Nyheter

Karl Erik Olsson: Generationer måste vara överens

För att hejda bromsen vill landets nära miljonen organiserade pensionärer lägga ner Premiepensionssystemet, PPM. Men det vore på bekostnad av kommande generationer, menar kritikerna.

Publicerad 2013-01-29

SPFs ordförande Karl Erik Olsson och ”pensionssystemets pappa” Bo Könberg var två huvudpersoner när nyhetsprogrammet P1 Morgon i morse tog upp frågan ”Hur ska pensionspengarna räcka?”.

Bo Könberg hävdar att kommande generationer blir förlorare om PPM-systemet avskaffas.

– Ja, sänker man PPM-delen med halv eller en procent så blir det visserligen mindre risk för att bromsen används, eftersom pensionerna skrivs upp mer än de annars skulle ha gjort. Men samtidigt innebär det att man egentligen gynnar dagens pensionärer på bekostnad av morgondagens.

Generationer måste samverka
Karl Erik Olsson håller inte med om den tolkningen.

– Så stora skillnader mellan generationerna är det inte frågan om.

Det viktiga är att pensionssystemet reformeras så att det blir hållbart över tiden, för alla generationer.

– I dagens system är det pengar in från de som arbetar som blir pengar ut i form av pensioner till pensionärerna. Den ena generationen betalar alltså för den andra och då är det kolossalt viktigt att man är överens om tagen, betonade Karl Erik Olsson i programmet.

Bromsen drabbar unga
Det var Bo Könberg som ledde den grupp politiker som införde uppdelningen av den allmänna pensionen i en gemensam del och en individuell del: inkomstpensionen respektive premiepensionen, PPM.

Betalningen sker genom att 16 procent av en löntagares inkomst går till inkomstpensionen, och 2,5 procent går till PPM.

– Men även inkomstpensionsdelen är individuell. Man betalar in till sina egna pensionsrätter, framhöll Joel Dahlberg, ekonomijournalist och författare till boken ”Pensionsbluffen”, i P1 Morgon.

Det innebär att när bromsen slår i minskas pensionsrätterna. Därmed drabbas även dagens unga av bromsen.

Beroende av börsen
– Det går heller inte att säga med säkerhet att PPM-systemet gynnar morgondagens pensionärer. Det bygger helt på att börsen går bra, eftersom PPM-pengarna hamnar där, sa Joel Dahlberg.

De tre börskrascher som inträffat de senaste tio åren har omintetgjort den värdeökning som politikerna trodde på när man införde PPM-systemet i det nya pensionssystemet.

– Det hade vi inte räknat med, medgav Bo Könberg. Möjligen en och en halv.

Besked under våren
Pensionärsorganisationerna vill nu avskaffa PPM, och låta avgiften till PPM i stället förstärka inkomstpensionssystemet. 33 miljarder per år, och därmed en minskad risk för nya bromsningar av pensioner (för dagens pensionärer) och pensionsrätter (för morgondagens pensionärer).

Regeringen och Socialdemokraterna brottas nu för fullt med frågan i den Pensionsgrupp som bestämmer över pensionssystemet. Socialdemokraterna vill att en del av PPM-avgiften förs över till inkomstpensionssystemet.
Besked väntas under mars, då en särskild utredning ska lämna sina förslag.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Hör P1 här

Radioinslaget kan du höra här.

Dölj faktaruta
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas