Mat & Dryck

vin

Somriga viner

Här tipsar vinskribenten Urban Laurin om vilka viner som passar bra till sommaren.

Urban Laurins vintips

Foto: Louise BillgertUrban är vinskribent och har varit universitetslektor i dryckeskunskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan.

 

Rosévinernas framgångar fortsätter. Att dricka rosé är i dag trendigt och elegant. Dessa viner passar också utmärkt till Malin Ottossons recept på sid 42-44. De billigaste rosévinerna är förvisso rätt utslätade, men goda att läppja på som sällskapsvin. Bra är (74628) 2010 Periquita Rosé från Portugal för 69 kr. Vinet måste beställas. Smaken är bärig, mjuk och snäll med fina toner av hallon, rosor och röda bär. Passar utmärkt till milda rätter av fisk, fågel samt sallad.
Går du upp i priserna får du riktigt bra kvalitet. Utmärkt är (91145) 2011 Cherub Rosé of Syrah, Montes, Chile för 99 kr. Smaken är torr, fruktig, generös och välbalanserad med toner av hallon, äpplen, körsbär och örter. Mycket användbar till allt från sallad och fisk till fågel och grillat fläsk
Mjukare är (90133) 2011 Langenloiser Rosé Zweigelt, Bründlmeyer, Österrike för 119 kr. Smaken är elegant, frisk, ungdomlig och bärig med toner av persikor, jordgubbbar, hallon och körsbär. Passar perfekt till sallad, fisk och mild fågel.
Av mycket hög klass är (91229) 2011 Domaine de la Mordorée La Dame Rousse Tavel, Frankrike för 145 kr. Smaken är frisk, generöst bärig, mjukt fruktig, kryddig och nyansrik med eleganta toner av hallon, röda vinbär, blodgrape och granatäpple. Perfekt till grillad fisk, fågel och mjukare kötträtter.

Ett riktigt vitt fyndvin är kraftfulla (5657) 2010 Bourgogne Les Sétilles, Olivier Leflaive, Frankrike för 139 kr. Smaken är torr, elegant, generöst fruktig, mycket frisk med fin fatkaraktär och toner av plommon, smör och nötter. Ett härligt vin, inte minst till grillade skaldjur.
Perfekt allt från att läppja på till att dricka tillsammans med fisk är (6355) SomeZin Chardonnay från Kalifornien för 209 kr. Smaken är koncentrerat fruktig, frisk och fet med toner av ekfat, plommon, ananas och nötter.

Mycket prisvärt är röda (3570) 2010 Château de Seguin Cuvée Prestige Bordeaux Supérieur, Frankrike för 129 kr. Smaken är generöst fruktig och elegant med fin fatkaraktär, elegant strävhet och toner av svarta vinbär, lakrits och tobak. Utsökt till det grillade köttet och många typer av ost.
Ett rött fyndvin är (2011) 2009 Côtes-du-Rhône, E Guigal, Frankrike för 99 kr. Smaken är mustig, kryddig och generös med toner av björnbär, viol och peppar. Ett mustigt grillvin.
Ett smått sensationellt prisvärt vin är (2568) 2011 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon, Fiuza & Bright, Tejo, Portugal för 55 kr eller 99 kr för magnum. Smaken är fyllig, generöst fruktig och kryddig med fina toner av fat, plommon, svarta vinbär, örter och choklad. Perfekt till det grillade köttet.

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

Just nu på veteranen.se/Mat & Dryck

På löpet

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Långfredag
   Vädret är mjukt och grått – man känner att värmen är på väg – Kastanjen håller på att ve... av Didania.
  • Kristendomen i SVT
   Gud hade ensamrätt till Påsken, innan påskgodiset och Blåkulla tog över makten. Men påsktiden för os... av bebe.
  • Crusoedull
   ... av PaulThomas.
 • Diskuteras just nu

  • Svåra EU-valet
   Har tittat lite på förutsättningarna till EU-valet i Maj. Sverige skall välja 20 kandidater till den... av SNÄLLER!.
  • Vad gör man?
   Någon ser en bild i en tidning och vet vem som har tagit bilden. I tidningen finns ingen angivelse v... av SNÄLLER!.
  • Anpassning, Mutation, Evolution?
   Vilket epitet är det rätta om vi människor lär om till att bli gräsätare i ett försök att rädda oss ... av vetgirig.