Nyheter

Värktabletter med diklofenak kan skada hjärtat.Foto Colourbox

Vanliga värktabletter kan orsaka hjärtproblem

Ämnet diklofenak kan orsaka hjärtinfarkt och hjärtdöd och finns i värktabletter som Eeze och Voltaren. Ändå ökar försäljningen av dessa.

Den som regelbundet äter värktabletter med diklofenak lider högre risk att drabbas av hjärtinfarkt och hjärtdöd. Det är en anledning till att Eeze och Voltaren inte säljs i matbutiker utan bara på apotek.

Ändå har försäljningen av värktabletter med diklofenak ökat med över 30 procent i Sverige på fem år, enligt siffror som Sveriges Radio Ekot tagit fram.

Under samma tid har tabletter med det verksamma ämnet acetylsalicylsyra, som finns i till exempel Treo, minskat med 59 procent, statistik från Apoteken.

– Jag tycker att det är bra att det finns flera substanser på marknaden. Men det är jätteviktigt att veta att alla receptfria läkemedel är för tillfällig användning. Man ska inte lindra värk i flera veckor i rad utan att veta vad smärtan beror på, säger Sahra Barzi på Läkemedelsverket till Ekot.

SPF har gjort en enkät bland medlemmarna om långvarig värk, och bland 410 svarande uppgav hälften att de har ont varje dag.

Men det gäller att vara försiktig även med andra verksamma substanser i värktabletter. Acetylsalicylsyran i Treo kan till exempel öka blödningsbenägenheten, Paracetamol som finns i Alvedon kan skada levern och Ibuprofen som finns i Ipren kan ge magbesvär.

Enligt Sahra Barzi ligger en av farorna i att många dubbelmedicinerar, och tror att två olika värktabletter kan komplettera varandra. Eftersom många värkmediciner innehåller samma verksamma substans är det då risk för att man överdoserar.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

2 kommentarer

 1. Ingrid Bengtsson skriver:

  Så klart gäller det alltid att balansera sina mediciner för att det ska passa varje enskild person. Frågan är väl bara vem som ska göra detta. När flera olika typer av smärtstillande läkemedel finns att köra utan några som helst kontroller (så kallat receptfritt allstå) i din närmaste mataffär. Vem har då koll på den totala effekten av de läkemedel som tas av en person? Hur ska en enskild person med smärta kunna avgöra hur vida det är ok eller ej att ta diklofenak (http://www.diklofenak.se/ allstå) tillsammans med de eventuellt övriga tabletter som han eller hon tar? När försäljning av till exempel diklofenak ökar så ökar så klart också antalet fall med överdos. Genom att begränsa tillgången till dessa typer av läkemedel så skulle det spara mycket lidande. Samtidigt måste det naturligtvis gå att få dessa för att behandla sin smärta, jag menar bra att det kan vara bra att läkare eller apotekspersonal kan ge råd innan en patient köper dessa typer av tabletter. Tack!

 2. Alf skriver:

  Visst finns det värktabletter som har gynnsam effekt tillsammans, det bör man också veta.

  Likaså kan en hjärtförebyggande trombyl också vara bidragande orsak till ett magsår.

  Det gäller för alla att balansera sina mediciner så det passar just den individen.

Just nu på veteranen.se/Nyheter

På löpet

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Tidig målning
   Året var 1949, jag var 17 år och målningen heter ”Vintersol”. (Julgransförsäljning pågår... av Didania.
  • Enklare jobb till flyktingarna?
   Enkla jobb en – doft från gamla tider! Flyktingarna strömmar till vårt land och här råder bris... av kylling.
  • Terrorn ökar…
   Glatt kan jag meddela, trots det otäcka ämnet, att äntligen tycks jag kunna använda mitt kära ritpro... av PaulThomas.
 • Diskuteras just nu