Nyheter

Diskrimineringen av 55+ måste sluta

Villkoren för äldre anställda måste förbättras, menar Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M). -Jag hör till exempel om 55-åringar som inte ombeds att följa med på personalutbildningar, och 60-åringar som inte tros kunna lära sig Office-paketet, säger han till DN.

Publicerad 2011-10-19

Enligt statistik orkar knappt varannan person arbeta till 65 års ålder. Genomsnittsåldern för att gå i pension är 63, och många slutar innan dess.

Även om regeringen vill få oss att arbeta även efter 65, genom att till exempel höja åldern för när man inte längre har rätt att arbeta från 67 till 69, så är den viktigaste gruppen att komma åt de som slutar jobba redan i 60-årsåldern, menar Ulf Kristersson.

För att åstadkomma detta måste villkoren för äldre anställda förbättras. Arbetsmiljöproblem måste åtgärdas så att människor fysiskt och inte minst psykiskt orkar arbeta längre. Rätt till deltid skulle kunna införas för äldre anställda. Men inga åtgärder spelar någon roll, om inte synen på äldre anställda förbättras.

De äldre måste själva tro på sin egen förmåga. Och arbetsgivare måste ta tag i problemen med åldersdiskriminering som förekommer på många arbetsplatser idag.

– Vi menar allvar med att vi tänker höja pensionsåldern, det finns ingen återvändo, säger Ulf Kristersson till DN.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas