Dubbskor i test: Utfällbara dubbar
Utfällbara dubbar, halksko, dubbsko Känga med OC Systems, från Ilves
Hälsa | Hemma | Test

Dubbskor i test: Utfällbara dubbar

Slipp broddar och lös halkskydd. På kängorna från Ilves med OC System-sulor är dubbarna inbyggda. Och när du inte vill ha dem fäller du bort dem. Senioren har testat.

Publicerad 2012-12-05

Kängan jag testar är en ganska grov men ändå riktigt snygg så kallad curlingkänga i mocka från Ilves. Dubbla dragkedjor, en på varje sida om foten, gör det enkelt att kliva ner, och fårskinnsfodret gör skon mjuk och varm. Den känns rejäl, men kanske något tung. Den här skon passar in både på promenaden och inne bland stans butiker.

Sulan

Halkskyddslösningen ligger i utfällbara dubbar som sitter fästa på ”ställningar” under sulan, och som kan fällas fram och tillbaka. När jag undersöker sulan är en första tanke att fästanordningarna känns aningen plastiga. De sitter bara instuckna i hål på varsin sida av sulan, och faktiskt så kan jag rycka loss dem utan allt för stor ansträngning. Med tanke på att det krävs en del kraft att bara fälla dubbarna ut och in i sulan så känns det inte helt säkert. Och när dubbanordningen har lossnat så är det inte helt enkelt att peta tillbaka den igen.

Fälla ut och in

För att klara av att fälla dubbarna ut och in medan du är ute krävs inte bara fingerstyrka, utan även en hyfsat god balans. Till det kan läggas att du måste vara ganska rörlig för att kunna lyfta benet och foten så högt att du inte bara kommer åt sulan, utan även kan se var dubbarna sitter.
Trots allt är det faktiskt lättare än jag trodde att fälla dubbarna ut och in. Jag behöver knappt använda den medföljande ”nyckeln” till de främre dubbarna. Däremot är det betydligt svårare att få grepp om dubbarna på hälen. Ännu svårare blir det när snö och sand har packats där. Jag får använda det lilla nyckelliknande verktyget till att kratsa rent sulan så att dubbarna ska hamna på plats.

Premiärturen

Det har snöat i några dagar, och är flera minusgrader ute när jag ger mig ut med skorna första gången. Jag går på backiga men plogade vägar och känner mig säker av bara vetskapen att jag är dubbad. Jag testar skorna genom att försöka glida lite med fötterna, och på en isfläck märker jag att de trots allt inte ger fullt så bra grepp som jag förväntat mig. Det visar sig att jag har glömt att fälla ut dubbarna!
Och det är just detta som är både fördelen och nackdelen med OC Systems. För visst är det väldigt praktiskt att kunna fälla undan dubbarna när de inte behövs, men det gör det samtidigt lätt att glömma bort att fälla ut dem.
När dubbarna väl är ute ger de ett hyfsat grepp. En nackdel är dock att snö packas under sulorna så att dubbarna nästan blir begravda. Till sist sticker bara små piggar upp ur snökokorna som satt sig under skorna. Trots detta känns skorna betydligt mer halksäkra än andra vinterkängor jag haft.

När jag går på släta stenplattor utan snö blir skorna däremot riktigt hala med dubbarna ute. Så fort de fälls in går skorna utmärkt att gå med på platt, hårt underlag. Det gäller att inte ha för bråttom om man vill hinna stanna upp en stund varje gång dubbarna borde fällas ut eller in.

På väg till jobbet

Jag går hemifrån med dubbarna ute. Jag orkar inte fälla in dem utan behåller dem ute när jag kliver på bussen. När jag kliver av ler jag segervisst för mig själv där jag går med säkra kliv över det vintriga busstorget, medan mina medpassagerare trippar nervöst bredvid mig. Stengolvet på tunnelbanestationen blir för halt, så där får jag fälla in dubbarna. Efter tågresan fäller jag ut dem igen. Fäller in dem när jag ska köpa en kopp kaffe på väg till jobbet, fäller ut dem igen, glömmer att fälla in dem innan jag kliver in i entrén och upp i hissen, och får sätta mig och fälla in dem när jag klivit in genom dörren till kontoret.
Det blir en del ut- och infällande under en dag.

En fiffig mellanlösning är att bara ha dubbarna på hälen ute. Då fungerar skorna både på den packade snön och där trottoaren ligger bar.

Slutsats

Ilves curlingkänga med utfällbara dubbar kan absolut vara ett bra köp för den som både vill kunna röra sig i stan och i butiker, samtidigt som han eller hon vill kunna känna sig säker på vinterpromenaden. Det är praktiskt att alltid ha ”broddarna” med sig, och det är praktiskt att kunna välja om de ska vara infällda eller utfällda.
Men! Struntar man i dubbarna gör de ingen nytta, och struntar man i att fälla tillbaka dem är det risk för att man halkar på hårda butiksgolv eller förstör ömtåliga hallgolv.
Många av Veteranens läsare har problem med svaga nypor och dålig balans. Och för dem är OC System inte det bästa valet. Till och med jag, som är rörlig och har fingerstyrka, struntade ofta i att ställa om dubbarna. Då är lösa broddar eller halskydd till de vanliga vinterskorna ett mer prisvärt alternativ. Eller ett par skor där dubbarna alltid sitter ute. Med sådana skor slipper man dessutom en annan av nackdelarna med OC-Systems, att bli smutsig om fingrarna, varje gång man pillar under sulan.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@senioren.se

OC System

OC-Systems är en patenterad italiensk lösning där dubbar sitter placerade på plastringar som kan fällas fram och tillbaka under skon.
Det finns också en variant där ringarna fälls ut, vrids om så att dubbarna kommer fram, och sedan fälls tillbaka. Du kan alltså själv välja om du vill ha dubbarna ute eller inte, beroende på underlag. Sulorna används sedan av andra skotillverkare, som Ilves och Skofabriken, i deras kollektioner.
Det är ganska trögt att fälla fram dubbarna, om de satt löst skulle ställningen glappa. Ett särskilt verktyg, som ser ut ungefär om en husnyckel, medföljer därför.

Konstruktionen känns en aning bräcklig. Framför allt den variant där man vrider runt hela ställningen känns som den kan riskera att gå av.

Vad vi testade

Sko: Curlingkänga från Ilves
Sula: Grov sula med utfällbara dubbar, OC Systems.
Inköpsställe: Enskilda skobutiker, inga stora kedjor men i vissa Rizzo och Scorett-butiker
För vem? För den som vill kunna använda samma skor på promenaden som inne bland stans butiker. Kräver en rörlig användare med starka nypor.
Omödme: Smart, snygg vintersko om än något tung. K Dock stor risk att man antingen förstör ett golv eller glömmer fälla ut dubbarna.
Pris: ca 1200 kronor

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas