Var finns äldrefrågorna?
Foto Colourbox
Nyheter | Val 2014 | Efterlysning

Var finns äldrefrågorna?

Nu återstår mindre än en vecka av valrörelsen. Äldrefrågorna lyser dock med sin frånvaro. Inte ens pensionärsskatten nämns längre. Politikerna tycks ha glömt att 2,4 miljoner väljare är 65 år och äldre.

Publicerad 2014-09-08

Valrörelsen går nu in på upploppsrakan. Debatterna i radio och tv avlöser varandra. De stora tidningarna sänder en strid ström debatter och dueller mellan ministrar och oppositionspolitiker.

Debatten om äldrefrågor är dock sparsmakad. Vid de få tillfällen äldrefrågorna diskuteras så buntas de ihop med barnomsorg och skola. I SVT:s partiledarutfrågningar har äldreomsorgen bara skymtat förbi. Här framhåller de rödgröna att vinstintresset hos privata aktörer leder till lägre kvalitet. Alliansen betonar människors rätt att välja, men medger att riskkapitalister med kortsiktigt ägande är olämpliga i välfärden.

Scenariot var precis det samma i söndagens valduell mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Äldreomsorgen föstes ihop med förskolan och skolan. Debatten handlade om vinstjakt och kvalitet.

Bemötande, bemanning och socialt innehåll i äldreomsorgen nämns inte överhuvudtaget i rikspolitiken trots att Veteranens egen Sifo-undersökning visar det att dessa är de tre frågor som de äldre prioriterar högst inom äldreomsorgen. Hur den och sjukvården ska finansieras i framtiden har ingen vidrört överhuvudtaget, det gjorde ingen innan valrörelsen heller för övrigt. Till och med frågan om den så kallade pensionärsskatten har försvunnit från dagordningen.

Några av de stora dags- och kvällstidningarna har sänt valdueller i äldrefrågor, men de har som i övriga debatter och utfrågningar begränsats till vinster i välfärden och valfrihet. Vänsterpartiet har ställts mot Kristdemokraterna. Allt för att åskådliggöra hur långt partierna står ifrån varandra. Allt för att blottlägga en konflikt som vi redan känner till.

Trots att TV4 och SVT lyft fram tidsbristen och stressen för vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor på sjukhus, korttidshem och inom hemtjänsten vill inte politikerna ta i frågan om våra sjukaste äldre. Det är som om en tyst överenskommelse ingåtts mellan de stora partierna. Frågan skjuts på framtiden och tycks vara lika iskall som frågan om pensionssystemet.

En fjärdedel av väljarna är 65 år och äldre. Trots detta är det sällsynt tunnsått beträffande äldrefrågor i valrörelsens slutskede. Äldrefrågorna handlar ju om så mycket mer om än vinster i välfärden och valfrihet.

Peter Söderlund

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas