Anhöriga tog över kulturhuset
Wilhelmina Hoffman från Svenskt Demenscentrum om hur tvång kan undvikas. Foto Jan Arleij
Nyheter | Löften

Anhöriga tog över kulturhuset

Det blev en stor kraftsamling för anhörigfrågorna när årets anhörigdag flyttade in i Kulturhuset i centrala Stockholm på tisdagen. Politiker på plats lovade också att förbättra för den stora gruppen.

Publicerad 2015-10-07

– Jag och Clara Lindblom får ta på oss ansvar när vår samverkan inte fungerar tillräckligt bra. Det sa Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd i Stockholm läns landsting till hundratals anhöriga som samlats i Kulturhuset i Stockholm under nationella anhörigdagen.

Stockholms stads äldreborgarråd Clara Lindblom (V) fortsatte på det självkritiska spåret.

– Fler måste få veta vilket anhörigstöd som faktiskt finns. Ni anhöriga måste känna att den professionella omsorgen finns där när ni inte orkar.

– Man ska inte behöva vara den här anhörigtorpeden, det är ovärdigt en välfärdsstat.

De båda nyckelpolitikerna för stockholmarna framträdde på scenen tillsammans med Ann Marie Högberg, ordförande i Anhörigas riksförbund.

– Skulle vi anhöriga gå i strejk skulle ni politiker få problem. Våra insatser sparar in 177 miljarder per år, hävdade Ann Marie Högberg.

Hon pekade på att av landets 1,3 miljoner miljoner anhörigvårdare har en miljon ett arbete att sköta. Många tvingas gå ner i arbetstid för att orka vårda och stödja sin närstående.

– Här måste fler arbetsgivare och arbetslivet moderniseras. Kommuner och landsting bör kunna vara föregångare i det här, sa Ann Marie Högberg.

Det handlar om att ta höjd för framtiden, inte minst av demografiska skäl.

– Våra insatser kommer i fortsättningen och i framtiden att bli ännu större. Därför blir det allt viktigare för er att fråga oss hur ni ska förändra för att göra det drägligare för de anhöriga.

Ett stort antal utställare, många besökare och ett fullmatat program med diskussioner och föreläsningar från scenen skapade en kunskapsdag kring anhörigfrågorna.

– Det är tioårsjubileum i år för nationella anhörigdagen som vi instiftade. Det känns bra att vi nu har kunnat bygga ut dagen till att också vara en hel anhörigvecka, sa Ann Marie Högberg.

Två löften gav politikerna. Clara Lindblom ska förenkla biståndsbedömningen i äldreomsorgen.

– Hemtjänstens minutschabloner måste ersättas av den enskildas dagsform, sa Clara Lindblom som också underströk att hon behöver lära mer om vad anhöriga behöver och vill.

Ella Bohlin betonade att alltmer fokus behöver läggas på samverkan och teamtänkande med den anhörige som en viktig medspelare.

– Vi i landstinget kan bli bättre på information till den anhörige. Vården ska inte bara fokusera på patienten. Samma inställning måste gälla på vårdcentralen.

– På Danderyds sjukhus har akuten en sådan anhörigfunktion, fortsatte Ella Bohlin. En person som tar emot och lyssnar också med den anhöriga. Den modellen tror jag behöver spridas.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

En hel vecka

Anhörigveckan pågår mellan 5 och 11 oktober.

I Stockholm äger en rad evenemang rum som föreläsningar, diskussioner, öppna hus. Mer information finns på www.stockholm.se

/anhorigveckan

Kunskap, kontakt och avkoppling är ledorden för hela veckans innehåll.

Anhörigas livssituation uppmärksammas årligen under Nationella Anhörigdagen och Anhörigveckan som äger rum den veckan då den 6 oktober infaller.

Dagen instiftades på initiativ av Anhörigas Riksförbund 2005 och har blivit en succé. Runt om i landet arrangerar kommuner, föreningar och andra aktörer aktiviteter och manifestationer på temat att vara anhörig.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas