Sigrid Burlin vann Stora kvinnopriset
Sigrid Burlin fick Stora kvinnopriset Foto Maria Samuelsson / Jan Arleij
Nyheter

Sigrid Burlin vann Stora kvinnopriset

Under SPFs arrangemang Kasta loss i april delade förbundsordförande Karl Erik Olsson ut det nyinstiftade ”Stora kvinnopriset”. Skellefteåbon Sigrid Burlin vann för sitt engagemang i demensfrågor.

Publicerad 2013-04-23

Sigrid Burlin föreläser för sjuksköterskestudenter och sitter sedan många år som ordförande för Skellefteå Demensförening.Hon driver även anhörigverksamheten inom Demensföreningen där anhöriga till demenssjuka kan träffas, få stöd i sin sorg och hjälpa varandra.

– Jag har varit anhörig själv genom att min mamma drabbades av demens. Hon var en fantastisk kvinna som inspirerade mig till att fortsätta hjälpa och stötta andra sjuka och anhöriga, sa en rörd Sigrid Burlin under prisutdelningen.

Hennes arbete har bland annat resulterat i en ökad kunskap och förståelse om demens, i landets första demensboende för unga dementa, samt i ett av Sveriges modernaste demensboenden som inom kort invigs på Sunnanå i Skellefteå.

Grattis till SPFs och Swegmarks of Swedens utmärkelse Stora kvinnopriset 2013. Hur känns det?
– Tack, jättebra. Jag är så glad att det jag gjort för anhöriga och demenssjuka uppskattas så här. Kanske kan det också inspirera andra.

Vad är det du gör?
–  Jag är aktiv i den lokala demensföreningen. Sen försöker jag vara tillgänglig för sjuka och anhöriga som behöver tala om sin situation.

Det sägs att du öppnar ditt hem för de sjuka?
– Jo, det stämmer, jag sitter gärna och pratar hemma vid köksbordet. Det är viktigt att möta demenssjuka på deras nivå, men att man fortfarande är sig själv. Det blir naturligt hemmavid. Jag pratar också mycket med de anhöriga.

Vad fick dig att börja engagera dig i demensfrågor?
– Min mamma blev sjuk 1990 och hade sjukdomen i tio år innan hon avled. Det var en fantastisk kvinna som inspirerade mig mycket. Hon pratade med mig om att varje människa kan behöva söka sin egen inre glädje. Den hittar jag när jag hjälper andra sjuka och anhöriga.

Vad är det viktigaste att tänka på i mötet med någon som har en demenssjukdom?
– Min erfarenhet är att lyssnandet är grunden. Sen är det viktigt med kroppsspråket, att man inte signalerar obehag och avstånd. Det går med lite träning. Jag kan till och med tycka att sjukdomen kan vara vacker.

Hur menar du då?
– Svårt att sätta ord på. Jag minns en situation på mammas boende när hon låg och vilade på sitt fina överkast på sängen. Intill henne låg en man ur personalen, lika stilla och försiktigt. Det var en fridfull stund som jag råkade avbryta med mitt besök. Då sa mamma efteråt att ”vad gör du här nu?” Det var fint på något sätt.

Du verkar ha lätt att tala fritt ur hjärtat om det här ganska svåra ämnet.
– Ja, jag pratar så gärna om det här ämnet, om människorna, sjukdomen och de anhörigas situation. Det känns så väldigt bra att göra det, förstår du. Behovet är väldigt stort hos väldigt många att få prata.

Kan du tänka dig att fara runt till SPF-föreningar om du skulle bli tillfrågad?
– Ja, det skulle jag gärna göra. Hoppas min hemförening SPF Guldstaden i Skellefteå bjuder in mig nu när jag vunnit det här fina priset.

I juryn ingick Ingela Lindberger i SPFs förbundsstyrelse, och Mats Rengensjö, VD för Swegmark of Sweden.
I motiveringen pekas på att demenssjukdomarna utgör ett av samhällets mest accelererande problem.

Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se

Stora kvinnopriset

Stora kvinnopriset är ett stipendie som delas ut av SPF och Swegmark of Sweden.

Alla kvinnor som är 75 år eller äldre och är medlemmar i SPF kan nomineras. Pristagaren kan kan vara en designer, arkitekt, livskonstnär, vardagshjälte, samhällsengagerad eller helt enkelt en god medmänniska.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas