Nyheter

Nej, vi tar tyvärr inte kontanter. Måste betala med kort.Nej, vi tar tyvärr inte kontanter. Foto Colourbox.

Flera butiker slutar ta emot kontanter

Butikskedjan Kungsängen har slutat ta emot betalning i kontanter. Och trenden med butiker som vägrar kontanter väntas öka.

“Nej, vi tar tyvärr inte kort”. Så har det låtit i framför allt mindre butiker och caféer de senaste åren. Nu kan vi räkna med att i stället få höra “Nej, vi tar inte kontanter:” Reda pengar är inte längre godkänt som betalmedel på alla ställen.

Det är inte bara banker som går mot allt fler kontantlösa kontor. Det kontantlösa samhället breder ut sig även i butiksleden. Nu har vissa butiker och kedjor helt slutat ta emot kontant betalning, till förmån för kortbetalning. En av dem är sängkedjan Kungsängen, rapporterar Aftonbladet.

8 oktober slutade butikskedjan helt att ta emot kontanter i alla sina 37 butiker.

– Vi har nästan uteslutande fått positiva reaktioner från kunderna, säger Kungsängens försäljningschef Robert Uggla till Aftonbladet.

Utvecklingen mot fler kontantlösa butiker tros enligt Aftonbladet skyndas på av företaget Panaxias skandalomsusade konkurs. Panaxia ansvarade bland annat för att ta hand om butikers dagskassor, och konkursen förväntas föra med sig högre kostnader för butikernas kontanthantering.

Att kontanter försvinner från banker och butiker är ett problem för många äldre personer, som av olika anledningar inte vill betala med alternativa betalmedel som kort eller mobiltelefon. Veteranen har tidigare rapporterat om hur flera parkeringsbolag gått över helt till mobilbetalning som enda alternativ.

Lista över butiker

Aftonbladet har uppmanat sina läsare att rapportera in butiker som slutat ta emot kontanter. Listan hittar du i artikeln “De har slutat med kontanter” på Aftonbladet.se.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

 

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

2 kommentarer

 1. Leif skriver:

  Så länge mynt och sedlar är ett lagligt och officiellt betalningsmedel skall det också tas emot av banker, affärer och på kollektivtrafiken.

  Kort skall också vara ett vederatget betalningsmedel överallt.

  Som det är nu så får man passa sig för det finns ställen som fortfarande inte tar kort likväl som de nu Stockholmsbaserade affärerna som inte tar emot kontanter.

  Man får alltså se upp vart man åker i fortsättningen.

 2. Åsa Bjerstedt Jönsson skriver:

  Tycker att det är perfekt med det kontantlösa samhället, fullständigt vansinnigt att gå till en automat och ta ut pengar som man sedan betalar med. Däremot är jag kritisk till att banker och olika organisationer numera säljer in kreditkort till privatpersoner i mycket hög utsträckning. De framhåller då att man har mellan en och två månaders gratis kredit. Dessa kort finansieras med att inköpsstället där jag handlar får betala en betydligt högre avgift när jag använder kortet. Bankerna borde tänka på att dessa inköpsställe också är deras kunder och värna om dem. Överhuvudtaget tjänar bankerna så mycket på kortbetalningar att mindre butiker, frisörer, kiosker m.m. som endast behöver en kortterminal skulle få den gratis av sin bank. Då hade det gått framåt med kortanvändningen.
  Åsa B J

Just nu på veteranen.se/Nyheter

På löpet

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Bra rakning?
   Har under ett par veckor testat en elektrisk rakapparat åt en av de kända elektronikjättarna. Och ja... av Lasse-Maja.
  • Vad gör vi med vindarna?
   Så går jag omkring på tredje dagen och är virtuellt förkyld. Ingen snuva, ingen markant skrovlig stä... av bebe.
  • Tidig målning
   Året var 1949, jag var 17 år och målningen heter ”Vintersol”. (Julgransförsäljning pågår... av Didania.
 • Diskuteras just nu