Trädgården flyttar in
Hälsa | MÄSSA

Trädgården flyttar in

Är det trädgården som flyttar in eller rummet som flyttar ut? På Nordiska trädgårdar i Älvsjö presenteras idéträdgårdar som omfattar allt från barockprakt och gårdsromantik till technogardening.

Publicerad 2012-04-12

I dagarna fyra, 12-15 april, pågår Nordens största trädgårdsmässa i Älvsjö. Trehundrafyrtio utställare, däribland SPF Stockholmsdistriktet, och ett fyrtiotal trädgårdsföreningar finns på plats. Förutom blommor och blader finns en salig blandning av trädgårdsmaskiner, kläder, bekämpningsmedel, fontäner, skulpturer, fågelholkar och bastutunnor som är till salu.

Idéträdgårdarna är ovanligt många i år – elva stycken. Bland dem finns biodynamiska Skillebyholmsskolan i Järna. Jag kommer att tänka på Ernst Billgrens tavlor med djur som flyttar in när jag ser elevernas installation där trädgården har tagit över vardagsrummet. I den vita soffan vilar två ”pumpakuddar”, i byrån väller det fram kryddväxter, sparris och sallad. Bordet är en upphöjd kompost och bokhyllan är fylld med ätbara nyttigheter plus en lerig stövel. Allt vackert komponerat.

Nu ska allt vara ätbart i trädgården. Vi ska inte bara satsa på småodlingar i pallkragar utan utöka våra trädgårdsland ordentligt, gärna med punktvisa inslag av till exempel chili. Multifunktionalitet är det nya modeordet.
Trendgurun Anders Kjellsson visar upp en mahonia – en vintergrön vassbladig buske som får gula blommor på våren och senare blåa bär.
– Den går att använda göra saft av – precis som av flädern. En typisk multifunktionell växt.
(Och jag som trott att det var en giftig järnek jag hade på tomten.)

Rölunda gård har satsat på en idéträdgård där det ekologiska kretsloppet illustreras med olika kompostlösningar och livs levande hönor. Tre japanska minisilkeshöns lyser med sina vita pälsliknande fjäderdräkter. Man vill bara gå fram och klappa dem!
Mer trendigt kan det inte vara, om man får tro Anders Kjellsson som talar sig varm för djur som höns och grisar i trädgården. (Tre-fyra höns är okej att ha i de flesta villaområden – men inte tupp för då blir grannarna galna!) Har man inte trädgård eller bor på landet så kanske man kan satsa på bin istället.
– Varför inte en biodling på takterrassen i stan? föreslår Anders Kjellsson.
Han berättar om sena 70- och 80-talister i storstäderna som går samman i grupper som ”Trädgård på spåret” och gerillaodlar på stadens mark.
– Ett ställe där man träffas och byter frön, förklarar Anders Kjellsson.

Men på mässan finns det inte bara inspiration att hämta för de unga. Bland de många utställda balkongerna finns ”Gudrun, 86 och hennes balkong”. Hon sitter bekvämt i sin soffa med laptopen i knäet och berättar i mejl till sin syster om sin ”pensionärskuvös” – den inglasade balkongen. Här finns både rum för pelargonerna, ormbunkarna, den upphöjda odlarbänken, ett planteringsbord där hon kan sitta ner och rullatorn. Utsågs som bästa balkong i årets besökaromröstning. Balkongen är framtagen av Katarina och Anette Blåberg som har specialiserat sig på bland annat hälsoträdgårdar för äldre – www.goodgarden.se.

Fritidsodlingens riksorganisation har låtit TSN-Sifo (2011:2) ta reda på vilka som är uttalat intresserade av trädgårdsarbete. Åttiosexåriga Gudrun finns inte med i statistiken för undersökningen omfattar bara åldrarna 15-79 år. Men resultatet visar att intresset ökar med åldern och är som högst mellan 70 och 79 år.

Technogardening på höjden är det allra senaste. Då struntar man i jord och använder näringslösning istället. I Stockholmshems utställda balkong visas hängande tomatburkar fyllda med plantor som är förbundna med slangar i ett slutet kretslopp. Varför kommer jag att tänka på droppflaskor i sjukhussalar?

Nej, fram för riktig mylla och skit under naglarna! Innan det är dags att sätta spaden i jorden finns inspiration att hämta, till exempel på Nordiska trädgårdar eller kanske en plantskola nära dig.

Text och foto: Gunilla Lindahl
gunilla.lindahl@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas