Halstrad sej med potatis, röd- och gulbeta rökt sidfläsk och rödbetskalvsky, serveras med pepparrotscrème
Foto: Peter Backman
Recept | Recept

Halstrad sej med potatis, röd- och gulbeta rökt sidfläsk och rödbetskalvsky, serveras med pepparrotscrème

Årets Nationalrätt 2006

Publicerad 2008-11-27

Recept: Lennart Borrwall, Hässlö Werdshus, Västerås

4 portioner

600 g sejfilé (helst färsk, annars fryst)
150 g rödbetor
150 g gulbeta
250 g potatis
60 g purjolök
1,5 msk gräslök
1,5 msk dill
1,5 msk kapris
60 g rökt sidfläsk

Rödbetskalvsky
3 dl kalvfond (egen kokt eller flaska)
2 schalottenlökar
50 g rödbetor
1 msk smör
1 tsk socker
salt

Pepparrotscrème
80 g färskost
20 g riven pepparrot
1 msk mjölk
salt och peppar

1 Skär sejfilén i 150 g portionsbitar (behåll gärna skinnet kvar)
2 Koka betorna och potatisen, och skala dem.
3 Skär betorna i fyra klyftor, skiva sedan dessa i centimetertjocka skivor.
4 Skär potatisen på samma sätt.
5 Skär purjolöken i strimlor.
6 Finhacka gräslök och dill.
7 Skär det rökta sidfläsket i små tärningar.
Gör klart skyn och pepparrotscremen innan du fortsätter.
8 Halstra sejen i het panna
9 Fräs upp allt utom rödbetorna.
10 Fräs rödbetorna.

Rödbetskalvskyn
1 Finhacka schalottenlöken och rödbetan.
2 Fräs mjukt i smöret.
3 Tillsätt sockret och kalvfonden. Reducera till hälften.
4 Smaka av med salt.
5 Mixa och sila.

Pepparrotscrèmen
1 Rör färskosten smidig med den rivna pepparroten.
2 Smaka av med salt och peppar.

Fördela på tallrikarna med rödbetorna runtom och sejen ovanpå.
Häll rödbetskalvskyn runt om och lite på fisken.
Servera pepparrotscrèmen vid sidan om.

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas