Nyheter

Prostataoperationer som hindrar sexlivet utförs i onödanFoto Colourbox

Många med prostatacancer opereras i onödan

En större andel män med lågrisktumörer opereras för prostatacancer än män med högrisktumörer. Det visar en ny landsomfattande studie.

Prostatacancer

Den vanligaste och mest dödande cancerformen bland svenska män.

Samtidigt lever många med sin prostatacancer i många år utan att sjukdomen fortskrider eller ger symtom.

Biverkningarna efter operation består av minskad erektionsförmåga, urinläckage och ibland tarmbesvär.

En mycket stor del av de män som behandlas för prostatacancer har låg risk för att dö i sin sjukdom, konstaterar studien som är ledd av forskare vid Umeå universitet.

En huvudpoäng för forskarna är därför att det är viktigt att kunna identifiera högrisktumörerna.

PSA-nivån
I studien, som nu publiceras i den ledande tidskriften European Urology, har man jämfört risken för död bland män med prostatacancer med den bland tumörfria kontrollpersoner. Under 15 års tid har man följt drygt 76 000 svenska män med prostatacancer.

För männen med lågrisktumörer enligt de mått som används kliniskt – tumörstadium och elakhetsgrad samt PSA-nivå – var risken för död inte större än bland män utan prostatacancer. Däremot var dödsrisken hos män med lokaliserad högrisktumör klart högre än bland kontrollpersonerna.

Över hälften
Trots det behandlades alltså en större andel av männen med lågrisktumör – 52 procent – genom operation eller strålbehandling än av männen med högrisktumörer – 32 procent.

- Våra resultat visar behovet av att bättre anpassa behandlingen efter risken samt av att minimera biverkningarna av behandling eftersom så stor del av de behandlade männen har en låg risk för att dö i prostatacancer och lever länge efter behandlingen, säger professor Pär Stattin, vid Umeå universitet, och huvudförfattare till artikeln.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

En kommentar

 1. Håkan Florin skriver:

  Naturligtvis vore det bättre om man kunde identifiera vilka tumörer som orsakar för tidig död. Forskningen behöver mer pengar. Men nu får vi lita på att våra duktiga urologer gör rätt bedömning.
  Jag är övertygad om att min tumör (T3 visarde det sig vid op) behövde bort. Sen att jag klarade mig utan biverkningar gjorde ju inte saken sämre. Man kan faktiskt komma ut ur behandlingen frisk. Det hör jag sällan i media, jag tror inte jag är ensam om detta. Men man hör för ofta en skrämsel propaganda om massiva biverkningar. Dom finns och det är tragiskt så även där behövs forskning. Och varför ingår inte potensmedel i högkostnadsskyddet???
  Prostatalös
  Håkan Florin

Just nu på veteranen.se/Nyheter

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Novemberskog
   Björkarnas lysande vita stammar rentvättade Asparna som silvergrå pilar mot himlen Två stora granar ... av Amanda.
  • Med Stalin, Molotov och Beria i soffan
   Så börjar förkylningen släppa greppet och luftstrupen övergå från skrovelrör med nyspulver till någo... av bebe.
  • När orden glider…
   Fel i går…rätt i dag! Det var i mars 2013 som dåvarande integrationsministern Tobias Billström... av kylling.
 • Diskuteras just nu