Nyheter

COLOURBOX1017266Foto Colourbox

Nya pensionärer är ”en tickande bomb”

Allt fler nyblivna pensionärer får svårt att betala sina skulder. Antalet skuldsatta över 66 år hos Kronofogden har ökat med 4 procent de senaste 9 åren, och myndigheten kallar gruppen för ”en tickande bomb”.

Skuldfakta

Antalet skuldsatta över 66 år hos Kronofogden
2003: 31 083
2011: 36 654

Ökning i procent 2003-2011
Befolkningen totalt: -3,5
Folk över 66 år: 4 procent

Källa: Kronofogden

– Det är inte alla som har försäkringar som täcker upp till den inkomstnivå de hade innan pensionen. Många har kanske inte heller tillräcklig grundkompetens om hur inkomsten påverkas när de går i pension, säger Anna-Carin Gustafsson Åström, chef för den förebyggande verksamheten inom Kronofogdemyndigheten.

Att antalet skuldsatta över 66 år hos Kronofogden har ökat med 4 procent sedan 2003 kanske inte låter så farligt. Det innebär cirka 5 500 personer, när befolkningsökningen i gruppen är borträknad. Men bland befolkningen i övrigt har antalet skuldsatta totalt hos Kronofogdemyndigheten minskat med 3,5 procent under samma tid. Och i Kronofogdens årsrapport för 2011 kallas gruppen för ”en tickande bomb”. Där står bland annat:

”Enligt uppgift från budget- och skuldrådgivarna ökar ålderspensionärerna i deras besöksfrekvens. Gruppen beskrivs som en ”tickande bomb” eftersom många saknat kunskap om hur ekonomin blir efter pensioneringen. Många pensionärer har både hus och lån och kan med dagens hyresnivåer ha svårigheter att finna ett alternativt boende som är billigare.”

Signalerna om att de nyblivna pensionärerna i dag har det tufft ekonomiskt kommer från fler håll.
– Det är särskilt under det senast året som vi har tittat närmare på gruppen. Utifrån vår samverkan med kommunernas budget-och skuldrådgivare har vi fått signaler om att vi borde utreda orsaker och verkning kring överskuldsättning med särskilt fokus på den här gruppen, säger Anna-Carin Gustafsson Åström, säger Anna-Carin Gustafsson Åström.

Gunilla Brette är chef för kravenheten på Swedbank. På hennes avdelning utmärker sig nyblivna pensionärer på flera sätt.
– Det är vanligt att pensionärer ringer och plötsligt har fått mindre pengar att betala skulder för, säger hon.

Dels förekommer det allt oftare nyblivna pensionärer bland bankens skuldsaneringsärenden. Bankens kravhandläggare upplever också att andelen 40-talister som inte kan betala sina bostadslån ökar.

– Bolåneskydden gäller bara till 65 år, och de flesta har inte skaffat sig kompletterande försäkringar. En trögare fastighetsmarknad gör också att det är svårare att sälja bostaden, om maken dör, eller någon av dem behöver flytta in på någon slags äldreboende.

Även hos Ikano Bank utmärker sig pensionärer som grupp, även om antalet nyblivna pensionärer som får problem att betala skulder inte har ökat de senaste tre åren hos banken. Men antalet ligger på en konstant hög nivå.

– Pensionärer har jämfört med alla andra kunder högre risk att hamna på Inkasso. Det kan bero på att de inte har minskat mängden lånade pengar så att de får en lägre kostnad som bättre passar till den lägre inkomst personen har som pensionär, säger Jonas Löwegren, kreditchef på Ikano Bank.

I veckan kommer en omvärldsanalys från Kronofogdemyndigheten, där pensionärernas betalningsproblem diskuteras.

– Utifrån Kronofogdens uppdrag att förhindra att fler hamnar i överskuldsättning är det viktigt att bidra med information och kunskap om vad som är viktigt att tänka på i samband med att man går i pension och inkomsten kanske blir lägre än tidigare. Om vi kan vara med och bidra med ytterligare kunskap till dem som har 10-15 år kvar till pensionen hoppas vi att vi kan bidra till att färre riskerar att hamna i ekonomiska problem, säger Anna-Carin Gustafsson Åström.

Text Tia Jumbe

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

5 kommentarer

 1. Roland Gustafsson skriver:

  Ny pensionsprognos levererades idag, 4/5, det blir fortsatt pensionsbroms till 2014 och utsikterna till ändring små enligt Dagens industri nätupplaga.
  http://di.se/Default.aspx?pid=3866&epslanguage=sv&referrer=

 2. Roland Gustafsson skriver:

  Efter att lyssnat på Stefan Löfvens 1:maj tal idag får man konstatera att han inte med ett ord nämnde våra pensioner eller hur han skall bryta den negativa utveckingen för pensionärerna skall brytas.
  Även han har nu vänt pensionärerna ryggen.

 3. Roland Gustafsson skriver:

  Osvuret är nog bäst. Ditt “knappast” liknar en förhoppning.
  Åtminstonde om man drar samma slutsats som Hans Bergström, fd Ch.red. DN, nu gör i senaste krönika i Sunt Förnuft.
  I mars nr 2011 skrev han under rubriken “Invandringens pris” att han tvivlade på att det fanns en acceptans för det libertarianska samhället (a la USA) inom den svenska allmänheten där de utsatta i framtiden får släpa sig fram utan stöd av samhället. Han varnade för att om ledande politiker och media inte vågar diskutera verklighetens vägval kommer detta att resultera i en politisk och social explosion.
  Nu ett år senare uppmanar han alla att inte lita på staten utan att skaffa sig egna resurser för sin välfärd.
  Han har nu uppenbarligen dragit slutsatsen att staten inte kommer att kunna leva upp till sina löften.
  Göran Persson sa efter att den nuvarande pensions-överenskommelsen träffats 1994 att folket kommer att bli arga när de upptäcker vad vi gjort.
  Det är precis vad som kommer i dagen i många insiktsfulla kommentarer på di.se i den bifogade länken.
  http://di.se/Default.aspx?referrer=&pid=3866&epslanguage=sv&referrer=
  (Dagens industri 30/4 kl 08:20)
  Bakgrunden är naturligtvis att förutsättningen för att pensionslöftena skulle hålla var att ekonomin fortsatte växa.
  Marginalerna var små och därför byggde man in en pensionsbroms.
  Finanskrisen 2008 blev omfattande och har utlöst pensionsbromsen trots att Sverige inte drabbats lika hårt som omvärlden.
  Problemen blev sedan värre när ett rödgrönt block bildades inför valet 2010. Alla ville ha ökad invandring och MP ville ha fri invandring. Som svar på detta har Alliansen fördubblat invandringen samtidigt som finanskrisen övergått i en statsskuldkris som riskerar att sända nya chockvågor i ekonomien och ytterst även knäcka Euron och kanske delar av EU.
  I sin senaste reviderade prognos säger miggrationsverket att vi får ca 174500 asyl- och anhöriginvandrare som vi skall försörja i 10, kanske 20 år.
  http://avpixlat.info/2012/04/29/migrationsverkets-uppdaterade-prognoser/#more-19308
  Det ser ur som om Hans Bergström kommit till samma slutsats som SD 2010.
  Invandringsbroms eller pensionsbroms.
  Detta debatteras löpande på Kristianstadsbladet.
  http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1617999/En-bedovande-tystnad-om-pensionerna.html
  Författaren använder ett begrepp som cyniskt om hela denna överenskommelse.
  Roland Gustafsson

 4. pogikai skriver:

  Ytterligare kunskap till dem som har 10-15 år kvar till pensionen säger dom. Men vi då, som blir pensionärer nu som har stälts inför fulbordat faktum att pensionerna kommer att skäras ner. vad fick vi för kunskap för 15 år sedan om detta. Då var det goda tider, ingen talade om att det skulle sparas inför pensionen. alla hade ju betalat in till sin pension genom gråt o tandagnislan. Vem kunde tro att det skulle bli tomt i kassakistan och att det skulle spelas krona eller klave om våra pensioner på börsen ?
  Det ska bli interessant att se hur de styrande kommer att lösa det problemet. Ska alla låginkomsttagare som inte haft råd att pensionsspara, slängas ut på gatan ? knappast.

  • leena karlsson skriver:

   jag var 13 år o började jobba hade ca 250 i tim utförde samma arb som vuxen pers det fanns inte råd att lägga undan till pens spar.inte hade man hört talas om det hellre.nu i år är jag 65 och har under 10,000 att leva för men är skuldfri o frisk men hur skulle det gå annars?ja inte vet jag.gör det mesta själv men det räcker ju faktiskt inte till ändå.jag har ju ett fel jag har bil bet men jag bor i glesbygd.hur klarar jag mej utan den?de måste väl för guds skull lösa våra problem sossarna är nog inte intresserade av oss nu har jag förstått.

   leena

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Blomåret
   Allt här ikring har blommat glatt under gångna sommaren. Särskilt iögonfallande var Big Kiss, med si... av PaulThomas.
  • Jagody goji to eksperyment z wodą
   Badania biochemiczne wykazały, że polisacharydy zawarte w pożywieniu. Najbardziej optymalna ilość to... av presimrdenor1986.
  • Hittade ett gammalt inlägg – jag ler
   Jag letade efter min blogg – jo jag har faktiskt en sådan även om den ligger i träda. Så upptä... av cillagonk.
 • Diskuteras just nu