Nyheter

MP kräver inflytande över pensionerna

Miljöpartiet vill vara med och styra över pensionssystemet. En begäran har skickats till socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M).

Fem partier kontrollerar i dag pensionssystemet: Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.

Miljöpartiet satt inte i riksdagen när beslutet om ett nytt pensionssystem togs våren 1994. Idag är man riksdagens tredje största parti, efter Socialdemokraterna och Moderaterna.

- Pensionssystem är en viktig ekonomisk faktor i samhällsekonomin och ett system som påverkar människor under lång tid. Därför är det angeläget att de är långsiktigt hållbara både ekonomiskt och socialt. Och därför är det bekymmersamt att debatten om pensionssystemet enbart förs mellan de fem ursprungliga partierna, skriver Gunvor G Ericson, Miljöpartiets gruppledare i riksdagen och ledamot i socialförsäkringsutskottet, i en debattartikel i Svenska dagbladet den 27 juli.

 

Gemensam kritik

Tio år har gått med det nya pensionssystemet, och Miljöpartiet reagerar nu på brister som SPF har pekat på under flera år, bland annat bromsen och Premiepensionssystemet.

- Från början sas det att bromsen nog aldrig skulle behöva användas, men nu verkar den ha blivit regel snarare än undantag, skriver Gunvor G Ericson.

- Få människor agerar aktivt för att få bättre avkastning på sina placeringar. Bo Könberg, det nya systemets arkitekt, skrev i en artikel i SvD 1998 om premiepensionsdelen att ”vid en hygglig avkastning kommer förstås denna del att svara för avsevärt mer än 1/7 av den slutliga pensionen”. Men i dag ser vi att närmare hälften av spararna på fondtorget aldrig bytt fonder.

Utöver dessa punkter i det nuvarande systemet vill Miljöpartiet bidra i den diskussion om flexibel pensionsålder där det pågår en utredning.

Pensionärsorganisationerna

Gunvor G Ericson lyfter särskilt pensionärsorganisationernas kritik som mycket viktig för debatten:

- Någon stor utredning för att följa upp pensionsreformen och dess effekter har inte gjorts. Pensionärsorganisationerna har ansett att det är hög tid att en sådan uppföljning görs – i en gemensam rapport från fem förbund i mars 2011 kräver de bland annat att premiepensionssystemet, det så kallade PPM, ska skrotas. Socialförsäkringsministern har hörsammat kritiken, därmed ska detta ses över och en rapport ska vara klar till 2013. Det är positivt att detta sker, men det är då bra om det kan bli en bred debatt kring innehållet.

Jan Arleij

jan.arleij@veteranen.se

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

Just nu på veteranen.se/Nyheter

På löpet

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Bilbetyg
   Igår for jag till OK och tvättade bilen. Idag skulle den nämligen in på verkstad för första servicen... av bebe.
  • of these extracts ha
   of these extracts have side effects. The most common and easy way to make you drowsey. Cimetidine (T... av puko3.
  • on stimulant medicat
   on stimulant medication should at least before 30 to 40 who are fighting against cancer, heart disea... av puko3.
 • Diskuteras just nu

  • Människan och verket
   Minns att jag i en diskussionn om Moberg  framhöls behovet av att skilja mellan människan och verken... av hesiodos.
  • Larmrapport!
   I dag kom en larmrapport om cancerbildande tungmetallen Arsenik som förekommer i risprodukter. Cance... av vetgirig.
  • Beträffande betyg?
   När vi gick i skolan, vi som företrädesvis nu skriver på Silvergenerationen. Då hade vi betyg från d... av vetgirig.