Mat & Dryck

KalopsFoto Eva Smith

Kalops

Det här är en klassiker som min mormor Elin hade utvecklat till perfektion. Långkok när det är som bäst!

Det konstiga namnet är lånat från engelskans ”collops” som är små stekta köttskivor. Tack vare den långa koktiden får man ut mesta möjliga smak utan att behöva använda det dyraste köttet. Lagerblad och kryddpeppar är det som ger kalopsen sin typiska smak.

 

2 portioner

Ingredienser:
500 g högrev
1 gul lök
1 liten morot
smör till stekning
1/2 msk majsenaredning
salt och peppar
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
ev 1 msk soja

Till serveringen:
kokt potatis
inlagda rödbetor

1. Putsa köttet och skär det i 3 cm stora bitar. Skala lök och morot och skär dem i bitar.
2. Bryn köttet väl i smör i en gryta. Pudra över mjöl och rör om, salta och peppra. Tillsätt lök och morot och fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt lagerblad och kryddpeppar och låt sjuda på svag värme i cirka 1 1/2 timme. Rör om då och då. Red med majsenan.
3. Smaka av med salt och peppar före serveringen. Tillsätt soja om du vill ha en mörkare färg.
4. Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Text: Malin Ottosson
Foto: Eva Smith

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

3 kommentarer

  1. r. skriver:

    Det lät intressant med soppor,det är ju gott med dessa när det börjar bli lite kallare

  2. Alf skriver:

    Vill man ha morötter med tuggmotstånd får de koka med i max 10 minuter, helst något mindre.

    Vi, min sambo och jag, har i veckan lagat ett 50-tal portioner olika soppor som kålsoppa, kycklingsoppa och köttsoppa. Gott att bara ta ur frysen och värma.

På löpet

  • Följ Veteranen på Facebook

  • Bloggas just nu

    • Att vara ute och cykla
      Det var väldigt vad det var glest med bidrag på Silvergen! Varför det? För egen del begav jag mig ut... av bebe.
    • Himla körigt
      ”Gå på posten och banken samma dag” har sagts vara körigt men det är inget mot hur det blir för mej ... av Gerd.
    • Snart blir det Skåne!
      Nu packar jag som en galning. Snart drar vi iväg till Skåne, undrar om vi hinner ner innan boken spr... av Didania.
  • Diskuteras just nu

    • Givandets etik
      Hamnade på en debatt om givandets etik som gav många intressanta tankegångar. Varför ger vi ut penga... av Hans A.
    • INVANDRINGEN I SVERIGE
      Nu har också f d chefredaktören för Svenska Dagbladet Bertil Torekull sagt till att invandringen til... av Nyliberalen.
    • Fosterlandes försvar
      På Facebook hittade jag ett inägg om försvaret som jag fann anledning att fundera över.Frågan om för... av bebe.