Nyheter

S: Pensionärerna får vänta

Socialdemokraterna lägger frågan om lika skatt på lön och pension i frysboxen. Principen om lika skatt kvarstår men frågan prioriteras ner tills vidare.

I valrörelsen skulle partiet ”jaga” Alliansen för den skatteklyfta mellan löntagare och pensionärer som uppstått till följd av regeringens fyra jobbskatteavdrag. Nu, med ny partiledare och ny finanspolitisk talesperson, är tonläget och inriktningen förändrad.

Magdalena Andersson, finanspolitisk talesperson för S, bekände färg när hon intervjuades i SVTs Agenda i söndags. På frågan om när pensionärerna kan räkna med att betala samma skatt som löntagarna blev svaret att ”det är en dyr reform och det är ont om pengar i statens budget”.

Valåret 2014
De båda tidigare S-ledarna Mona Sahlin och Håkan Juholt lovade att S skulle utplåna skatteskillnaden som man betraktade som omoralisk.

Nu argumenterar Socialdemokraterna ungefär som Alliansen:
- Det är viktigt att hushålla med de resurser vi har, så det kan komma att dröja. Det viktigaste är att satsa på jobb och växande företag.

- I princip är det korrekt att pension som är uppskjuten lön också ska beskattas som lön. Vi är beredda att ta ett första steg i den riktningen, sa Magdalena Andersson utan att precisera någon tidtabell.

Återstår att se om valåret 2014 blir Socialdemokraternas förslag till tidpunkt för att ta det första steget. I så fall matchar man Alliansen som för ett par veckor sedan sa att 2014 är ett troligt år för nästa sänkning av pensionärernas skatt.

Pensionärerna först
Regeringen gick till val på en reformambition som innebar att pensionärernas skatt ska sänkas under mandatperioden med 2,3 miljarder. På en presskonferens i höstas (5 september) med statsminister Fredrik Reinfeldt och KD-ledaren Göran Hägglund framkom att en kommande skattesänkning till pensionärerna ska gå före ett femte jobbskatteavdrag.

Förmögenhetsskatt åter
Magdalena Andersson gav också flera andra besked om den kommande inriktningen av S-politiken:
•    RUT-avdraget ska vara kvar, men förändras så att det främst eller endast riktas till barnfamiljer och äldre. Taket ska sänkas.
•    Jobbskatteavdragen ligger fast, men det blir inga ytterligare sådana skattesänkningar.
•    Förmögenhetsskatt är principiellt bra, men förutsätter en ny och bättre teknisk form än den tidigare varianten.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

4 kommentarer

 1. Svante Silvén skriver:

  Rätt!

  • Manoj skriver:

   Jag e4r med!Re4tt svar: 2 barn. Om just jag vinner f6nskar jag mig en ble5 och den som slukle kf6ra bilen e4r min killes son Jonathan som e4lskar min grabbs Wiggelkart, slukle vara skf6nt att vinna, slippa hf6ra de bre5ka om min grabbs Wiggelkart. He5ller tummarna!

 2. Märta Johansson skriver:

  Håller fullständigt med. Kloka kommentarer från er.

 3. Ingvar Fridell skriver:

  S måste akta sig för att hamna i samma grupp som allianspartierna. Partier som fortsätter att behandla pensionärerna som andra klassens medborgare, som bara hänvisas till att vänta tills ekonomin blir tillräckligt bra, kan råka illa ut vid nästa val.

  Detta gäller också inställningen till pensionerna. Ekonomen och journalisten Peter Malmqvist har påpekat, att det nuvarande pensionssystemet leder till att pensionärerna får ta alla risker av att pensionssystemet inte fungerar, och att de inte kan kompensera inkomstsänkningarna genom att jobba mer. Det leder till större svängningar i den privata konsumtionen och därmed i ekonomin som helhet, som inte kan hanteras när pensionärerna börjar utgöra halva inkomsttagargruppen. Systemet är därför mycket allvarligt för Sveriges ekonomi.

  S måste därför ta avstånd från kollegorna för allianspartierna i Pensionsgruppen, som hittills inte har velat rätta till bristerna i pensionssystemet. Annars kommer den positiva trenden i opinionsundersökningarna att bytas ut mot en negativ.

  Ingvar Fridell, Göte Nilsson

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Blomåret
   Allt här ikring har blommat glatt under gångna sommaren. Särskilt iögonfallande var Big Kiss, med si... av PaulThomas.
  • Jagody goji to eksperyment z wodą
   Badania biochemiczne wykazały, że polisacharydy zawarte w pożywieniu. Najbardziej optymalna ilość to... av presimrdenor1986.
  • Hittade ett gammalt inlägg – jag ler
   Jag letade efter min blogg – jo jag har faktiskt en sådan även om den ligger i träda. Så upptä... av cillagonk.
 • Diskuteras just nu