste på mig hjälpmedel i Mölndal. Samma landsting men två olika hörselassistenter.

 2. Helen Olausson skriver:

  Mitt namn är Helen och jag är aktiv inom HRF i Tranås. Det var en mycket tydlig och bra artikel om hur ojämlikheten kommer att öka i samhället i och med att landstingen inte tar mer av kostnaden när man behöver hörapp. och andra hjälpmedel för att klara det sociala livet. Jag har fått reda på att varannan person på 85 år är hörselskadad så det är inget ovanligt och det skrämmande är just att man kanske isolerar sig och som det stod i er tidning så ökar risken för demens på grund av att man inte hör och därmed inte orkar delta i samtal…Och det kostar på både för anhöriga och kostar mycket för landsting och kommun p g a vårdbehovet.

 3. Ylva Bergman ylva.bergman skriver:

  HRF är en av Sveriges största representanter för hörselskadade. Artikeln handlar inte i första hand om utredningen “Fritt val”, utan försöker ge en bild av de svårigheter hörselskadade kan ha med att få rätt på priser och utbud. Den är en av många artiklar inom tema hörsel i nr 8 av Veteranen. De åsikter som framförs i artikeln är inte SPF:s, utan tillhör de intervjuade och rapportskrivaren. Socialdepartementet har valt att inte bemöta kritiken utan har poängterat att ansvaret för hörselekonomin ligger på landstingen, vilket framgår av artiklarna. Departementet vill inte intervenera i den landstingskommunala ekonomin och inga nya förslag är på gång, enligt vad Veteranen erfar. Landstingen, vart och ett för sig, får svara på kritiken och regeringen tar inget ansvar för vad landstingen gör. Ylva Bergman, chefredaktör

 4. [...] blir därför minst sagt förvånad när man läser senaste numret av SPF:s tidning Veteranen. Där kan man [...]

 5. Henry Carlsson skriver:

  Har man, som min hustru, problem med hörandet skulle vi inte ha några problem med att lägga några kronor för bättre hörselapparater. Dom som hon har fått kostade kanske väldigt lite men fungerar inte alls bra//Henry

 6. Bertil Allard skriver:

  Det finns många orsaker att INTE tycka som HRF. Jag trodde att SPF hyllade valfriheten.

  http://blogg.horsam.se/2011/11/hrf-sager-satsa-pa-billiga-omoderna-horapparater/

  Bertil Allard

Just nu på veteranen.se/Samhälle

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Novemberskog
   Björkarnas lysande vita stammar rentvättade Asparna som silvergrå pilar mot himlen Två stora granar ... av Amanda.
  • Med Stalin, Molotov och Beria i soffan
   Så börjar förkylningen släppa greppet och luftstrupen övergå från skrovelrör med nyspulver till någo... av bebe.
  • När orden glider…
   Fel i går…rätt i dag! Det var i mars 2013 som dåvarande integrationsministern Tobias Billström... av kylling.
 • Diskuteras just nu