Kan RUT bli en fälla?
Foto: Colourbox
Nyheter | Val

Kan RUT bli en fälla?

Det hettade till i gårdagen valdebatt om RUT-avdrag. Argument om överklassfasoner och tjänstefolk flög förbi i rutan. Men en sak glömde politikerna - kan RUT vara en fälla?

Publicerad 2014-08-11

I söndagens valdebatt i SVT ville alla partier utom vänsterpartiet behålla RUT-avdraget.

Ali Esbati (V) fick ingång debatten när han sa att vi inte ska subventionera att rika människor får billig hushållshjälp.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) kontrade med att de som förlorar jobben om RUT försvinner är kvinnor och utrikesfödda som annars skulle stå långt ifrån arbetsmarknaden.

När Ali Esbati sedan kallade dem tjänstefolk ilsknade centerpartisten Martin Ådahl till och krävde att Esbati skulle ta tillbaka sina ord.

Argumentet att RUT är en kvinnofälla återkommer ständigt, med hänvisning till hur samhället såg ut vid seklets början, då fattigare kvinnor ofta arbetade som hushållerskor. De som är emot RUT framhåller gärna att det inte alltid är den ensamstående mamman som bäst behöver avlastning som har möjlighet att utnyttja RUT, utan att avdraget snarare riskerar att skapa en snedfördelning som ökar klyftorna i samhället.

De som är för RUT menar att det hjälper vanliga människor att få livspusslet att gå ihop.

Men en grupp som sällan nämns i sammanhanget är de äldre.

2013 visade siffror från Skatteverket att fler äldre använder RUT istället för hemtjänst. Äldre ensamstående kvinnor är – tillsammans med gruppen par med barn – de som utnyttjar möjligheten mest. De äldre RUT-användarna ökar med 25 procent varje år.

Städning, fönsterputs och strykning är sådant som efterfrågas.

RUT kan hjälpa en senior att få storstädat så som han eller hon vill det. Trädgårdsarbete och snöskottning kan också att få hjälp med – sådant som hemtjänsten inte utför.

Men finns det en fälla här?

Sjukgymnaster som Veteranen talat med vittnar om att det finns en risk för att äldre blir kvar i sina hus för länge. Man harvar på i ett hem som egentligen är olämplig för äldre, och när olyckan är framme är det omöjligt att flytta tillbaka. En panikflytt och korttidsboende blir betydligt mer påfrestande än om man redan haft ett lämpligt boende som man mäktat med att flytta tillbaka till.

Istället för flytta till något som är mer anpassat för äldre, där man kan åldras, finns risken att många blir kvar i för stora hus, radhus med trappor och trädgårdar som är svårskötta.

Vad tycker du? Är RUT en fälla eller frihet för de äldre?

Veteranen

 

Se hur partierna ställer sig i äldrefrågor. Gör Veterankompassen!

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas