Nyheter

MP kräver inflytande över pensionerna

Miljöpartiet vill vara med och styra över pensionssystemet. En begäran har skickats till socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M).

Fem partier kontrollerar i dag pensionssystemet: Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.

Miljöpartiet satt inte i riksdagen när beslutet om ett nytt pensionssystem togs våren 1994. Idag är man riksdagens tredje största parti, efter Socialdemokraterna och Moderaterna.

- Pensionssystem är en viktig ekonomisk faktor i samhällsekonomin och ett system som påverkar människor under lång tid. Därför är det angeläget att de är långsiktigt hållbara både ekonomiskt och socialt. Och därför är det bekymmersamt att debatten om pensionssystemet enbart förs mellan de fem ursprungliga partierna, skriver Gunvor G Ericson, Miljöpartiets gruppledare i riksdagen och ledamot i socialförsäkringsutskottet, i en debattartikel i Svenska dagbladet den 27 juli.

 

Gemensam kritik

Tio år har gått med det nya pensionssystemet, och Miljöpartiet reagerar nu på brister som SPF har pekat på under flera år, bland annat bromsen och Premiepensionssystemet.

- Från början sas det att bromsen nog aldrig skulle behöva användas, men nu verkar den ha blivit regel snarare än undantag, skriver Gunvor G Ericson.

- Få människor agerar aktivt för att få bättre avkastning på sina placeringar. Bo Könberg, det nya systemets arkitekt, skrev i en artikel i SvD 1998 om premiepensionsdelen att ”vid en hygglig avkastning kommer förstås denna del att svara för avsevärt mer än 1/7 av den slutliga pensionen”. Men i dag ser vi att närmare hälften av spararna på fondtorget aldrig bytt fonder.

Utöver dessa punkter i det nuvarande systemet vill Miljöpartiet bidra i den diskussion om flexibel pensionsålder där det pågår en utredning.

Pensionärsorganisationerna

Gunvor G Ericson lyfter särskilt pensionärsorganisationernas kritik som mycket viktig för debatten:

- Någon stor utredning för att följa upp pensionsreformen och dess effekter har inte gjorts. Pensionärsorganisationerna har ansett att det är hög tid att en sådan uppföljning görs – i en gemensam rapport från fem förbund i mars 2011 kräver de bland annat att premiepensionssystemet, det så kallade PPM, ska skrotas. Socialförsäkringsministern har hörsammat kritiken, därmed ska detta ses över och en rapport ska vara klar till 2013. Det är positivt att detta sker, men det är då bra om det kan bli en bred debatt kring innehållet.

Jan Arleij

jan.arleij@veteranen.se

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

Just nu på veteranen.se/Nyheter

På löpet

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Bystan söder om stan
   Så hamnade vi på Bystan i närheten av Åkers styckebruk. Några medlemmar i vår läsecirkel hade drivit... av bebe.
  • Winter is coming
   Igår gick jag förbi en kollegas hus och såg hur han bytte till vinterdäck. Jag blev skakad för jag h... av bebe.
  • Att ändra uppfattning
   I DN kultur igår skrev Anders Mildner om betydelse av fakta för att påverka ens uppfattning.  Enligt... av bebe.
 • Diskuteras just nu

  • Grundprincip?
   Jag satt och tittade på Plus nu på morgonen om oseriösa lån och återbetalningar som inte klaras av. ... av vetgirig.
  • Oförvägen!
   Jag har nog alltid varit oförvägen! Nu som gammal har jag råkat ut för tre stycken fallolyckor av al... av vetgirig.
  • Olika vi äro!!
   Tänk så olika vi är, så olika intressen vi har. En del kan ventilera småttigheter i vardagen hur län... av vetgirig.