10 skäl att upptäcka Trondheim
Foto Susanne Kronholm
Reportage | Resa

10 skäl att upptäcka Trondheim

Vackert belägen vid Nidälven ligger Trondheim. Hit vallfärdade man en gång i tiden, till den stora Nidarosdomen. Idag är det mycket annat som lockar - också.

Publicerad 2015-05-15

Kvällen är vacker. De gamla trämagasinen på pålar speglar sig i älvens vatten. Om man får tro visan om Nidälven befinner vi oss vid Lycksalighetens port där vi står på bron över älven.

Med 180 000 invånare är Trondheim Norges tredje största stad, grundad av Olav Tryggvason redan År 997. Det var ett enastående läge för sjöfart och handel här vid älvens utlopp i den stora Trondheimsfjorden. Nidaros, som staden hette då, var huvudstad till 1217. Men Trondheim har också en fot i framtiden med avancerad forskning inom teknik och medicin. Det välrenommerade universitetet räknar trettio tusen studenter. Och nu hoppas man på vinter-OS 2018.

Nidarosdomen är än idag stadens stora sevärdhet. Den uppfördes över en annan Olav, Olav Haraldsson, vikingahövdingen som bytte fot och kristnade Norge. Han blev helgonförklarad som tack, och Snorre Sturlasson skrev en saga om honom. På den katolska tiden gick tusenden på pilgrimsvandring till Nidarosdomen, liksom till Jerusalem, Rom och Santiago de Compostela.

Centrala Trondheim lämpar sig väl att se till fots. Kvarteren är en blandning av gamla pittoreska trähus och modernare arkitektur, men eftersom staden brunnit flera gånger finns inga riktigt åldriga lämningar. Det var efter den fasanfulla branden 1681 som dagens stadsplan skapades.

Det är gott om kaféer, restauranger och barer – och våfflor tycks vara något av nationalrätt vid sidan av klippfisken. Trondheim är också värd för flera festivaler varje år, men vad gäller besökarantal är det ingen som slår Olavsdagarna i slutet av juli.

 1 Nidarosdomen

Trondheims väldiga katedral är näst Uppsala domkyrka störst i Norden, påbörjad 1070 och färdig 1370. Olav den helige sägs vara begravd här. Fasaden med det gigantiska rosettfönstret befolkas av gestalter ur Bibeln och en kavalkad av helgon och biskopar. Katedralen är Norges nationalhelgedom och har brunnit flera gånger. De äldsta bevarade delarna är koret och mittskeppet.  En intressant detalj är att Sankt Mikael som kröner ena tornet har Bob Dylans ansikte. När figuren sattes upp på 60- talet tyckte skulptören att ängeln och Dylan representerade likartade värden…

www.nidarosdomen.no

 

2 Sjöfartsmuseet

Ett litet men innehållsrikt museum som ger intressanta inblickar i Trondheims marina historia. Här har handel och skeppsbyggeri varit basnäringar sedan gammalt. Att gå till sjöss var förr mer eller mindre det enda sättet för unga män att komma ut i världen.

Kjøpmannsgata 75, www.sverresborg.no

 

3 Munkholmen

Den lilla ön på tio minuters båtresa från Trondheim hette förr Nidarholm, och nämns i sagorna redan år 995. Den ligger i förlängningen av Munkegata som blev det ena huvudstråket i general Cicignons nya stadsplan efter den stora branden år 1681. Här har funnits benediktinerkloster, fängelse och tyskt luftvärn under kriget. Nu är det museum, kafé och ett populärt utflyktsmål för picknick och bad. Båt från Ravnkloa varje timme, skytteltrafik vid fint väder.

 

4 Solsiden

Kvarteret vid Nedre Elvehamn i stadens nordöstra del har förvandlats till ett mycket populärt bostads-, restaurang- och shoppingområde. Nya hus samsas med gamla varvs- och industrilokaler som fått helt nya funktioner, kantade av vidsträckta uteserveringar med kvällssol och ett vimmel av människor. Shoppinggallerian rymmer både välkända kedjor och trendigare butiker. Lättillgängligt via gångbron Verftsbrua.

 

5 Bakklandet

Området ligger tvärs över Nidälven från centrala stan, Midtbyen, och nås via Gamle Bybru från Kjøpmannsgata. Att kalla det pittoreskt är närmast en underdrift. Kullerstensgator, hamnmagasin, gamla trähus, kaféer, butiker och gallerier gör stadsdelen både museal och samtida. Ursprungligen var här bostäder för varvs- och hamnarbetare, så detta är ett nästan övertydligt exempel på termen ”gentrifiering”.  Nedanför brofästet på Baklandssidan ligger den stora puben Den Gode Nabo, där det är livligt och folkligt. Sommartid kan man sitta på flytbryggan på älven.

 

6 Clarion Hotel & Congress

Ett relativt nytt storhotell nere vid Trondheimsfjorden. Området känns aningen sterilt, men från Atreums terrass på nionde våningen bjuds en mäktig vy över staden och vattnet. Svårslaget ställe för ett glas vin eller en matbit en vacker kväll när månen stiger upp. Ganska dyrt dock. Brattøkaia 1.

 

7 Nidälven

Promenera eller cykla och upptäck sanningen i Nidälven stilla och vacker du är, som det heter i visan. Den böjer sig i en mäktig krök kring den södra delen av centrala Trondheim, och här löper långa, vackra och välordnade cykel- och promenadstråk.

Marinen i sydöstra delen av stan är ett populärt picknickområde vid strandkanten, här brukar stadens studenter samlas. Utsikten norrut från Gamle Bybru en afton när solen får de färgstarka gamla magasinen att glöda och spegla sig i älven är som ett livs levande vykort.

 

8 Stiftsgården

Med sina 140 rum är den Nordens största träbyggnad och används som residens när norska kungligheter besöker staden.

Huset byggdes på 1770-talet som ett slags privat skrytbygge och har en yta på hela 4 000 kvadratmeter.  Öppet för besökare från 1 juni till 20 augusti. Munkegata 23.

 

9 Sightseeingtur

Inte särskilt originellt kanske, men en tur med en av de röda dubbeldäckarna ger god överblick och orientering, och framför allt en chans att se omgivningar man knappast annars tar sig till. Till dessa hör Sverreberg och Trøndelags Folkemuseum, Ringve musikmuseum och de gigantiska betongbunkrar som den tyska marinkåren byggde som bas för 80 ubåtar under kriget.

Avgång var 40:e minut från turistbyrån vid Torvet, tio stopp, stig av och på fritt under ett dygn för 225 kronor.

 

10 Shopping

Södra delen av Nordre gate, Munkegata och Solsiden är bra shoppingstråk, och så Trondheim Torg, en galleria med 73 butiker.

Titta in på Norway Design, Olav Tryggvasons gate 24, en rolig butik med tyg, keramik, glas, papper, smarta hushållssaker och spännande skulpturer. Här slipper man stentroll och norska flaggor.

 

Text Anders Mathlein
Foto Susanne Kronholm

Den här artikeln är hämtad från Veteranen nr 4, 2015. Vill du inte missa något nummer av Veteranen? Bli medlem i SPF Seniorerna, så   får du tidningen som medlemsförmån.

Seniorguide

RESA HIT: Trondheim ligger 50 mil från Oslo. Direktflyg från Stockholm. Tåg Stockholm – Oslo – Trondheim tar 15 timmar. Även tåg från Sundsvall och Östersund. Trondheims flygplats Værnes ligger 35 km från staden.

PRISLÄGE: Som svensk tycker man att det är dyrt – en stor öl kostar ca 90 kronor – men det går att hitta ställen där det inte svider så mycket i plånboken. Dubbelrum på mellanklasshotell runt 1 200 kr.

BÄSTA TIDEN: Sommaren, med ljusa kvällar och uteserveringar vid älven.

PASSAR FÖR: Historiskt intresserade, flanörer med smak för arkitektur, liksom för friluftsmänniskor som söker storartad natur.

SENIORTIPS: Med 30 000 studenter ger Trondheim ett ungdomligt intryck, men under sommarferierna blir stämningen lugnare. Centrala Trondheim är promenad- och cykelvänligt med gågator och cykelbanor.

TRANSPORT: Centrala staden är kompakt och utforskas bäst till fots. Annars buss eller spårvagn. Bilhyra, räkna med 500 kronor/dag. Bensinen är dyrare än i Sverige.

RESTAURANGER: De ligger som tätast på Solsiden, men det finns mycket mer att välja på. Här är några förslag på andra håll i staden:

* Lille-Skansens terrass vid Trondheimsfjorden. Paradrätten är foliepaket med fisk och skaldjur. Nedre Ila 2.

* Havfruen fiskerestaurant är inrymd i ett gammalt magasin vid älven. Finrestaurang på övervåningen, enklare bardel på undervåningen. Kjøpmannsgata 7.

* Ölälskaren bör inte missa Trondhjem Mikrobryggeri, utmärkta hembrygda öl av många typer och populär uteservering. Även mat. Prinsens gate 39.

MER INFO: Turistbyrån ligger vid Torvet mitt i stan, tel +47 73 80 76 60. Öppet alla dagar (ej söndagar sep – maj).

www.visittrondheim.no

www.visitnorway.se

Innovasjon Norge, tel 08-24 52 45

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas