Pensionsmyndigheten: Se upp med seniorlån
Foto: Colourbox
Nyheter

Pensionsmyndigheten: Se upp med seniorlån

Pensionsmyndigheten varnar pensionärer för att okritiskt ge sig in i seniorlån. Lånen är dyra och kan göra att många mister sitt bostadstillägg.

Publicerad 2014-09-24

Seniorlån riktar sig till äldre som äger en obelånad eller lågt belånad bostadsrätt, villa eller fritidshus. Genom lånet kan man få loss en del av kapitalet som finns bundet i bostaden och ändå bo kvar.

Skillnaden mot ett vanligt banklån är att räntorna inte betalas via pensionen utan med lånade pengar.

Räntan för ett seniorlån ligger vanligen 2-3 procentenheter högre än för vanliga lån, visar Pensionsmyndighetens granskning som presenterades på onsdagen. Det är ungefär det dubbla jämfört med ett vanligt bostadslån.

Granskningen visar att seniorlån idag tillhandahålls av samtliga fyra storbanker samt ett par andra aktörer. Den vanligaste kunden beskrivs som en ensamstående kvinna i 70-80-årsåldern som bor i bostadsrätt.

– Seniorlån är ett alternativ för dem som inte kan ta ett vanligt banklån men är generellt sett dyra lån, säger Karin Grettve Odenfors, analytiker på Pensionsmyndigheten.

– De lösningar som nu finns på marknaden har för höga priser. Du kan förlora mycket på att ta ett seniorlån jämfört med ett vanligt banklån.

Ett seniorlån kan också påverka rätten till bostadstillägg, visar Pensionsmyndighetens granskning.

– När det gäller bostadskostnad räknas räntan enbart med om den faktiskt betalas och inte ökar skulden. Om lånekapitalet placeras så att det anses som en tillgång ger det ett förmögenhetstillägg vid beräkning av bostadstillägget, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Det här inträffar med jämna mellanrum, enligt Pensionsmyndigheten. Långivaren uppmanar pensionären att låna extra mycket pengar för att kunna placera en del av dem i olika finansiella produkter.

Det finns ytterligare en rad faktorer som den enskilde konsumenten behöver tänka igenom, säger Monica Peterson:

– Seniorlån kan i grunden vara en bra idé för de som har värden i sin bostad. Men tänk exempelvis på att inte lösa ut befintliga banklån med låg ränta till seniorlån med högre ränta, något som vi vet förekommer.

– Tänk också på att inte låna mer än du behöver, seniorlån för spekulation är sällan en bra idé. Den snabbt ökande skulden kan också få konsekvenser både för den som tar lånet och för det framtida dödsboet. För tidsbegränsade lån gäller att lånet måste lösas eller förnyas när löptiden är slut. Om bostaden behöver säljas i förtid och låneräntan är bunden kan låntagaren dessutom behöva betala ränteskillnadsersättning.

Bakgrunden till Pensionsmyndighetens granskning är att marknaden växer kraftigt. En av aktörerna, Svensk Hypotekspension, ökade sin utlåning med 30 procent från 2012 till 2013. Lånestocken är därmed uppe i två miljarder kronor, rapporterar Ekot.

Pensionsmyndigheten får också allt fler frågor kring seniorlån.

Granskningen faller in under myndighetens så kallade konsumentuppdrag, och har gjorts i samarbete med Konsumenternas bank- och finansbyrå, vars huvudmän bland annat är Finansinspektionen och Konsumentverket.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Fördubblar skulden

Ett seniorlån på 500 000 kronor med fem procents ränta blir drygt 200 000 kronor dyrare på tio år än ett vanligt banklån med två procent ränta.

Vid sex procent ränta fördubblas skulden efter tolv år.

Källa: Pensionsmyndigheten

Alternativ:

Pensionsmyndigheten pekar i sin granskning på möjliga alternativ till seniorlån, bland dem:

• Kontrollera om det finns en möjlighet att ta ett vanligt banklån
• Frigör kapital genom att sälja bostaden och flytta till ett billigare boende
Låna via barnen med bostaden som säkerhet

Här hittar du hela granskningen.

Finansinspektionen (FI) öppnade för seniorlånen 2002 genom att bankerna inte längre behövde se till att kunden klarade lånekostnaden med sin inkomst.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas