Vill skapa debatt om äldreomsorgen
Foto: SVT
Nyheter | Nytt på tv

Vill skapa debatt om äldreomsorgen

Anna Hellgren är projektledare för nya SVT-satsningen "Sveriges bästa äldreboende" med premiär 22 augusti. Veteranen har pratat med henne.

Publicerad 2013-08-21

Hallå där  Anna Hellgren, projektledare för nya SVT-satsningen ”Sveriges bästa äldreboende”. Varför gör ni den här serien?
– Vi hoppas att det här ska leda till debatt om äldreomsorgen i Sverige. Vilket värde tillmäter vi de äldre, vem ska jobba inom äldreomsorgen framöver, vilka resurser är vi beredda att satsa?

Det här är frågor som alltid är aktuella. Varför gör SVT den här satsningen just nu?
– Det ligger inom vårt uppdrag att göra TV för alla i Sverige. Idén har funnits under några år, och nu har vi kunnat genomföra den. Det känns väldigt bra eftersom äldre i äldreomsorgen kanske inte hör till de röststarkaste precis i vårt samhälle.

Vilken sorts genre är det som ni använder er av i serien?
– Bra fråga. Vi tycker att det är en ny genre i någon mening, en sorts public service-reality. I traditionell reality som ”Robinson” söker sig människor till TV, men nu är det TV som söker sig till människorna.

Finns det en likhet med ”Klass 9A” där SVT också tog med sig experter ut i verkligheten för att åstadkomma förändring och förbättring?
– Ja, i alla fall finns en likhet med andra säsongen av ”Klass 9A” då experterna coachade de ordinarie lärarna att bli bättre. Första säsongen gjorde experterna jobbet själva så att säga. Nu i vår serie om Smedsbergets äldreboende försöker våra experter på olika sätt få personalen att lyfta kvaliteten.

Så det blir ingen ny variant av ”Uppdrag Granskning” och skandalen från Öjagården i Piteå med låsta dörrar och övergivna gamla och sjuka människor?
– Nej, det var en nyhetsdokumentär. Det här blir ett helt annat sorts berättande. Vi har under lång tid byggt upp ett förtroende som gjort att vi har kunnat filma de boende och personalen under ett halvårs tid. Etiken och respekten är förstås oerhört viktig för att det ska fungera för de medverkande, och för tittarna.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Då kan du titta

Här är SÄNDNINGSTIDERNA för ”Sveriges bästa äldreboende”.
De fyra avsnitten sänds i SVT1 med start klockan 20.00.

• Del 1, torsdag 22 augusti: Vad kostar en klapp på kinden?
• Del 2, torsdag 29 augusti: När receptfria läkemedel blir livsfarliga
• Del 3, 5 september: Vad får våra gamla för mat?
• Del 4, 12 september: Har dom lyckats?
Direkt efter det fjärde och sista avsnittet följer en timslång debatt med Sverker Olofsson om äldreomsorgen i Sverige.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas