Nyheter

diskrimineringslagNya lagen omfattar även varor. Foto Colourbox

Nu kommer ny diskrimineringslag

– Vi måste i Sverige sluta sända signalen att man är passé efter 65 år, säger arbetsmarkandsminister Erik Ullenhag (FP).Snart kommer regeringen med en utvidgad lag mot åldersdiskriminering.

Med all sannolikhet ligger propositionen på riksdagens bord före påsk. Den bedömningen gör integrationsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Erik Ullenhag (FP) i en intervju med Veteranen.
– Under mars eller allra senast under våren, bekräftar Erik Ullenhag.
Det blir i så fall tredje gången gillt för den efterlängtade lagen. Redan för ett år sedan aviserade regeringen att lagförslaget skulle kunna presenteras. Men inget hände.
Till hösten 2011 fanns lagen återigen på regeringens så kallade propositionslista till riksdagen. Men inte heller denna gång kom förslaget loss. Irritationen har stegvis ökat både inom regeringen, SPF och i samhällsdebatten.
– Det är tre saker som har tagit tid. Det första är att det är juridiskt komplicerat att lägga ett lagförslag mot åldersgränser eftersom det redan finns gränser i en rad olika befintliga lagar. Den nya lagen bör inte kollidera med gamla, säger Erik Ullenhag.

– Sen har vi funderat mycket på frågan om åldersgränser på krogen där jag efter moget övervägande valt att gå ifrån utredningens förslag. Det finns starka alkoholpolitiska skäl för att behålla åldersgränserna, säger Erik Ullenhag.
Den tredje faktorn som har kostat tid är EU som inte kan komma överens om ett direktiv för att utvidga skyddet mot åldersdiskriminering, säger Ullenhag.

I dag finns redan en lag mot åldersdiskriminering i arbetslivet. Den nya utvidgade lagen kommer att omfatta områden som varor, tjänster, bostäder, hälso- och sjukvård, socialtjänst och socialförsäkring.
Integrationsministern säger att det som driver honom mest i arbetet med att få igenom lagen är omsorgen om de äldre – och samhället. Det finns både moraliska och rationella skäl för att göra åldersdiskriminering till ett lagbrott.
– Vi måste i Sverige sluta sända signalen att man är passé efter 65 år. Förutom att skydda individen från att inte få bankkort eller köpa en bostadsrätt så har samhället inte råd med en sådan syn på äldre.
– Mot bakgrund av den demografiska utvecklingen behöver alla förstå att samhället är och än mer kommer att bli beroende av äldres insatser.

text Jan Arleij

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

8 kommentarer

 1. CALIN GRIG skriver:

  Definition av diskriminering är ett angrepp på de mänskliga rättigheterna. Diskriminering är systematisk förnekande av mänskliga rättigheter för vissa kategorier eller grupper av människor på grund av vilka de är eller tro de har.
  Hur många människor med än annan nationalitet finns i Sverige ???
  Eller kanske” DISKRIMINERING FACTOR ” är “TOLKAT” det samma som : I Sverige är synen på begreppet korruption väsentligt snävare.

  Om detta skriver Inga-Britt Ahlenius om den svenska korruption i DN den 22/12 -04. Hon konstaterar att ordet “korruption” inte ens finns i svensk författningstext:
  DE KAN VARA FAFORIZERING OCH NEPOTISM en form av DISKRIMINERIG ??? missbruk inom facket ???
  Och fackliga förtroendemän som utnyttjar och missbrukar sitt förtroende och sin maktställning för egna eller närståendes förmåner – som i den allra senaste rapporteringen. Det är inte bara ‘mygel’, det är ren och skär korruption.”
  Som privatperson, företag eller organisation kan du vända dig till ombudsmannen för att klaga på administrativa missförhållanden. Det kan handla om att EU:s institutioner eller organ har brutit mot lagen, inte följt god förvaltningssed eller kränkt mänskliga rättigheter, till exempel:
  orättvis behandling
  diskriminering
  maktmissbruk
  bristande information eller vägran att lämna ut information
  onödiga förseningar
  felaktiga förfaranden
  VARFÖR HÄR DET FINNS ???????

 2. Annsofi skriver:

  Som sagt, alla som närmar sig pensionsåldern vill inte retirera till ett liv i gungstolen, så är det helt klart. Hur ska vården klara av sjuksköterskebristen utan pensionerade SSK, när det trots detta är brist på denna yrkesgrupp? Att inte vilja satsa fler utbildningsplatser så att äldre kan utbilda sig till SSK är att sticka huvudet i sanden! För att dra en jämförelse, är det ovanligt många som utbildar sig till läkare på äldre dagar. Jag vet en som var över 70 år och klarade sig examen och sedan blev yrkesverksam. Självklart har det även med resurser att göra. Var sitter problemet hos de personer som ska hålla i spakarna, och som har till uppgift att få allt detta att fungera inom övriga vårdgrupper, månne det beror på deras människosyn?

 3. Alf skriver:

  Det är inte diskriminering att så få över 65 hamnar på riksdagslistorna. Det är ju upp till var och en att delta då man i partierna utser/väljer de som skall representera partiet. Jag tror att många som tidigare varit aktiva tar chansen att leva livet efter 65.

  Jag behöver bara titta på mig själv. Då jag vart 60 år gick jag i avtalspension och slutade mitt långa liv med en tioårsperiod som förtroendevald på heltid. Nu kan jag bara säga att det var det bästa valet jag gjort i hela mitt liv. Tänk så skönt att helt få rå sig själv…

 4. pogikai skriver:

  Nej man är inte passe vid 65. Det är därför vi vill ha pension så vi hinner njuta lite av livet innan vi trillar av pinnen.

 5. Gerd Forssell skriver:

  ”Vår rättmätiga plats” är titeln på Barbro Hedvalls bok om kvinnornas kamp för rösträtt. Även detta skulle vi kunna lära av kvinnor från förr. Vi gammelblivna skulle också kunna hävda ”Vår rättmätiga plats” i beslutande församlingar.

 6. sonswa skriver:

  Håller inte med om att äldre vill se filmer på dagarna. De flesta pensionärer är så aktiva nu för tiden att de inte har tid att sitta vid TV på dagarna. Då är det så mycket annat de vill göra då.

 7. B Ljunggren skriver:

  Partiernas nominering av äldre är helt visst en katastrof men när det gäller diskriminering av äldre så kommer nog public service inte långt efter. Märker man att ett program är populärt framförallt bland äldre så måste det genast “hotas upp”. Ut med gamla programledare in med nya. Bra filmer kan man se på sent på kvällen. Vi som är gamla föredrar enligt public filmer från 30- och 40-talet gärna på eftermiddagen när sändningsutrymmet inte behöver riktas till ett viktigare målgrupp.

 8. Ingvar Fridell skriver:

  Det är bra att man tänker skärpa lagen mot åldersdiskriminering. Men den värsta diskrimineringen sker vid valen. Pensionärerna motsvarar bland dem som får rösta ungefär 80 ledamöter i riksdagen. Men de som avgör vilka som hamnar på valbar plats på valsedlarna, ser till att antalet 65+ i riksdagen blir endast cirka 8. De kan inte där påverka vare sig de äldres levnadsvillkor eller samhället i övrigt.

  Vi påstår inte att antalet ska vara 80. Men många är nu så friska när de fyller 65, att de efter en aktiv och värdefull insats i arbetslivet kan avsluta den som ledamot i riksdagen under någon mandatperiod.

  Ingvar Fridell, Göte Nilsson

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Blomåret
   Allt här ikring har blommat glatt under gångna sommaren. Särskilt iögonfallande var Big Kiss, med si... av PaulThomas.
  • Jagody goji to eksperyment z wodą
   Badania biochemiczne wykazały, że polisacharydy zawarte w pożywieniu. Najbardziej optymalna ilość to... av presimrdenor1986.
  • Hittade ett gammalt inlägg – jag ler
   Jag letade efter min blogg – jo jag har faktiskt en sådan även om den ligger i träda. Så upptä... av cillagonk.
 • Diskuteras just nu