Äldre på psykofarmaka lever farligt
Äldre diskrimineras i psykiatrin och nekas terapi till förmån för psykofarmaka, som ökar dödligheten Foto Colourbox
Nyheter | Ålderism

Äldre på psykofarmaka lever farligt

Det finns en tydligt förhöjd dödlighet bland äldre som äter psykofarmaka, rapporterar Socialstyrelsen. Ändå nekas äldre psykiatrisk vård.

Publicerad 2013-06-17

Äldre med psykisk ohälsa får inte psykiatrisk vård i samma utsträckning som yngre, och de erbjuds nästan aldrig samtalsbehandling. I stället får de psykofarmaka. Men äldre som under en lång tid äter psykofarmaka löper högre risk att råka ut för till exempel fallolyckor och blödningar i tarm och mage eller få hjärtarytmi, vilket i sin tur ökar dödligheten, skriver Socialstyrelsen.

– Studien visar att den utbredda användningen av psykofarmaka ökar risken att dö i förtid. Äldre med antipsykotiska läkemedel har exempelvis nästan två och en halv gånger högre odds att dö än andra jämnåriga. En förklaring kan vara att flera av preparaten i värsta fall kan orsaka livshotande rubbningar av hjärtrytmen, särskilt bland äldre som är extra känsliga, säger Peter Salmi, projektledare på Socialstyrelsen.

Ett stort problem är att äldre inte får träffa specialister, utan får sina läkemedel utskrivna av allmänläkare som inte är utbildade i psykisk problematik.

Nu måste kompetensen inom äldrepsykiatri öka, menar Peter Salmi. Socialstyrelsen tar fram två vägledningar med råd om hur man bör arbeta med äldre med psykiska problem. Man har även påpekat behovet av statliga satsningar

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas