Nyheter

Laserljus kan bota prostatacancer

Laserljus i kombination med vissa läkemedel - så kallad fotodynamisk terapi - kan bli en ny behandling mot prostatacancer. Biverkningarna kan minimeras, tror forskarna.

Publicerad 2012-02-27

Idag används metoden mest för att bota hudcancer.

Orsaken till att invärtes tumörer inte behandlas är att det saknas teknik för att kontrollera att ljusmängden blir precis lagom stor. Men en ny mjukvara ser ut att kunna lösa problemet.

– Nu tror jag att vi står inför ett riktigt genombrott. Både för oss och för andra forskargrupper runt om i världen som forskar på laserljus mot cancer, säger Johannes Swartling, doktor i atomfysik vid Lunds Tekniska Högskola i ett pressmeddelande.

Minimera biverkningar
Tester på svenska prostatapatienter har visat att metoden också fungerar väl för invärtes tumörer. I vår startar en klinisk studie mot återkommande prostatacancer i gång i USA och Kanada.

– Fördelen med laserljus är att biverkningarna ser ut att kunna minimeras. Med dagens behandlingsmetoder riskerar botade prostatacancerpatienter såväl impotens som inkontinens. Dessutom finns återfallsrisk med traditionell behandling, säger Johannes Swartling.

Revolutionerande
De internationella testerna går ut på att justera rätt dosnivåer, garantera säkerheten och säkerställa effekten. Om allt flyter på hoppas man på ett godkännande från de nationella myndigheterna inom några år.

– Det här kan verkligen bli revolutionerande, kommenterar Sune Svanberg, professor i laserfysik vid Lunds Tekniska Högskola och en av dem som ligger bakom tekniken.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Laserljusteknik

Så här fungerar Laserljusteknik:

Före ingreppet får patienten ett ljusaktiverat läkemedel. Preparatet sprids i hela kroppen inklusive området med tumören. Därefter blir patienten ryggmärgsbedövad eller sövd, varpå läkaren sticker in nålar med optiska fibrer i det angripna området. Dessa leder in ljuset i cancertumören. När ljuset träffar det ljusaktiverade preparatet uppstår en reaktion ihop med närliggande syre som orsakar celldöd i det avsedda området.

Källa: Lunds universitet

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas