Växla in och gör plats för nya sedlar
Ekonomi & juridik | Nyheter | Konsument.

Växla in och gör plats för nya sedlar

Har du pengar i madrassen? Då är det dags att sätta in dem på banken. Sommaren 2016 blir flera sedlar ogiltiga.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2015-09-23

Selma Lagerlöf byts mot Astrid Lindgren, Evert Taube tar över efter Jenny Lind och Dag Hammarskjöld efterträder Gustav Vasa när första etappen av Sveriges nya, modernare sedlar införs.
Den 1 oktober gör de första sedlarna entré. Men alla nuvarande sedlar och mynt fortsätter att vara giltiga fram till nästa sommar, närmare bestämt den 30 juni 2016. Det kan dock vara klokt att göra sig av med gamla sedlar och mynt redan nu. Många banker är kontantfria och myntrör svåra att få tag på.
– Just nu förbereder vi våra kontor på att kunna hantera detta och vi kommer att gå ut med mer information under hösten, säger Petter Brunnberg, pressekreterare på Nordea.

Lösa in gamla sedlar
Det är inte säkert att du får lämna in dina pengar i en bemannad kassa. Många bankkontor hänvisar till insättningsautomater och mynträknare. Men känns det otryggt att använda en automat kan man be bankpersonalen om hjälp.
– Vi kommer att hjälpa dem av våra kunder som vill lösa in gamla sedlar, antingen via de insättningsautomater vi normalt har i banklobbyn, eller över disk. Saldot sätts in på kundens konto, säger Claes Eliasson, pressansvarig på SEB.
Insättningsautomater har dock ofta en begränsning på hur mycket pengar du får sätta in vid ett och samma tillfälle. Vill du sätta in större summor är det bra att ringa i förväg.
– Kontakta alltid Swedbank för insättning av sedlar, särskilt om beloppet är större än 10 000 kronor, för att vara säker på att bankkontoret kan ta emot dessa. Ett annat gott råd är att redan nu använda de kontanter man har, säger bankens presskontakt Claes Warrén.
Har ni någon högsta tillåtna summa för insättning av kontanter?
– Det finns ingen minimigräns eller maxgräns, det är olika beroende på kund, belopp och typ av transaktion, säger Claes Warrén.
– Bankerna har höga krav från Finansinspektionen och andra myndigheter på att säkerställa att kontanter vid en insättning inte kommer från någon illegal verksamhet eller ska användas felaktigt. Det innebär att vi behöver dokumentera var insatta belopp kommer ifrån, säger Claes Eliasson på SEB.

Sedlar som gått ut
Hittar du sedlar hemma efter att de gått ut, så är det inte kört. Riksbanken löser in ogiltiga svenska sedlar så länge de inte tros ha koppling till något brott.
För att lösa in ogiltiga sedlar måste du fylla i en blankett och skicka den och pengarna direkt till Sveriges Riksbank i Märsta. Säkrast är att använda värdepost. Riksbanken löser inte in ogiltiga mynt.

Text Frida Andersson Johansson

Då försvinner de gamla pengarna

Kommer i oktober 2015
20-lapp med Astrid Lindgren
50-lapp med Evert Taube
200-lapp med Ingmar Bergman
1 000-kronorssedel med Dag Hammarskjöld

Blir ogiltiga 30 juni 2016
20-lapp med Selma Lagerlöf
50-lapp med Jenny Lind
1 000-kronorssedel med Gustav Vasa

Kommer i oktober 2016
100-lapp med Greta Garbo
500-kronorssedel med Birgit Nilsson
Kopparfärgade 1- och 2-kronor
Guldfärgade 5-kronor.

Blir ogiltiga 30 juni 2017
100-lapp med Carl von Linné
500-kronorssedel med Karl XI
Silverfärgade 1-, 2- och 5-kronor

Påverkas inte
10-kronorsmynt

Gör så här

  • Använd de sedlar och mynt du har till kontantbetalningar.
  •  Ring banken i förväg om du vill göra en stor insättning.
  •  Var beredd på att redogöra för varifrån pengarna kommer.
  •  Var ute i god tid. Du kan bli hänvisad till ett annat kontor än du är van vid, eller få dela upp insättningen på flera omgångar.
  •  Mynt är svårare att sätta in än sedlar.
Dölj faktaruta
Frida Andersson Johansson
Publicerad 2015-09-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas