Råd till anhöriga – dela upp tiden i mindre bitar
Vård & omsorg | De anhöriga

Råd till anhöriga – dela upp tiden i mindre bitar

Mirjam Ekstedt är sjuksköterska och expert på sömn och utbrändhet. Hon arbetar som forskare vid enheten för patientsäkerhet inom avdelningen Teknik och hälsa vid KTH.

Publicerad 2013-05-24

Du gästade Anhörigriksdagen. Vad valde du att prata om?
– Rubriken var Återhämtningsstrategier när de behövs som bäst. Jag berättade till exempel att om varför sömnen ofta sviker under stark stress.

Vad gör man när man är så trött och orolig att man inte kan sova?
– Olika saker, alltifrån att helt enkelt gå upp och ur sängen och försöka få ett avbrott i tankarna, till att fokusera på andningen, det vill säga låta tankarna följa andetagen, som ett sätt att inte låta oron ta över. Olika individer kan få hjälp av olika metoder, några kanske kan må bra av att bara läsa en bra bok en stund eller lyssna på musik. Ibland är det bara sömntabletter som hjälper.

Hur kan man försöka förebygga att man hamnar i stress som slår sönder sömnen?
– Var lyhörd för signaler på att allt inte står rätt till. Om du glömmer saker, är labil och gråter lätt så är det ofta tecken på att något behöver bearbetas.

Så vad gör jag när jag märker sådana saker?
– Tänk igenom hur du kan få bättre stöd från kommunen och sjukvården. Analysera så här: Du är den viktigaste personen för din närstående, men inte oumbärlig på alla plan. Sortera sedan ut vad som måste vara ditt ansvar och vad du kan få hjälp med. Ta emot den hjälp du kan få. Kanske kan du också be barn, släkt och vänner om stöd. Du behöver inte klara allting själv.

Men om jag är för sent ute – hur kan jag återhämta mig från trötthet eller utmattning?
– Ta chansen och sov på alla möjliga tider på dygnet. Försök vara lite egoistisk – ta en promenad, läs en bok, gör det du tycker är roligt. Dela upp tiden i mindre bitar. Tänk att du kan ta ett ögonblick, en timme och en dag i sänder. Det kan hjälpa mot oron som ofta handlar om hur allting ska gå både nu och i framtiden. Tänk också på att man ofta tål mer sömnbrist än vad man tror – när man måste.

Vilket är ditt viktigaste råd?
– Be om hjälp i tid. Bygg allianser med barn och vänner så att du får den hjälp och det stöd du ska ha från vård och omsorg. Tänk på det där med syrgas-maskerna i flygplanet – man måste hjälpa sig själv först innan man på ett bra sätt kan hjälpa den som sitter bredvid.

Text: Jan Arleij

redaktionen@veteranen.se

Anhörigriksdagen

Riksdag i Varberg för landets anhöriga
För 15:e året i rad arrangerades Anhörigriksdagen. Den 23–24 april samlades anhöriga, politiker, tjänstemän, företrädare för intresseorganisationer och vård- och omsorgspersonal för att byta erfarenheter och för att sätta anhörigfrågorna i fokus.
Anhörigriksdagen arrangeras av Anhörigas Riksförbund (AHR) i samverkan med Nationellt kompetenscentrum anhöriga.
Programmet under de två dagarna innehöll en mängd seminarier och föreläsningar, där anhöriga tillsammans med yrkesprofessionella delade med sig av kunskaper och erfarenheter.
– Att anhöriga gör sina egna röster hörda, kanske tydligare än tidigare år, ser vi som en av konferensens rödaste trådar! skriver AHR på sin hemsida.
Anhörigriksdagen gästades också av den politiska eliten.
Äldreminister Maria Larsson (KD) talade under rubriken
»Anhörigstöd i dag och i morgon« och socialminister Göran Hägglund (KD) valde »Det goda samhället är större än den stora staten« som tema.

Dölj faktaruta

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas