Caremas vd: ”Det har varit lite för mycket fokus på ekonomi”
Veteranens Ylva Bergman intervjuar Caremas vd Carl Gyllfors Se Ylva Bergman intervjua Carl Gyllfors.
Nyheter | Webb-TV

Caremas vd: ”Det har varit lite för mycket fokus på ekonomi”

Den svenska invigningen av EU:s äldreår 2012 skedde i samband med mässan Seniorliv i världsklass. Veteranen börjar äldreåret med att intervjua Carl Gyllfors, vd för omdebatterade Carema.

Publicerad 2012-02-10

Carema care är en av Sveriges största vårdbolag och har haft sitt värsta PR-år någonsin, samtidigt som man redovisar sitt bästa år någonsin, skriver tidningen Affärsvälden. På mässan Seniorliv i världsklass fick Veteranen ett samtal med Carl Gyllfors, vd för bolaget som många förknippar med vinst före kvalitet.

Hur kunde det gå så långt innan ni reagerade?
– Jag började i maj och förstod då att vi  behövde förbättra oss på Koppargården. Vi förmedlade detta till stadsdelsnämnden och har sedan dess jobbat intensivt med förbättringar. Sedan började DN skriva och det ledde till ett så kallat drev. Då sa vi att nu slutar vi med bonusar, och våra ägare har hu övergett så kallad skatteplanering.

Ni har fått svidande kritik.
– Ja, men också mycket positiv kritik och det glöms lite. Vi vill få fram det som är bra också.

Men skatteplaneringen försvann först när drevet drog igång?
– Du har rätt i det, och det är jättesynd. Men det är skönt att ägarna har hanterat detta och lyssnade på oss när vi sa att nu måste ni hantera det.

Ni visste att det inte fungerade bra, men vilket ansvar finns i den företagskultur som beskrivits – med vinstkrav, och där du initierat att avdelningar ska tävla mot varandra – för att det blev som det blev?
– Jag tänker personligen inte ta på mig något ansvar för att ha drivit en så kallad tävlingskultur, som beskrivits i medierna. Det vi nu vill etablera är en kvalitetskultur, som också funnits under många år. Däremot är det delvis sant att det internt i vårt företag varit lite för mycket fokus på ekonomi.

Hur mycket ansvar har du?
– Hundra procent ansvar, men jag har också ansvar för att förändra och nu sätter vi kvalitetsfokus varje dag, på alla agendor.

Har politikerna varit för otydliga i sina krav på privata vårdbolag?
– Ja, när jag kom in i branschen såg jag att det fanns otydligheter i avtalen mellan oss.

Caremas aktieägare tjänade över hundra miljoner på att riskkapitalbolagen Triton och KKR tog ut högre ränta på sitt lån till Carema, pengar som försvann till skatteparadis. Finansministern har rasat över skatteplaneringen och ägarna har nu backat.

Ni är ett vinstdrivande bolag, ska ni sänka ert krav på vinst nu för att höja kvaliteten?
– Det finns inga vinstkrav på oss.

Ni ska väl inte gå med plus minus noll?
– Nej, vi har gjort en vinst de senaste åren på sex procent, det har varit vår vinst.

Varför går ett riskkapitalbolag in i vården om inte för att tjäna pengar?
– Ägarna går in för att det känner att det finns möjligheter att utveckla, växa och att kunna sälja bolaget om en fem, sex år. Så funkar alla riskkapitalbolag, och så har de tänkt även när de har investerat i oss. I mitt jobb tänker jag inte på det, utan på att utveckla Carema. Jag vill leverera ett företag som gör en bra kvalitet, som klarar av att skapa en avkastning som gör att vi kan investera i nya verksamheter.

Den största kostnaden för äldreboenden är personalkostnaderna. Forskning har visat att bemanningen minskat samtidigt som de äldre blivit mer vårdtunga. Det är svårt att ge guldkant, som Carema vill, genom att spela schack, gå på promenad, duscha eller prata, eftersom personalen har svårt att hinna med. Dyrast är personalen på kvällar och nätter, då bemanningen också är lägre.

Kan ni öka kvaliteten utan att öka bemanningen?
– Personalkostnaderna motsvarar 80-85 procent. Det blir fel att bara tala om bemanning, vi kan utveckla hur resurserna fördelas. Känner man sig trygg? Är maten bra?

I Frankrike och USA kan rika äldre välja fina privata boenden och köpa tilläggstjänster, medan de med sämre pension frå nöja sig med en basal nivå. En dusch, kanske en handling i veckan.

Går vi mot ett samhälle där bara rika äldre har det riktigt bra?
– Det är en hemsk bild. Vi är ett jämlikt samhälle i Sverige, klart att vi ska vårda det och fortsätta vara det. Annars så får vi omprioritera, och välja bort något annat. Det blir en så konstig debatt, varför måste vi spara på äldreomsorgen?

Ylva Bergman

Se intervjun här:

Turer kring Carema

* Dagens Nyheter avslöjar vanvård på Caremadrivna Koppargården i Stockholm.

* Flera avslöjanden följer om vanvård i Caremas äldreboende Tallbohov i Järfälla.

* Det framkommer att tidigare kritik mot Carema har tystats. Avvikelserapporter har försvunnit. Topptjänstemän och kommunpolitiker har mildrat formuleringar.

* Hemliga bonussystem och mycket höga vinster präglar Carema, som ägs av riskkapitalbolag belägna i skatteparadis.

* Carema anklagas för att tvinga gamla att sitta i blöta blöjor för att spara pengar.

* En döende man i Falun påstås ha lämnats framför tv:n på sitt boende. Carema förnekar.

* Stockholm stad stoppar all upphandling i väntan på nya lagar. Socialstyrelsen ska utreda skillnader mellan privata och kommunala boenden. En lag ska hindra bolag att föra ut skattepengar till skatteparadis. Meddelarskyddet ska stärkas i privat omsorg.

* Vårdföretagarna inleder en granskning av Carema care. Demensförbundet polisanmäler tjänstemän i Hässelby/Vällingby för att ha dolt kritik.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas