Nyheter

Pensionen går upp men sänks igenFoto Colourbox

Pensionerna går upp – sedan ner

Pensionerna höjs 2013 med 4,5 procent. Men 2014 och 2015 blir det sänkningar. Det tror Pensionsmyndigheten I sin majprognos.

Arbete viktigast

Det som mer än något annat - exempelvis värdeutvecklingen av AP-fondens tillgångar - påverkar pensionernas utveckling är hur inkomsterna och sysselsättningen utvecklas i Sverige. AP-fonden utgör omkring 11 procent av pensionssystemets tillgångar.

Om pensionerna sänks eller höjs bestäms av balanstalet och inkomstindex. Balanstalet anger förhållandet mellan tillgångar och skulder i hela pensionssystemet.

Balanstalet publiceras i februari och inkomstindex i juli.

Igår lämnade myndigheten sin bedömning till regeringen. Jämfört med den senaste prognosen från februari ser inkomstutvecklingen i samhället bättre ut.

Det påverkar inkomstindex som i sin tur styr hur det blir med inkomst- och tilläggspensionerna.
Februariprognosens plus 3,1 procent har i maj vuxit till plus 4,5 procent.

Den reala förändringen, alltså efter avdrag för inflationen, väntas därmed bli plus 2,9 procent.

Skulderna ökar
Men den höjda prognosen för inkomstindex för 2013 medför samtidigt att pensionsskulden beräknas öka, konstaterar Pensionsmyndigheten.

Det i sin tur innebär att bromsen slår i för 2014 (2,2 procent) och 2015 (1,4 procent) med följd att inkomstpensionerna sänks 2014 med 0,7 procent. Den reala sänkningen för 2014 blir 2,0 procent.

För 2015 blir den reala sänkningen 1,4 procent.

Även 2016 pekar prognosen på ett realt bakslag för pensionärerna: minus 0,5 procent.

Ny prognos i juli
Nästa prognos kommer senast den 30 juli. Då får vi samtidigt veta den slutliga siffran för inkomstindex. Då blir också prisbasbeloppet klart, som bestämmer nivån på garantipensionen.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

2 kommentarer

 1. ylva M. skriver:

  Kjell-Olof Feldt sa i Svt Gomorron Sverige, att pensionsgruppen dolt att man avsatt för lite pengar från början till pensionerna.
  Att en som arbetat 45 år och betalt pensionsavgifter får ut 9.000 kr/netto men att den som arbetat 0 år får garantipension av Staten (ej från Pensionsmyndigheten) och fullt bostadsbidrag, får mer.

  Jag är inte solidarisk med de invandrade pensionärerna, jag har bara 10.030 kr/netto allt som allt, ingen tjänstepension etc.

 2. Roland Gustafsson skriver:

  En tydlig förklaring kom idag på SvD näringsliv till att pensionsbromsen kommer att fortsätta minska pensionerna.
  http://www.svd.se/naringsliv/investera/pensionsfragor-svdse_7186271.svd
  Sålänge fler pensionärer invandrar till Sverige än systemet var tänkt för kommer detta att fortsätta. Eller med andra ord alla 7 klöverns politiker utgår från att Sveriges pensionärer accepterar att deras pensioner kommer att fortsätta minska i solidaritet med de invandrade.

Just nu på veteranen.se/Nyheter

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

 • Diskuteras just nu