Jobba

Åldersdiskriminering, DOÄldre väljs ofta bort vid rekrytering. Foto Colourbox

Allvarlig åldersdiskriminering är vanlig i arbetslivet

Åldersdiskrimineringen i svenskt arbetsliv är påtaglig och allvarlig. Det konstaterar Diskrimineringsombudsmanen (DO) som låtit göra en djupanalys av problemet.

FAKTA

Den 1 januari 2009 fick Sverige ett förbud mot åldersdiskriminering i arbetslivet.
Diskrimineringsombudsmannen (DO) ska se till att lagen efterlevs.
DO har hittills endast drivit ett par fall av åldersdiskriminering.
För att utveckla myndighetens arbete och öka kunskapen på området gav DO Clary Krekula, docent i sociologi, i uppdrag att göra en första studie av upplevelserna av ålder och åldersdiskriminering.

 

Röster ur rapporten

När de intervjuade i rapporten beskriver situationer där individers åldrar lyfts fram återkommer de ofta till anställningssituationer.

Beatrice, 36 år:
”Vid anställningar och sådär då tror jag att det är ganska lätt att hamna i en åldersdiskussion, typ kan vi verkligen ta den här på det här jobbet, det är ju bara tio år kvar. Då tror jag att man är mer uppmärksam. Jag tänker mycket på att man anställer efter hur många år personen har kvar.”

Samtliga intervjuade hade arbete vid intervjutillfället. Några av dem beskriver dock egna erfarenheter av tidigare perioder då de varit arbetssökande och menar att möjligheten att få anställning förändrades efter att de fyllt 50 år.

Barbro, 61 år:
”Tidigare, på vartenda jobb jag sökte blev jag kallad till intervju men sen sa det stopp. Då blev man förvånad att man inte längre blev kallad ens till intervju för jobb som man hade varit kvalificerad för innan.”

I rapporten ”Åldersdiskriminering i svenskt arbetsliv” som släpps i dag fredag försöker man beskriva hur myter om ålder skapar ojämlikhet och orättvisor.
- Åldersdimensionen är påtagligt närvarande i dagliga verksamheter, om än i olika utsträckning på olika arbetsplatser, konstaterar sociologen Clary Krekula, som skrivit rapporten.
Studien bygger på djupintervjuer med personer med vitt skilda erfarenheter från arbetslivet. Ett huvudresultat är hur diskrimineringen slår i rekryteringssituationer, i synnerhet mot äldre och yngre.

Myter bidrar till ålderism
Clary Krekula har funnit att de anmälningar av åldersdiskriminering som vi hittills sett enbart synliggör delar av den åldersbaserade ojämlikhet och åldersdiskriminering som finns på olika arbetsplatser. Det som är kartlagt i form av anmälningar och rättsfall är toppen på ett isberg.
Tre saker, menar Clary Krekula, behövs för att komma fram effektivare både i uppenbara enskilda fall men också för att öka vår allmänna medvetenhet om hur åldersdiskrimineringen ser ut, och var den finns.

• Systematiska kartläggningar och analyser av åldersdiskriminering i arbetslivet
• Ökad kunskap
• Mer debatt

Åldersdiskriminering i form av skämt
Studien har också identifierat diskriminering mot äldre i form av att man inte får del av eftertraktade resurser som leder till meritering och utveckling.
Andra resultat pekar på att åldersbaserade trakasserier kan samspela med till exempel sexuella trakasserier och därför inte nödvändigtvis urskiljas som åldersrelaterade.
Vardagsdiskriminering som de intervjuade i rapporten berättar om gäller åldersskämt. Det drabbar både äldre och yngre, konstaterar Krekula.
Rapporten pekar också på ytterligare en fördom som leder till diskriminering: myten om att yngre personal stannar kvar längre tid på arbetsplatser än vad äldre gör som närmar sig pensionsåldern.
Clary Krekula:
- Den myten upprätthålls av den lagstadgade pensionsåldern, och kan utgöra grund för diskriminering av äldre både vid rekryteringssituationer och vid fördelning av viktiga resurser.

Mer lagstiftning behövs
DO Agneta Broberg trycker i en kommentar till rapporten på att det behövs mer forskning och mer lagstiftning.
- DO har, allteftersom myndighetens arbete utvecklats på området, kunnat konstatera att åldersdiskriminering främst drabbar personer som generellt räknas som yngre eller äldre. Men, med detta inte sagt att medelåldern på något sätt skulle vara en period i livet fri från åldersdiskriminering.
När det gäller lagstiftningen föreslår Agneta Broberg att den kompletteras med ett krav om aktiva åtgärder för att bättre kunna förebygga åldersdiskriminering.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

5 kommentarer

 1. pogikai skriver:

  All denna debatt om att jobba länge, helst ända till 70-årsdagen. Det behövs väl ingen utredning för att klarlägga hur det ligger till. Det vet väl alla att arbetsgivarna hellre anställer två 25-åringar i stället för en 50-åring. Varför anställa en 60åring som kanske blir senil vid 65. Möjligtvis om han kan arbeta för halva den ordinarie lönen. Grå arbetskraft som det så fint heter. En allt i allo, hustomte, byfåne whatever. Det är bara att inse att unga arbetsgivare inte ligger på samma våglängd som de äldre. talar inte samma språk. Det finns en rädsla att han inte skall platsa i gänget.
  Jag läste en träffande vits om att jobba länge.
  Nej varför sluta vid 67 , när jag var 67 hade jag fortfarande finnar

 2. Ingvar Fridell skriver:

  Bra att åldersdiskrimineringen umärksammas. Men den värsta diskrimineringen sker vid valen. Andelen 65+ av dem som får rösta motsvar ungefär 80 av ledamöterena i riksdagen, men de är bara 8. De kan därför inte i riksdagen påverka vare sig sina egna levnadsvillkor eller samhället i övrigt.

  • Willas skriver:

   pantos opoios htelei na autoktonhsei mporei na akousei justin bieber ahahahahahahah tha paithanei kateuthian den tha anteksei hahaha ..ena exw na pw oso kai na niwtheis thlimenos egatalelhmenos ,apogohtevmenos ,monos, distixos, na eise se apognosh den eine lush h autoktonia autoi pou aftoktonoun prwton kanoun megalw amarthma . gia th na mhn mporoun na koitaksoun ethia h zwh den teleionei eine wrea uparxoun toso wrea pragmata na kaneis ..prepei na kseftomaste panta esiodoksa kai kala oti kako kai na pathoume prepei na to prospername kai na sunexisoume kai na eimaste panta me to xamogelo sto prwsopo .uparxan fores pou hthela kai egw na aftoktonhsw ala me eswse h dilia mou fovame na kanw kako sto neafto mou ki eftixos epidh twra mono pou to skeftome pws eithela na aftoktonhsw mounztonome kai vrhzwme eleos as ksupnisoun merikoi ki as doun th zwh me allo mati me kalhtero giati thn exoun parekshghsh !!!!!!!!!!!

Just nu på veteranen.se/Jobba

På löpet

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Bra rakning?
   Har under ett par veckor testat en elektrisk rakapparat åt en av de kända elektronikjättarna. Och ja... av Lasse-Maja.
  • Vad gör vi med vindarna?
   Så går jag omkring på tredje dagen och är virtuellt förkyld. Ingen snuva, ingen markant skrovlig stä... av bebe.
  • Tidig målning
   Året var 1949, jag var 17 år och målningen heter ”Vintersol”. (Julgransförsäljning pågår... av Didania.
 • Diskuteras just nu