Nyheter

Dags för avgörande besked om pensionernas framtid

Om någon vecka väntas Pensionsåldersutredningen lämna sitt slutbetänkande. Rätt att jobba till 69 år eller rätt att jobba kvar motsvarande befolkningens livslängdsökning – det är frågan.

Publicerad 2013-03-26

Pensionsåldersutredningen överlämnar sitt slutliga besked till regeringen i början av april.

– Det är departementet som beslutar när den ska offentliggöras. Men vi kommer att lämna den till dem inom en vecka, säger Ingemar Eriksson, som leder utredningen, till Pensionsnyheterna.

Livslängdsökningen
Det har hittills ryktats att utredningen kommer att föreslå en höjning av det lägsta uttaget av ålderspension från 61 till 63 år och för rätten att stanna kvar i arbete från 67 till 69 år.

Men på senare tid har det alltså också förekommit uppgifter om att förslaget i stället kan komma att utformas så att rätten att stanna kvar i arbete räknas upp årligen med den förväntade livslängdsökningen.

Pensionsgruppen först
Ingemar Eriksson vill i dag inte kommentera något som har med utredningens förslag att göra.

– Dels är vi i slutfasen av arbetet och alla detaljer är inte klara än, dels ska vi presentera utredningen för pensionsgruppen först, säger han till nyhetsbrevet Pensionsnyheterna.

En annan fråga är om Pensionsåldersutredningen kommer med förslag om harmonisering av åldersgränser när det gäller tjänstepensioner. Det kan i så fall kräva ändringar i kollektivavtalade överenskommelser, något som riksdag och regering traditionellt överlåtit åt avtalsparterna på arbetsmarknaden.

PPM-utredningen
Inom kort väntas också översynen av Premiepensionssystemet PPM vara klar.

Tomas Eneroth är socialdemokratisk ledamot i den mäktiga pensionsgruppen, som består av S och de fyra regeringspartierna.

– Stora förändringar måste göras i premiepensionssystemet. Ett av våra förslag är att minska avgiften till premiepensionen och istället föra över den till inkomstpensionen. Det skulle både stärka pensionssystemets finansiella ställning och minska risken för att bromsen slår till, skriver Tomas Eneroth i en debattartikel i Aktuellt i politiken.

– Det finns dessutom starka skäl att i övrigt förändra ett dyrt och svåröverskådligt system.

Som att stjäla
Den ståndpunkten ligger nära pensionärsorganisationernas krav.

Men motståndet mot åtgärden är stort. Kritikerna hävdar att det vore att närmast stjäla från morgondagens pensionärer.

– Det går inte att komma i från att aktier ger bäst avkastning på lång sikt, framhöll exempelvis börsanalytikern Peter Malmqvist på pensionärsorganisationernas presseminarium om pensionerna i fredags.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas