Äldrevården kan bli het fråga i valrörelsen
Akner. Foto: Jan Arleij.
Nyheter

Äldrevården kan bli het fråga i valrörelsen

Geriatrikprofessorn Gunnar Akner hoppas att äldrevården kan ta sig in i valdebatten. Hans kollega Yngve Gustafson bidrog till det i SVT när uppföljaren till Sveriges bästa äldreboende visades.

Publicerad 2014-08-20

Uppföljaren till ”Sveriges bästa äldreboende” visades på SVT igår kväll.

Veteranen får en pratstund med en tidspressad Yngve Gustafson i en paus under den stora internationella geriatrik-konferensen ”Personalized Geriatric Medicine” som pågår onsdag till fredag i Stockholm.

– Det är min förhoppning att programmet ska lyfta in frågan om äldrevården i valdebatten. Där är den alldeles för frånvarande just nu, säger Yngve Gustafson.

Uppföljningen är en osminkad, realistisk beskrivning av dagens svenska äldrevård, menar Yngve Gustafson. Allvarliga brister för de äldre och den press personalen upplever i sitt arbete kommer att framstå tydligt.

Vad tycker du att den enskilde göra för att bidra till att vården och omsorgen om våra äldre blir bättre?

– SPF gör redan väldigt mycket, inte minst genom att lyfta fram positiva exempel. Men nu i valtider är det kanske extra värdefullt om företrädare i kommunala pensionärsråd ställer tuffa frågor till sina politiker. Fler insändare till tidningar från vanliga människor kan också visa makthavarna att människor tycker att de här frågorna faktiskt är oerhört viktiga. Det gäller att ställa tydliga krav.

Det är alltså bråda dagar för Årets Senior, geriatrikprofessorn Yngve Gustafson. Dels är han tillsammans med geriatrikerna Gunnar Akner och Carina Metzner arrangör för konferensen, dels riktas mycket medialjus mot honom i samband med kvällens program.

Trots att konferensen samlar en rad världsledande forskare och kliniker från USA, Japan och Europa och är den första i sitt slag i Sverige, så lyser det politiska etablissemanget med sin frånvaro.

– Inte någon representant från socialdepartementet är här trots inbjudan. Jag har svårt att förstå hur de tänker och prioriterar, säger Yngve Gustafson.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Socialstyrelsen har vardera en enda person på plats under konferensen, vilket också är allvarligt, säger Gunnar Akner, professor i geriatrik vid Örebro universitet.

– Det är beklagligt att de viktiga frågor som rör våra multisjuka äldre inte är intressantare för så viktiga aktörer, säger Gunnar Akner och pekar på en analys från myndigheten Vårdanalys som beskriver hur äldre personer dominerar inom alla delar av vårdsektorn – från primärvården till akutsjukhusen och kommunens äldreomsorg.

– Problematiken i Sverige är likartad den som finns i många andra länder. Det finns alltså all anledning att försöka samla in erfarenhet från andra när vi ska försöka komma tillrätta med våra problem här i Sverige.

I en debattartikel i Expressen beskriver Gunnar Akner, Yngve Gustafson och Carina Metzner hur det svenska sjukvårdssystemet på punkt efter punkt är missanpassat för äldre personer med många sjukdomar.

”Förändringsarbetet kan inte genomföras i ett steg, utan bör ske genom experimenterande i mindre försöksverksamheter med betydande frihetsgrader att testa nya idéer och åtgärder. Kunskapsområdet geriatrik har mycket att erbjuda. Vilket landsting eller region blir först i landet?” skriver de tre.

”Detta borde vara en av valets viktigaste framtidsfrågor.”

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Årets Senior

Veteranens läsare röstar fram vem som ska tilldelas utmärkelsen ”Årets Senior”.

2013 vann Yngve Gustafson, med motiveringen »som med sin medmänsklighet och äkta engagemang fångar upp och tolkar de äldres oro. Han förenar empati för äldre patienter med en modig och pricksäker kritik i den offentliga debatten om äldrevården.«

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas