Mat & Dryck

KalopsFoto Eva Smith

Kalops

Det här är en klassiker som min mormor Elin hade utvecklat till perfektion. Långkok när det är som bäst!

Det konstiga namnet är lånat från engelskans ”collops” som är små stekta köttskivor. Tack vare den långa koktiden får man ut mesta möjliga smak utan att behöva använda det dyraste köttet. Lagerblad och kryddpeppar är det som ger kalopsen sin typiska smak.

 

2 portioner

Ingredienser:
500 g högrev
1 gul lök
1 liten morot
smör till stekning
1/2 msk majsenaredning
salt och peppar
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
ev 1 msk soja

Till serveringen:
kokt potatis
inlagda rödbetor

1. Putsa köttet och skär det i 3 cm stora bitar. Skala lök och morot och skär dem i bitar.
2. Bryn köttet väl i smör i en gryta. Pudra över mjöl och rör om, salta och peppra. Tillsätt lök och morot och fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt lagerblad och kryddpeppar och låt sjuda på svag värme i cirka 1 1/2 timme. Rör om då och då. Red med majsenan.
3. Smaka av med salt och peppar före serveringen. Tillsätt soja om du vill ha en mörkare färg.
4. Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Text: Malin Ottosson
Foto: Eva Smith

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

3 kommentarer

  1. r. skriver:

    Det lät intressant med soppor,det är ju gott med dessa när det börjar bli lite kallare

  2. Alf skriver:

    Vill man ha morötter med tuggmotstånd får de koka med i max 10 minuter, helst något mindre.

    Vi, min sambo och jag, har i veckan lagat ett 50-tal portioner olika soppor som kålsoppa, kycklingsoppa och köttsoppa. Gott att bara ta ur frysen och värma.

Just nu på veteranen.se/Mat & Dryck

  • Följ Veteranen på Facebook

  • Bloggas just nu

    • Det skall böjas i tid …
      det som krokigt ska bli, ett ordspråk som föll mig in när jag såg att bebe skrev om ved och dess ... av Berit K.
    • Externa störningar
      På bussen mot Kungsholmen satt vi tre arga damer, som kände oss som Nordeas externa störningar. Vi h... av Gerd.
    • Mejl till Gud?
      Nätet som ger oss information om allt, och möjlighet att uttrycka oss inifrån vårt mest privata – ha... av Didania.
  • Diskuteras just nu

    • Allt har sin tid…
      Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen: en tid för födelse, en tid för dö... av Sherry.
    • Intressant för vem?
      Vem har intresse av att ta del av beskrivna interna intriger, maktspel och knivhugg? Bokförfattaren ... av Gerd.
    • Ideellt arbete
      Någon har sagt: Utan allt ideellt arbete hade Sverige stannat. Själv bedriver jag läxhjälp på högsta... av Livslust.