Dubbskor i test: Med taggarna ute
Dubbskor, icebugs, dubbade skor, halkskor, skor med broddar Ryum Bugrip från Icebug
Hälsa | Hemma | Test

Dubbskor i test: Med taggarna ute

Dubbade skor kan nästan ge en person som är van att halka fram på gatorna en känsla av att vara oövervinnelig. Tills de slinter på bussgolvet. Senioren har testat.

Publicerad 2012-12-05

Skon jag testar heter Ryum Bugrip och är den enda av skomodellerna från Icebug som är försedd med kardborreknäppning. Skon är klädd i mocka, den är väldigt lätt och kardborreknäppningen gör den enkel att ta av och på. Däremot kan jag inte påstå att jag tycker att den är särskilt snygg. Praktisk är ett ord som ligger närmare till hands.

Sulan

Från sidan ser sulan mest ut som sulan till en träningssko. Och Icebug gör just skor för friskluftsaktiviteter. Tillverkaren har flera typer av löpskor, men också ett antal promenadskor, som den jag testar.
Bugrip heter tekniken som används. En gummisula har försetts med stål- och gummidubbar som kan pressas olika långt in, beroende på hur hård marken är, men även beroende på användarens vikt. Dubbarna rör sig oberoende av varandra, så går du på ojämnt underlag kan alltså vissa dubbar vara helt ute, medan andra är intryckta längre in i sulan.
Dubbarna är dock där de är, och du kan inte påverka dem. Det har den stora fördelen att du bara behöver kliva i skorna, så är du dubbad och klar. Du kommer inte att halka omkull för att du har glömt, eller inte orkat, fälla ut dubbarna eller dra på dig broddarna. Nackdelen är såklart att du inte kan välja att inte vara dubbad, om du till exempel vill gå in i en butik. Men säkerheten främst.

Premiärturen

Första gången jag går ut med kängorna är det fortfarande barmark, men det finns gott om halkiga löv och trappsteg som blivit glatta i vätan. Så länge jag håller mig i terrängen är det bara kul. Jag testar genvägen i den branta slänten, den som jag aldrig annars vågar ta, och det går riktigt bra. Blött gräs, halkiga löv och slemmiga trästockar är inte längre ett problem.
Problemet kommer i stället när jag kliver ut på asfalt och stenläggning. Skorna väsnas något förfärligt! Så länge jag har hela tyngden på sulan så är det inget problem med fästet på den bara marken, det sitter små gummidubbar bredvid metalldubbarna under sulan som ger riktigt gott fäste. Men när jag däremot kliver på en buss och knarrande tar mig fram till en plats, märker jag att jag knappt får något fäste alls mot bussgolvet medan jag sitter ner.
I trappan under tak på tunnelbanestationen ekar det så mycket från mina steg att en pojke i tioårsåldern vänder sig om och tittar undrande. Jag inser snabbt att det här är skor för promenader, inte för stadsmiljö, definitivt inte när det är barmark.

Ovan vid dubbar

Där jag bor är hallen försedd med klinkergolv strax innanför dörren, men har parkettgolv längre in. Jag som är ovan vid dubbskor får hålla tungan rätt i mun när jag klär på mig för att gå ut. Det är så lätt att ta ett steg in på parketten för att nå vantarna i korgen. Jag råkar göra det en gång, men drar snabbt tillbaka foten. Tack och lov kan jag inte hitta något märke på golvet.

Bättre i snö

Nästa gång jag går ut med skorna ligger ett tunt snötäcke på marken med hala fläckar här och där. Jag klarar en brant gångväg utan minsta problem.
Det faller sig så att jag också får testa kängorna i djup nysnö. Här spelar naturligtvis dubbarna mindre roll. Men där plogbilar har åkt och tryckt till snön, eller där många har gått så snön har packat sig, känns skorna säkra. Men jag oroar mig för att dubbarna ska göra märken i trätrappan i det gamla bageriet nära kontoret när jag slinker in för att köpa en fralla på vägen.
Det höga ljudet på barmark för med sig det lite märkliga beteendet att jag söker upp snön på trottoarerna och går där, i stället för att gå på den släta barmarken.
Veteranens redigerare Sten tar med sig ett par av de dubbade kängorna till isbanan och testar fästet på riktigt halt underlag. Hans omdöme är att fästet är bra när hela foten är nere, men att just i början och slutet av ett steg, när man sätter i hälen eller bara har tårna kvar i marken, så släpper det.
Förhoppningsvis är det halare på isbanan än på vinterns promenadvägar.

Slutsats

Jag gillar skorna från Icebug. De är lätta och sköna att ha på sig, och enkla att ta på och av. Sulan och dubbarna känns rejäla och smarta, och ger ett riktigt bra grepp där det behövs. Det är nästan så att jag känner mig oövervinnerlig när jag kan ta mig fram  på blankpackad snö utan att vara rädd för att halka.
Det är skönt att veta att dubbarna alltid är ute. Men det gäller att använda skorna vid rätt tillfälle. Ryum Bugrip är en riktig fritidssko. Jag har mer än gärna på mig de dubbade kängorna på promenaden runt sjön, men håller mig långt borta från ekande shoppingcentrum när skorna är på.
Med tanke på att skorna kostar en rejäl slant gäller det att man vet att man kommer att använda dem. Å andra sidan, som en sjuksköterska sade till min mor, det är en billig livförsäkring.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@senioren.se

Icebug Bugrip

Bugrip är en patenterad lösning från Göteborgsföretaget Icebugs, som har flera olika modeller för uteaktivitetet, från promenadskor till rena löpskor. Sulor av en speciell gummiblandning har försetts med stål- och gummidubbar som pressas olika långt in mot sulans yta beroende på trycket mot sulan från marken.
Du behöver alltså bara kliva i skorna, så är du dubbad och klar. Och skorna ger bra grepp på både is, gräs, halkiga löv och hala trästockar.
Nackdelen är att skorna låter mycket när du går på hårda underlag som snöfri asfalt eller i trapphus, och de kan kännas hala på hårda golv när du inte har hela vikten på sulan. På Icebug säger man själv att Bugrip inte är avsedda för inomhusbruk, då de kan skada golv och öka halkrisk på vissa underlag.

Skon vi har testat

Sko: Ryum Bugrip, dubbad känga från Icebug
Sula: Grov sula med dubbar av gummi och metall som anpassar sig efter underlaget oberoende av varandra.
Inköpsställe: Sport- och friluftskedjor som Intersport, Naturkompaniet och Team sportia
För vem? För friluftsmänniskan och motionären, som vill vara utomhus utan att göra ärenden.
Omdöme: Lätt, praktisk fritidssko för vinterbruk. Ger mycket bra fäste på snö, is och gräs men knarrar och väsnas ruskigt på butiksgolv och perronger under tak. Kom ihåg att inte gå på parketten.
Icebugs själva säger att Bugrip inte är avsedda för inomhusbruk, då de kan skada golv och öka halkrisk på vissa underlag. Den som vill uträtta ärenden under sin promenad kan alltså få problem på butiks- och stationsgolv.
Pris: Ryum Bugrip kostar ca 1800
Andra modeller från Icebug kostar mellan 1000 och 2000 kronor, beroende på modell.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas