Ungdomar ska glädja äldre i sommar
Foto Colourbox
Nyheter | Satsning

Ungdomar ska glädja äldre i sommar

I Ludvika och Stockholm kan ungdomar jobba extra med att sätta guldkant på äldres vardag. Man vill locka unga att satsa på ett arbetsliv inom äldreomsorgen. Men räcker det?

Publicerad 2012-04-17

Under 2012 satsar Stockholm tre miljoner kronor på ungdomsjobb inom äldreomsorgen. Ungdomarna ska sätta guldkant på de äldres tillvaro.
Även i Ludvika låter man ungdomar liva upp vardagen för kommunens äldre och funktionshindrade. Där kan gymnasieelever söka jobb som ”Solstrålar”. Totalt kan 54 Ludvikaungdomar få jobba tre veckor var under sommaren med att till exempel att läsa högt ur tidningar och böcker, baka, spela kort och spel och gå ut på promenader.

– Vi har en viktig uppgift och det är att arbeta för att engagera och inspirera ungdomar för framtida yrken inom äldreomsorgen. Jag uppmanar alla ungdomar som har ett intresse för att arbeta med omsorg av äldre att söka dessa jobb som under året kommer att utlysas på olika vård- och omsorgsboenden, säger Stockholms äldreborgarråd Joakim Larsson (M) i ett pressmeddelande.

 

Dåliga arbetsvillkor
Frågan är om det räcker med inspiration för att locka människor att satsa på ett yrkesliv inom äldreomsorgen. Veteranen pratar med Tomas Gorin, 35, som arbetar heltid som brevbärare. Han kan räkna upp många orsaker till varför han inte vill jobba med att ta hand om äldre.
– Det är ett underprioriterat område i samhället. Resurserna är för små och arbetsvillkoren är för dåliga, säger han.
Han menar att dagens situation med låg bemanning gör det omöjligt att göra ett bra jobb. Och han tycker att möjligheterna för personalen att anmäla missförhållanden är för små, framför allt inom privat omsorg.
– Det finns en sak som skulle kunna få mig att möjligen kunna tänka mig att jobba inom äldreomsorg, och det är ökad rätt till heltidsanställning, säger han.

Tomas Gorin har ingen önskan att jobba inom äldeomsorgen.

Han väntar på tåget på Stockholms central tillsammans med Malin Dahlqvist, 29. Hon har en annan anledning till att inte vilja jobba inom äldreomsorgen.
– Jag är för känslig för det, tror jag, säger hon.
– Kanske, om det var bättre lön.

Deras uttalanden stämmer överens med vad Sara Beischer berättade när Veteranen intervjuade henne i anslutning till hennes roman ”Jag ska egentligen inte jobba här”. Hon menar att det är få som verkligen vill jobba i yrket och beskriver hur personalbristen leder till stress och de låga lönerna tvingar många att jobba dubbelt.

Men Sara Beischer beskriver också ljusa sidor, ömhet, omvårdnad, utbyte av tankar – kanske även vänskap – mellan generationerna och anställda som älskar sitt jobb.

 

Positiva sidor av yrket
De extrajobbande ungdomarna i Stockholm och Ludvika ska inte ersätta ordinarie personal, utan vara till glädje för de äldre. Kanske får de också upp ögonen för de positiva sidorna av yrket och väljer att satsa på det. Om inte har de i alla fall fått en inblick i de äldres vardag.
– De ungdomar som blir anlitade kommer att bjudas in till en introduktion som Stockholms stad anordnar samt en kortare utbildning om bland annat demenssjukdomar, normalt åldrande och arbetsmiljöfrågor, säger Joakim Larsson.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas