Ett farligt stick räcker
Foto Colourbox
Hälsa | Sommarplåga

Ett farligt stick räcker

För Leila Sipola kan sommaren innebära livsfara. Ett getingstick kan vara dödligt för den som är allergiker. Känsligheten ökar med åldern, många som drabbas är över femtio.

Publicerad 2014-07-08

Getinggiftet hör till de farligaste gifterna i vår natur. Men för de flesta är ett getingstick ingen större fara. Man får en liten svullnad och klåda vid bettet.
Men när Leila Sipola, 60, en varm sommardag i juli 2008 blev stucken av en geting drabbades hon av en anafylaktisk chock som kunde ha slutat med döden.
– Min man och jag glasade in uterummet när jag kände jag hur det stack till i lillfingret. Det hann sticka till tre gånger, innan jag upptäckte att det var en geting som satt fast med sin gadd, säger Leila.

Inom loppet av fem minuter svullnade halsen och ögonen igen och hon var nära att svimma på väg in till akuten.
– I bilen svullnade huvudet upp som en fotboll, och jag fick svårt att andas.
På akutmottagningen fick hon snabbt en adrenalinspruta i armen och flera kortison- och antihistamintabletter som dämpade den allergiska reaktionen. Hon fick även en remiss för en allergiundersökning som visade att hon tillhörde den grupp med allvarlig getingallergi där ett stick kan vara livshotande.
– Efteråt var jag livrädd för att dö och slog ihjäl varenda geting jag såg.

I år avslutar hon en fem år lång allergivaccinering, så kallad hyposensibilisering, vid allergimottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
– Det är märkligt att jag plötsligt kunde få getingallergi utan att ha reagerat tidigare, säger Leila.

För varje gång man får ett getingstick ökar risken att man reagerar nästa gång.
– Många kan som Leila ha blivit stuckna 15–20 gånger tidigare, men får plötsligt en svår reaktion av ett getingstick. Varför vet man inte, man tror att det beror på en ökad känslighet med stigande ålder, många som drabbas är över 50 år, säger Theo Gülen, läkare på Lung- och allergikliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

De lindrigaste symtomen är nässelutslag, stickningar kring mun och klåda eller svullnad runt ögon och mun. Då kan det räcka med en antihistamintablett. Är man däremot starkt getingallergisk kan man reagera kraftigare. Läppar och ögon kan svullna, man kan bli yr, illamående, kräkas och få andnöd. I värsta fall drabbas man av anafylaktisk chock.
– Runt 200 personer om året drabbas av en anafylaktisk reaktion på grund av ett getingstick. Tillståndet är livshotande och kräver snabb akutvård, säger Theo Gülen.

Den som har en livshotande allergi kan få ett minst 90-procentigt skydd med immunterapi, hyposensibilisering. Man börjar med att vaccinera med en låg dos getinggift en gång i veckan under sju veckor. Mängd och styrka ökas successivt tills man når en lämplig underhållsdos. Sedan får patienten en underhållsdos var åttonde vecka i fem år.

Text Margaretha Eldh

Tips getingstick

Tips till geting-allergiker
Ha alltid adrenalinspruta, kortison- och antihistamintabletter med under getingsäsongen.

Vid allvarlig allergisk chock ring 112 efter ambulans.

Den som har en livshotande allergi kan få ett minst 90-procentigt skydd med immunterapi, hyposensibilisering.

Se upp om du blir stucken på huvudet eller halsen, där giftet lättare kan komma in i ett blodkärl. Sök läkare om du börjar må dåligt, du kan behöva adrenalin som häver giftreaktionen.

För den som inte är getingallergisk kan det räcka att lindra ett stick med en tablett acetylsalicylsyra som minskar den lokala reaktionen. Badda med desinfektionslösning som dämpar smärtan och klådan.

Så skyddar du dig
Se upp när du äter utomhus, getingar dras till matlukt och söta drycker.
Ta bort getingbon där du bor.
Undvik färggranna kläder, getingar lockas av klara färger.
Ha skor på fötterna.
Håll dig tyst och stilla, vifta inte utan rör dig lugnt bort från getingen, som är lättretad.
Undvik parfym och andra starka dofter, som hårspray, som getingar gillar.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas