Nyheter

Män trissar upp kvinnors drickande

Gifta kvinnor dricker mer än ogifta kvinnor. Frånskilda kvinnor dricker dock ännu mer, visar ny forskning.

Publicerad 2012-08-27

Personer i din omgivning påverkar med stor sannolikhet hur mycket du dricker. En ogift man har i regel en högre alkoholkonsumtion, än en gift man i ett heterosexuellt äktenskap som anpassar sitt drickande efter sin fru.

Det omvända råder bland kvinnor. En ogift kvinna dricker mindre än en gift kvinna i ett heterosexuellt äktenskap, eftersom den gifta kvinnan anpassar sin alkoholkonsumtion efter hur mycket hennes man dricker.

Man kan anta att detsamma gäller även för de par som inte gift sig, men som lever i stabila samborelationer.

Farliga skilsmässor

Mest av allt dricker dock nyskilda män. Och bland kvinnorna är alkoholrelaterade problem vanligast bland frånskilda kvinnor.

Det är Sveriges television som rapporterar om en ny amerikansk studie. De amerikanska forskarna har följt över 5000 män och kvinnor från 60-talet när de intervjuade gick i gymnasiet, till 2004 när de var i 65-årsåldern.

– Den här studien här bekräftar att alkoholkonsumtion i hög grad är en social företeelse där man ofta ändrar sin konsumtion till den nivå som partnern, vänner eller kollegor har. Och det finns ingen större anledning att tro att det ser annorlunda ut här i Sverige, säger Sven Andréasson, professor och överläkare på Beroendecentrum Stockholm till Sveriges televisions vetenskapsredaktion.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas