Sju vinparadis i Sydafrika
Recept | Reportage | Vinresa

Sju vinparadis i Sydafrika

När Sverige ligger under sitt kalla snötäcke är det högsommar i Sydafrika. December–februari skördas vinet längs åsar och dalgångar i ett dramatiskt landskap. Det är lätt att ta sig runt i vindistrikten med buss eller hyrbil längs markerade »Wine Routes«. Bengt Frithiofsson tipsar om de bästa vingårdarna, boenden och restaurangerna.

Publicerad 2014-12-29

Sugen på Sydafrika? Gör då så här: ta nattflyget från London och vakna på morgonen i Kapstaden. Flygbussen tar en halvtimme och för dig till den färgstarka hamnen Waterfront, med en enorm galleria, Victoria Wharf, där du kan inta en god, hälsosam frukost i morgonsolen.
Checka sedan in på allt från bed&breakfast eller små prisvärda familjehotell till lyxhotell. Det finns allt för varje plånbok. Glöm inte skaffa Seniorś Privileges Card i Waterfronts infokiosk som ger dig allt från 5-50 procents rabatt på många varor och tjänster.
För bra överblick rekommenderas kabinbanan upp till Taffelberget och på fem minuter får du en fantastisk utsikt över Kapstaden och havet. Men boka plats i tid. Vid för hård vind stängs kabinbanan av säkerhetsskäl. Då kan du ta Taffelberget på hemfärden och i stället hyra en bil för att köra ut i Sydafrikas vinparadis. Tänk på att det är vänstertrafik här!

Coastal region
Öster och nordost om Kapstaden ligger de mest kända vindistrikten Stellenbosch, Paarl och Constantia. Constantia Wine Route börjar just söder om Kapstaden. Här började Sydafrikas vinhistoria 1656 då kommendören för Kap, Jan van Riebeeck, planterade de första vinstockarna i närheten av Kapstaden. Holländska Ostindiska Kompaniet behövde Kap som bunkringsstation för att nå sina kolonier i Sydostasien.

Svensk bakom Klein Constantia
Sydafrikas första vingård ligger 2 mil söder om Kapstaden. Det första vin som producerades 1685 var Vin de Constance som från 1700-talet blev världsberömt och kejsares, påvars och Napoleons favorit. Vinlusen förstörde vingårdarna och vinet försvann fram till 1986 då det återuppväcktes. Det världsunika vinhuset Klein Constantia drivs nu av vd Hans Åström, 54, från Umeå. En av Sydafrikas legendariska vinegendomar i svenska händer! Hans Åström jobbade på Operakällaren och Grand Hôtel innan han gjorde internationell karriär.
Du kan provsmaka det unika vinet via Systembolaget: 71476 Vin de Constance. 2008, Sydafrika, 50 cl för 350 kr. Honungsknäckigt, torkad frukt, harmonisk lång, söt smak. Historiskt!
Läs mer på www.kleinconstantia.com

Stellenbosch
Det perfekta läget för bilutflykter till de mest berömda vinhusen som alla ligger inom ca 20 minuters bilfärd. Stellenbosch är en pittoresk, trivsam småstad med gammal Cape Dutch-arkitektur och universitet med bland annat oenologisk fakultet för avancerad vinkunskap. Många små bra krogar, fin shopping och ständig fredagsmyskänsla.
Hyra lägenhet: Man kan hyra en lägenhet i centrum och sköta sitt eget hushåll via de två bästa lägenhetsförmedlarna:
www.lifeandleisure.co.za
www.stellenboschdestonations.co.za

Bo romantiskt: River Manor, mysigt hotel nära centrum med liten trädgård , pooler, spa och frukost i trädgården.
www.rivermanor.co.za

Bo för golf: Kline Zalze Hotel i utkanten av Stellenbosch i anslutning till stor golfanläggning med välskött bana. Stort hotell med alla faciliteter. Jag föreslår middag på provenceinspirerade restaurangen Terroir en järnfemma från hotellet.
www.kleinezalze.com

Bästa krogarna: Big Easy, toppgolfaren Ernie Els restaurang i anslutning till sin vingård. Elegant jättevilla med vinbar, vinprovningsrum, matsal och vacker uteservering med tee peggat och klart för en drive ut över dalgången nedanför. Som man gärna provar efter kaffet då vi känner för att slå längre än Ernie Els under sin krafts dagar på touren.
www.ernieels.com
Fishmonger är en av Stellenbosch bästa fisk- och skaldjursrestauranger i centrum. Vällagat, gott och mycket prisvärt. Favorit: friterade babybläckfiskar eller crayfish i panna med ris och Mocambiquesås.
Det sydafrikanska köket präglas av en färgstark, smakrik blandning skapad av invandrare från bland annat Holland, Indien, Malaysia. Mycket fisk och skaldjur från den svala Atlanten och varma Indiska Oceanen, vilt och grönsaker.

Pinotage på Jacobsdal
Vidare västerut ligger vingården Jacobsdal där Cornelis Dumas gör sin Pinotage på klassiskt vis. Här vattnas aldrig. Jäsningen sker med den naturliga jäst som sitter på druvans skal. Jäsningen sker i öppna cementkar.
Pinotage är Sydafrikas egen rödvinsdruva. Den är en korsning av Pinot Noir och Cinsault, skapad 1925.
Den kan ge vinerna en stil av lätt, sammetsmjuk bourgogne till kraftfulla, fruktpackade björnbär med röktoner, lakrits och mynta. Eller bränt gummi som en rivstart med en Harley Davidson på varm asfalt.
Läs mer på www.jacobsdal.co.sa

Sydafrikanska Skansen Annandale
En galet kul Noas Ark – vingård med gäss, kalkoner, påfåglar, ugglor och Noa själv, giganten och rugbylegenden Hempies du Toit, klippa i landslaget Springbok. En blandning av museala vinredskap, museum, servering och massor av bra viner från hans tid som vinskapare. En stor personlighet som alltid går barfota.
www.annandale.co.za

Rust en Vrede håller toppklass
Den absoluta motsatsen till Annandale är Rust en Vrede, anlagd 1694. Enda likheten är att båda jättarna bakom dessa vinhus varit toppidrottsmän i rugbylandslaget Springbok. Rust en Vredes Jean Engelbrecht bär alltid skor.
Mönsterjordbruk och nationalmonument med toppklassviner. Klassad som nummer fem av världens 100 bästa vinproducenter.
Här finns en av Sydafrikas bästa restauranger och vinkällare. Dyrt och förstklassigt. Ägs och drivs av Jean Engelbrecht, fd rugbyspelare och son till Jannie Engelbrecht, manager för Sydafrikas stolta landslag Springbok.
Rust en Vrede är ett måste för alla vinintresserade även om man avstår från restaurangen. Vinhusets Estate Wine är toppklass liksom shiraz-cabernetmixen i prestigevinet 1694.
www.rustenvrede.com

Waterford Estate med bra restaurang
Provenceinspirerat vineri med vackert besökcentrum och bra restaurang. Drivs av Kevin Arnold med hög ambition där rödvinerna har Bordeauxinspiration. Cabernet Sauvignon, Merlot och Shiraz på nya franska fat.
www.waterford.co.za

Paarl
Sydafrikas näst viktigaste vindistrikt efter Stellenbosch. Här ligger prestigevinhus, men också Sydafrikas största kooperativ KWV med 5 000 delägande vinbönder. Här produceras enorma mängder vin och brandy.

Franskinspirerade Boekenhoutskloof
Ligger i Franschhoek och gör franskinspirerade viner i toppklass. Vinerna finns på systemet ibland och känns igen på etiketten med sju stolar som symboliserar ägarna. Vinets tungvrickande namn är det bokträ som användes av de holländska kolonisatörerna när de tillverkade stolar. Utmärkt vitt semillon och cabernet sauvignon i Bordeauxstil.
www.boekenhoutskloof.co.za

Getost och vin i Fairview
Fairview är en vingård med över 100 getter som producerar några avSydafrikas bästa ostar. Har kan man prova ost och vin i kombination. En ambitiös portfölj vita och röda viner på klassiska druvor som chardonnay, semillon i fransk stil. Men också röda rhôneinspirerade Goat Roti på shiraz, grenache och carignan.
www.fairview.co.za

Text: Bengt Frithiofsson

Den här artikeln är tidigare publicerad i Veteranen nr 8 2014. Vill du inte missa något nummer av Veteranen? Gå med i SPF. Veteranen delas ut som medlemsförmån till alla SPF-medlemmar.

SYDAFRIKA

Resa dit: Enklast med flyg via någon av Europas knutpunkter. Direkt till Kapstaden från London, Amsterdam eller Frankfurt flyger bolagen British Airways, KLM eller Lufthansa. Pris från ca 7 500 kr per person.

Ta dig runt: De flesta hotell och guesthouses har bokningsbara vinturer. De har också kontakt med biluthyrarbolag om du kör själv. Eller hyr en chaufför för en dag till de vinhus du vill besöka.
Prisläge: Hotell/guesthouse från 900 kr per person och natt. Enklare lunch från ca 50 kr, tre rätters middag från 250 kr. Enkel flaska vin från 60 kr. Öl på flaska från 18 kr.

Bästa tiden: November – mars. Högsäsong jul/nyår.
Passar för: Alla har något att se fram emot: vackra naturupplevelser, safari, mat och dryck, golf och äventyr. Men Atlanten är ett kallt hav, vill du ha bad- och solsemester bör du boka hotell med pool.

Missa inte: Magic of Bubbles, bubbelfestivalen i Franschhoek första helgen i december. Prova alla sorters bubblande vin, inklusive en del champagne.
Cape Town International Jazz festival 27-28 mars 2015. Konserterna i Kirstenbosch Botanical Gardens i Kapstaden. Stellenbosch Wine Festival 24 jan–2 febr.

Seniorvänligt: Kapstaden är handikappvänligt, liksom Stellenbosch och Franschhoek. Ute på vingårdarna är det svårare att ta sig fram med till exempel rullator.
Varning för: Lämna aldrig kameror och datorer i bil eller på obevakade restauranger.
Djur: Mata aldrig babianer, även om de verkar sociala.

ETT MÅSTE!
Boken Platters South African Wines 2014 visar vägen till alla Wine Routes, kartor, vingårdar, övernattning, restauranger och betygsätter alla viner och årgångar.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas