Nyheter

”Seniorföretagen ger för låg lön”

Publicerad 2011-10-03

Genom bemanningsföretagen för seniorer erbjuds man praktiska arbeten som rensa avlopp, laga toaletter, kratta löv, flytta möbler, sätta upp gardiner och byta däck. Inga arbeten att förakta, skriver Inge Josephson. Det han vänder sig mot är att pensionärerna som utför jobben får en hundralapp i timmen, medan bemanningsföretagen debiterar tre till fyra gånger så mycket.

– Knappast rimliga villkor, mera som allmosor, tycker jag, skriver Inge Josephson.
– Jo, visst, företagen gör ett visst jobb, men berikar sig också på kompetenta, arbetsvilliga­ seniorers kanske enda möjlighet att tjäna lite extra. För dig som är 66 och äldre betalar företaget dessutom bara 10 procent i arbetsgivaravgift (jämfört med drygt 31 om du är yngre).

Samtidigt är bemanningsföretagen nästan det enda alternativet för den som är 60+ och vill jobba, menar han. Alternativen är att hoppas på att det gamla jobbet hör av sig, eller att man startar eget.

– Bäst vore om 60-plussarna blev kvar längre i det reguljära arbetslivet, med anständiga lönevillkor. Hellre än att duttas runt med som underbetalda löneslavar. Det är bättre för arbetsplatserna, definitivt bättre för statskassan. Och inget kompetensslöseri.

Hela Inge Josephsons debattartikel hittar du här: Vi äldre förväntas jobba för allmosor.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Jobbar du, eller kommer du att jobba, efter pensionen?
Svara på veckans fråga till höger!

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas