Nyheter

Meddelarskyddet måste stärkasFoto Colourbox

Nya krav på meddelarskydd i äldreomsorgen

Trycket ökar i Stockholm stad på att garantera fullt meddelarskydd för all personal inom äldreomsorgen. Miljöpartiet kräver i en motion till fullmäktige att det blir en ändring.

Meddelarfrihet

Meddelarfrihet innebär att anställda har rätt att påtala missförhållanden och till exempel tala med journalister.

I dag är det enbart inom den kommunala äldreomsorgen som meddelarskyddet gäller fullt ut.

Bakgrunden är de omfattande och allvarliga brister som avslöjats på flera externt drivna vård- och omsorgsboenden, däribland Koppargården och Linnégården i Stockholm.

- Vi har länge krävt bättre uppföljning av kvaliteten på äldreboenden, och att missförhållanden ska upptäckas och åtgärdas snabbt.  Ett av de medel som behöver bli skarpare är rätten för anställda att påtala brister. Det skulle göra äldreomsorgen mer transparent och kunna leda till högre kvalitet, säger Stefan Nilsson, partiets gruppledare i kommunfullmäktige.

- I dag vågar många anställda inom privat drivna äldreboenden inte berätta om missförhållanden de ser bland annat av rädsla för att förlora arbetet. Vi måste nu se till att all personal i offentligt finansierad verksamhet omfattas av meddelarfrihet.

Initiativ i riksdagen
Miljöpartiet i riksdagen vill genomföra de lagändringar som är nödvändiga för att full meddelarfrihet ska gälla även för personal som arbetar för andra utförare än kommunen.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

2 kommentarer

 1. F d anhörig skriver:

  Det är ju lovvärt med meddelarskydd, men som anhörig har jag aldrig upplevt att personal tillstått att det är något fel med vården och omsorgen. Med personal menar jag såväl läkare, sjuksköterskor som övrig personal, även den administrativa. Man skyller ifrån sig på alla möjliga sätt, inte minst hänvisas till besvärliga anhöriga. Då och då läser man dock i tidningar att det faktiskt är vikarier som gör media uppmärksam på vanvård. Vikarier kommer in och blir förskräckta!

 2. Susanne Bodin, kommunikationschef Carema Care skriver:

  Som första privata omsorgsföretag har Carema Care, i avsaknad av lagstiftning om meddelarskydd, tecknat ett rikstäckande lokalt kollektivavtal om meddelarfrihet som innebär att medarbetarna har ett likvärdigt meddelarskydd som offentligt anställda. Se pressmeddelande 2012-06-29: http://www.caremacare.se/hogertoppmeny/pressrum.4.290f51e411de29d506080005100.html

Just nu på veteranen.se/Nyheter

På löpet

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Vad gör vi med vindarna?
   Så går jag omkring på tredje dagen och är virtuellt förkyld. Ingen snuva, ingen markant skrovlig stä... av bebe.
  • Tidig målning
   Året var 1949, jag var 17 år och målningen heter ”Vintersol”. (Julgransförsäljning pågår... av Didania.
  • Enklare jobb till flyktingarna?
   Enkla jobb en – doft från gamla tider! Flyktingarna strömmar till vårt land och här råder bris... av kylling.
 • Diskuteras just nu