Senioren https://www.senioren.se/ En medlemstidning från SPF Seniorerna Mon, 13 May 2024 08:58:32 +0000 sv-SE hourly 1 Stine och Hugh vann! https://www.senioren.se/nyheter/arets-senior-och-junior/ Mon, 13 May 2024 00:00:00 +0000 https://www.senioren.se/?p=259412 Svag äldreomsorg ökar press på anhöriga https://www.senioren.se/nyheter/svag-aldreomsorg-okar-press-pa-anhoriga/ Wed, 08 May 2024 01:45:00 +0000 https://www.senioren.se/?p=259370 Det är framför allt kvinnor som hamnar i rollen av omsorgsgivare och därmed ibland också i riskzonen för depression och självmordstankar.

– Att hjälpa en närstående kan föra med sig mycket positivt men forskningen visar också att äldre som vårdar sin partner oftare är ofrivilligt ensamma, säger Ingrid Osika Friberg, utredare på Jämställdhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

På uppdrag av Jämställdhetsmyndigheten har forskarna Lena Dahlberg och Mariam Kirvalidze sammanställt forskning om sambandet mellan partnervård och ensamhet bland personer över 65 år.

– Ensamhet har samband med lägre välbefinnande och sämre hälsa. Översikten visar att ensamhet bland partnervårdare kan handla om emotionell ensamhet i parrelationen. Ensamheten kan också bero på social isolering eller osäkerhet i rollen som partnervårdare, säger Lena Dahlberg, professor vid Högskolan Dalarna och anknuten till Karolinska Institutet.

Lena Dahlberg.

– Mer forskning behövs om skillnader mellan olika grupper av partnervårdare, som kvinnor och män eller personer med olika utbildningsnivå.

Två orsaker till att anhöriga oftare tar hand om äldre är att befolkningen i Sverige blir äldre och att den offentliga omsorgen har minskat, konstaterar forskarna.

Saknas politiska initiativ

Den sammanlagda bilden av forskningen på området visar att det behövs politiska initiativ och riktade stödinsatser för att stödja de som ger vård till sin partner, menar forskarna.

– Partnervårdare står vanligtvis för det mesta av den mest intensiva omsorgen. De sköter personliga uppgifter med hängivenhet och offrar ofta sitt sociala liv och sina egna behov. Det är viktigt att genomföra riktade insatser för att lindra den börda som makar upplever senare i livet, säger Mariam Kirvalidze, doktorand vid Karolinska Institutet.
Jämställdhetsmyndighetens utredare drar samma slutsats.

Mariam Kirvalidze.

– Det är viktigt att ta hänsyn till vilka konsekvenser som kommer av att anhörigomsorgen ökar. Ett sätt att i stället förbättra kvinnors hälsa, ekonomi och egenmakt är att satsa på den offentliga äldreomsorgen, säger Ingrid Osika Friberg.

Så påverkar rapporten

Rapporten ”Ensamhet bland äldre partnervårdare” är en underlagsrapport till Jämställdhetsmyndighetens så kallade Resultatrapport för 2024.

Resultatrapporten syftar till att främja ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken genom att bidra med underlag till regeringen.

Jämställdhetsmyndigheten har i uppdrag av regeringen att varje år redovisa och analysera resultat av åtgärder som myndigheter och andra aktörer har vidtagit för att nå jämställdhetspolitiska mål.

Dölj faktaruta
]]>
Risk för demens större hos kriminella https://www.senioren.se/nyheter/risk-for-demens-storre-hos-kriminella/ Fri, 10 May 2024 01:29:00 +0000 https://www.senioren.se/?p=259408 Det är Carmen Solares Canal som i en avhandling i psykologi vid Örebro universitet har undersökt hur en kriminell livsstil påverkar hälsan på sikt.

Ett fynd i forskningen är alltså att risken för demens och kognitiv svikt är särskilt stor hos personer som begått allvarliga brott och suttit i fängelse.

– Troligen beror det på att personer som begår allvarliga brott oftast har levt under svåra omständigheter. Deras fysiska och psykiska hälsa är oftast sämre än hos den övriga befolkningen och utbildningsnivån är låg. Alla dessa faktorer ökar risken för att utveckla demens senare i livet, säger Carmen Solares Canal vid Örebro universitet i en presskommentar.

Föräldrar utsatta

Avhandlingen ger mer kunskap i hur gener och familjerelaterade miljöfaktorer påverkar kopplingen mellan demenssjukdom och beteenden som kriminalitet, drogmissbruk och aggressivitet.

– Vi kunde visa att släktingar till personer med kriminell bakgrund löper en högre risk att utveckla demens. Det gäller föräldrar, mor- och farföräldrar, mostrar och farbröder.

Carmen Solares Canal.

Enligt avhandlingen är dock risken påtagligt högre för föräldrar.

– Den ökade risken för demenssjukdomar påverkas av en kombination av genetiska faktorer, miljöfaktorer i hemmet, samt hälsa och psykosociala problem under livets lopp, säger Carmen Solares Canal.

Andra problem

Avhandlingen visar också att äldre kriminella överlag drabbas av flera hälsoproblem jämfört med andra äldre.

Det handlar bland annat om alkohol- och drogmissbruk, depression, ångest, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, stroke och cancer.

– Det ger oss en ökad förståelse för hur en kriminell livsstil påverkar individers hälsa när de blir äldre.

Varför är det viktigt?

– Kunskapen kan användas för att utveckla olika förebyggande strategier inom den offentliga sektorn och kan vara till nytta för alla som arbetar med äldre som har ett brottsligt förflutet, säger Carmen Solares Canal.

]]>
Astra Zeneca återkallar covidvaccin https://www.senioren.se/nyheter/astra-zeneca-aterkallar-covidvaccin/ Wed, 08 May 2024 07:43:54 +0000 https://www.senioren.se/?p=259397 Läkemedelsföretaget Astra Zeneca har inlett ett återkallande av sitt covidvaccin över hela världen, rapporterar flera brittiska medier. Bolaget självt hänvisar till kommersiella skäl, att produkten inte längre är efterfrågad till förmån för nyare vaccin.

Samtidigt meddelade den Europeiska läkemedelsmyndigheten under tisdagen att bolagets covidvaccin, som sedan 2021 heter Vaxzevira, inte längre är auktoriserat för användning.

I februari medgav Astra Zeneca att deras vaccin i enstaka fall kunde medföra allvarliga bieffekter.

I Sverige pausades användandet av detta vaccin 2021, för att sedan helt fasas ut.

]]>
Forskaren: Orättvist att höja pensionsavgiften https://www.senioren.se/nyheter/forskaren-orattvist-att-hoja-pensionsavgiften/ Tue, 07 May 2024 01:04:00 +0000 https://www.senioren.se/?p=259326 Den uppmaningen kommer från forskaren Jacob Lundberg, doktor i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning (IFN).

Jacob Lundberg har studerat vilka generationer som är vinnare och förlorare i det svenska inkomstrelaterade pensionssystemet.

Han har granskat hur ATP-systemet och dagens system har fått in sina medel.

– Slutsatsen blir att de som föddes 1896-1937 fick ökad livsinkomst med upp till 13 procent tack vare pensionssystemet, medan alla senare generationer är förlorare, säger Jacob Lundberg.

Sänkt livsinkomst

– Dagens unga får sänkt livsinkomst med 8 procent på grund av pensionssystemet, om man räknar med en real fondavkastning på 5 procent och reallöneökningar på 1,5 procent.

Allmän tilläggspension (ATP) infördes 1960 efter en mycket hård debatt och en folkomröstning.

Systemet syftade till att ge en inkomsttrygghet under ålderdomen i förhållande till den inkomst man hade haft under arbetslivet. Pensionen finansierades med de avgifter som löntagarna betalade.

Yngre fick betala

Lundbergs studie visar alltså att de som föddes mellan 1896, den första årskullen som fick pension från ATP, och 1937 fick en större pension än vad de betalade in till systemet – på bekostnad av yngre generationer.

– Den totala överföringen till denna generation motsvarar i dag 15 000 miljarder kronor. Beloppet anger hur mycket större AP-fonderna hade varit i dag om den vinnande generationen hade fått ut pensioner motsvarande avgifterna de betalade in.

Överföringen motsvarar alltså en ökad livsinkomst med upp till 13 procent, eller som Jacob Lundberg uttrycker det ”en check på 700 000 kronor i dagens penningvärde på 65-årsdagen”.

Förlorar efter 1938

Förlorarna är i stället alla årskullar födda 1938 och senare – vilket sammanfaller med dem som inte fick rösta i folkomröstningen om ATP 1957. För dem beräknas pensionssystemet sänka livsinkomsten med upp till 8 procent, jämfört med om ATP-systemet inte hade införts.

Pensionsavgiften

De avgifter på inkomsten som går till pensionen är sammanlagt 17,21 procent.
Avgiften till inkomstpensionen betalas in till AP-fonderna som är inkomstpensionens buffert.
Pensionsgruppen med deltagare från alla riksdagspartier utreder just nu effekterna av en höjning av pensionsavgiften.

Dölj faktaruta

Jacob Lundberg finner att en liknande omfördelning har skett i de flesta andra rika länder.

– En skillnad är dock att i de flesta länder har bördan blivit allt större med tiden, medan den i Sverige har stabiliserats.

– Det beror på pensionsreformen från 1990-talet som gjorde pensionssystemet robust mot en åldrande befolkning. I dag finns till och med ett överskott i systemet, vilket om det delas ut kan förväntas sänka bördan för dagens unga från 8 till 7 procent av livsinkomsten.

Jacob Lundberg landar i rekommendationen att hålla fast vid det dagens pensionssystem och dess principer, bland dem att det ska råda rättvisa mellan generationerna.

Bra med gas

Att förstärka dagens pensioner med en ”gas” där en del av överskottet används för att höja pensioner och de yrkesaktivas pensionsrätter är bättre än att höja avgifterna, menar Jacob Lundberg.

– Det är pengar som tillhör dem som har betalat in till pensionssystemet tidigare.

Jacob Lundberg. Foto: Karl Gabor

Men hur ser du på dagens allmänna pensioner – är de tillräckligt höga?

– Många pensionärer känner nog att pensionen inte räcker till, liksom många löntagare känner att lönen inte räcker till.

Hur skulle man kunna höja dagens pensioner utan att tulla på rättviseprincipen mellan generationerna?

– Det enda långsiktigt hållbara sättet att höja pensionerna är ekonomisk tillväxt, så att den totala kakan blir större. Att omfördela från löntagare till pensionärer är inte rätt väg att gå.

Det är ATP

Allmän tilläggspension (ATP) infördes 1960 då de första avgifterna från arbetsgivarna betalades in. Den första utbetalningen gjordes 1963.

Redan från start fick de första pensionärerna mer än vad de betalat in, enligt Jacob Lundbergs forskning.

Här finns studien att läsa, med svensk sammanfattning.

Dölj faktaruta

”Systemet behöver renoveras”

Högre avgift eller inte – tyvärr ser vi att pensionssystemet inte levererar särskilt höga pensioner och dessutom att det inte lönar sig att arbeta ihop sin pension.

Det säger SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson i en kommentar till Jacob Lundbergs kartläggning.

Anna Eriksson.

– Vi har länge haft en slagsida där systemets överlevnad ansetts viktigare än hur pensionärerna har det, vilket bidragit till just de problem med svaga pensioner vi har idag.

– Detta behöver förändras, systemet behöver renoveras och människornas perspektiv måste då väga tyngre än vad de gjort hittills.

Unga som gamla önskar vi alla att vi, oavsett generation, ska få en rimlig pension, fortsätter Anna Eriksson.

– Mellan oss och våra barn och barnbarn råder inga motsättningar och heller inga krav på millimeterrättvisa. Huvudsaken är att vi har pensioner det går att leva på, idag och i framtiden.

Hur ser då SPF Seniorerna på frågan om pensionsavgifterna?

– En högre pensionsavgift måste då till, vilket vi vill se genom en omfördelning inom den befintlig arbetsgivaravgiften som stärker den inkomstrelaterade pensionen för både dagens och framtidens pensionärer.

Dölj faktaruta
]]>
Gifta sig kan bli dyr affär https://www.senioren.se/nyheter/gifta-sig-kan-bli-dyr-affar/ Mon, 06 May 2024 01:44:00 +0000 https://www.senioren.se/?p=259237 Statistiska Centralbyrån rapporterar att antalet pensionärer som gifter sig har ökat med 360 procent under de senaste 25 åren. Förra året ingick 2 986 personer över 65 år äktenskap.

Samtidigt har i dag så mycket som 57 procent av alla pensionärer någon del garantipension, ofta som utfyllnad av inkomstpensionen.

Länsförsäkringar har analyserat vad det kan innebära privatekonomiskt.

– För pensionärer och särskilt de som förlitar sig på garantipension kan äktenskapet medföra att de får mindre att klara sig på varje månad, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

– En person med en pension på 20 500 kronor per månad som väljer att gifta sig kan gå miste om nästan 10 000 kronor före skatt per år.

Borde anpassas

Sambor utan gemensamma barn betraktas som ensamstående och erhåller därmed ett högre belopp, påpekar Länsförsäkringar i analysen. Men om de gifter sig, justeras deras garantipension ned.

Med tanke på att vi blir allt piggare och allt fler verkar testa lyckan på äldre dagar borde garantipensionen anpassas till att baseras på hushållets samlade inkomster i stället för individernas civilstånd. Det skulle spegla den faktiska ekonomiska situationen bättre, menar Trifa Chireh.

Trifa Chireh.

Länsförsäkringar har räknat ut hur mycket man går miste om i total pension före skatt per månad, vid tre olika lönenivåer, om man gifter sig efter 66 år.

Lön, bruttoTotal pension vid 66 år, ogift, bruttoTotal pension vid 66 år, gifter sig, brutto
29 000 kr/mån20 600 kr/mån19 800 kr/mån
33 000 kr/mån22 200 kr/mån21 400 kr/mån
35 000 kr/mån23 100 kr/mån22 300 kr/mån
Vid giftermål minskar garantipensionen. Total pension är allmän pension och tjänstepension. Den allmänna pensionen för dessa löner består av inkomstpension, premiepension och garantipension. Beräkningen inkluderar också tjänstepension som betalas ut livet ut. Källa: Länsförsäkringar.

Det gäller också att se upp med vad som händer med bostadstillägget.

Länsförsäkringar ger följande exempel: Har man en pension på 20 500, bor i en lägenhet på 75 kvadratmeter med en hyra på 7 000 kronor och har mindre än 100 000 i förmögenhet kan man få ett bostadstillägg på 1 900 kronor per månad.

Men om man gifter sig med en person med samma förutsättningar och flyttar ihop i lägenheten kommer bostadstillägget på 1 900 kronor per månad att försvinna.

Garantipension

Ett så kallat grundskydd i den allmänna pensionen för den som haft medellåg, låg eller ingen arbetsinkomst under livet. Lägsta ålder för att få garantipension är 66 år.

Dölj faktaruta

Några goda råd

  1. Öppen dialog om ekonomin: Diskutera öppet både era nuvarande ekonomier och framtida planer. Det är viktigt att ni båda känner er trygga och informerade om varandras ekonomiska situation.
  2. Upprätta en gemensam budget: Gå igenom era inkomster och utgifter för att skapa en budget som fungerar för er båda. Bestäm hur ni ska dela på kostnader som hushållsutgifter och personliga utgifter.
  3. Juridiska dokument: Överväg att upprätta ett äktenskapsförord och andra relevanta juridiska dokument för att skydda era individuella intressen, särskilt om ni har barn från tidigare relationer.
  4. Boendefrågor: Utvärdera vilket boendealternativ som är mest fördelaktigt för er båda ekonomiskt och praktiskt.
  5. Separation och skilsmässa: Diskutera hur ni skulle hantera en eventuell separation eller skilsmässa när det gäller ekonomisk uppdelning.
  6. Ekonomisk beredskap vid dödsfall: Se till att ni båda förstår vad som händer med era ekonomier om en av er skulle avlida. Har ni tillräckligt med sparande och försäkringar för att den kvarvarande parten ska klara sig ekonomiskt?
  7. Se över förmånstagaren i dina tjänstepensioner: Kontrollera och uppdatera förmånstagarna för era tjänstepensioner så att de speglar era nuvarande önskemål. Hör av dig till den till den pensionsbolag där du har din tjänstepension för att kontrollera ditt val.
  8. Kontakta pensionsmyndigheten för att se hur din allmänna pension så som garantipension och bostadstillägg påverkas vid ett eventuellt giftermål.
  9. Är du änka sedan tidigare och får efterlevandepension efter din förra maka, kolla med det pensionsbolag du får pengarna ifrån för att se hur detta påverkas om du eventuellt gifter dig.

Källa: Länsförsäkringar

Dölj faktaruta
]]>
Inlandsbanan med Kiruna https://www.senioren.se/seniorens-reseklubb/inlandsbanan-med-kiruna/ Mon, 08 Apr 2024 08:00:19 +0000 https://www.senioren.se/?p=258701 Ur programmet
  • Från Falun reser vi genom Finnbygderna i Dalarna. Ett uppehåll hos Leif Wikner i Persåsen med fint trähantverk innan vi anländer till Östersund.
  • Vi kliver ombord på Inlandsbanan och en underbar resa genom vildmarken och storslagna naturscener kan börja. I Vilhelmina serveras lunch med lokala råvaror innan färden in i Norrlands hjärta fortsätter. Vi passerar Polcirkeln och kliver av i Gällivare.
  • Vi besöker Icehotellet och reser vidare in i Jukkasjärvi där vi beundrar Bror Hjorts berömda altartavla. På den gamla samiska mötesplatsen tar vi del av samiska traditioner.
  • Vi reser förbi nationalparken Muddus gammelskogar. I Jokkmokk besöker vi samemuseet Ajtte och stannar vid vildsinta Storforsen, Europas största oreglerade fors.
  • I Burträsk provsmakar vi ost innan vi reser vidare till naturvärldsarvet Höga kusten.
  • Vi besöker hälsingegården Erik-Anders, en av de sju gårdar som är inskrivna i UNESCOs världsarvslista. Vi besöker Sala silvergruva ovan jord. Allt som allt en episk resa genom vårt vackra land!

Resfakta

Datum: 20-27 augusti
Pris för medlemmar: 21 995 kr
Pris för icke medlemmar: 22 450 kr
Enkelrumstillägg: 3 250 kr
Avreseort: Hallsberg (även Göteborg & Örebro). Kontakta Jörns för anslutning längs färdväg.

I priset ingår:

  • Resa med helturistbuss från Hallsberg
  • Del i 2-bäddsrum med dusch& wc
  • Whispers
  • 7 frukostar, 2 luncher, 7 middagar
  • Alla inträden enligt program
  • Besök hos konstnären Leif Wikner, Jukkasjärvi kyrka, Storforsen, Höga Kusten-bron och Västerås kyrka.
  • Resa med Inlandsbanan Östersund-Gällivare
  • Guidning och provsmakning av ost på Burträsk Experience Center
  • Guidad rundtur Sala silvergruva (ovanjordsvandring) och Icehotel i Jukkasjärvi
  • Guidad visning Sámi Siida
  • Guide Marianne Andersson

Bokning

Läs mer och boka här eller ring 0770-787 000

]]>
Fin i vårsolen https://www.senioren.se/leva-uppleva/fin-i-varsolen/ Thu, 25 Apr 2024 12:39:33 +0000 https://www.senioren.se/?p=259112 I år har klassiker som trench och bekväma ballerinaskor fått en nytändning. Gillar du strikta linjer – satsa på kavaj eller kofta i formfast jersey. Som kontrast finns silkiga blusar och luftiga sommarklänningar. Glöm inte accessoarer där färg och struktur lyfter looken! Text och urval: Linnea Öst

Köpställen

Arket 08-446 833 99 arket.se
Atelier Fanny Castro 08-640 84 01 atelierfannycastro.se
Carin Wester/Åhléns 08-402 80 00 ahlens.se
Cellbes 033-10 60 00 cellbes.se
Dasia/Din Sko 0340-865 00 dinsko.se
Ellos 033-16 00 00 ellos.se
Esprit/Ellos 033-16 00 00 ellos.se
Glitter 08-518 020 00 glitter.se
Lindex 020-570 580 lindex.se
MQ 031-388 80 00
Philip Hog 08-640 84 01 philiphog.com
Tamaris 08-18 00 11
Uniqlo 08-517 331 10
Zara Zara 020-160 58 95 zara.com/se
Åhléns 08-402 80 00 ahlens.se

Dölj faktaruta
]]>
Tusentals drabbas i Sverige när Finland stoppar pension https://www.senioren.se/nyheter/tusentals-drabbas-i-sverige-nar-finland-stoppar-pension/ Fri, 03 May 2024 13:04:21 +0000 https://www.senioren.se/?p=259304

Den finska regeringen vill spara på det statliga utgifterna. Därför meddelades i mitten av april att bland annat utbetalningarna till utlandspensionärer skulle ställas in. Den största andelen av dessa är boende i Sverige.

Den finska Folkpensionsanstalten, FPA, uppger för YLE att 18 124 personer fick finsk folkpension i Sverige 2023, varav 17 533 var ålderspension och 482 var sjukpension.

Beslutet har väckt stor kritik från de berörda.

– Vi har fått samtal från många oroliga medborgare, som kommer att drabbas om detta går genom. Det finns 18 000 berörda pensionärer i landet, av vilka några kan få sin folkpension halverad genom finska regeringens beslut, kommenterar Esa Tuuri från Finska Pensionärernas Riksförbund i Sverige och fortsätter:

– Vi bedömer att förslaget strider mot EU-rätt samt tidigare gjorda nordiska avtal. Vi ska kunna ha fri rörlighet, men sådana här beslut stryper den.

Talespersoner för den finska regeringen hänvisar bland annat till en ansträngd statsbudget, men även att den svenska regeringen visat vägen då den 2023 stoppade utbetalning av garantipensioner till utomlands boende pensionärer.

Den som bor i Sverige och förlorar sin finska folkpension kan i vissa fall ha rätt till högre bostadstillägg, enligt den svenska Pensionsmyndigheten.

– Vi är ju också lite tagna av den här förändringen, vilket innebär att vi inte har svar på alla frågor i dag, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson som är expert vid Pensionsmyndigheteten till YLE och tillägger att saken ska utredas i samarbete med de finländska myndigheterna.

]]>
Våga vara knasig! https://www.senioren.se/halsa-medicin/ma-bra/vaga-vara-knasig/ Fri, 03 May 2024 11:06:42 +0000 https://www.senioren.se/?p=259007 – Vi vill hjälpa människor att få fram kreativiteten de har i sig. Alla har en inneboende kraft. Får man ut den håller man både kropp och hjärna i gång och håller sig frisk längre.
Det säger Jenny Wahlgren som är sångpedagog i botten och nu anställd av Stockholms stad som aktivitetsledare. Hennes kollega Anna Andersson har en bakgrund som dansare. Att de två skulle satsa mycket på dans, sång och musik låg nära till hands.
– Vi har gått i bräschen för att ta in kulturen i senioraktiviteterna. Det här är aktivt och man får skapa själv, inte bara sitta och titta eller lyssna. Man anstränger både kroppen och hjärnan, fortsätter Jenny.

Vi hälsar på en kylig eftermiddag i Axelsberg söder om Stockholm. Inne i en samlingslokal i centrum sjuder det av kreativitet när ett gäng som bäst håller på med improvisationsteater.
Alla lyssnar först noga på Anna Anderssons instruktioner och går sedan in för övningarna med hull och hår.
– Ni får tre meningar på er; vilka är ni, vad gör ni och var är ni? Ledordet är körsbär! ropar Anna Andersson.
Två ur gruppen kliver fram till mitten av salen. En börjar låtsas plocka med något uppe i luften, hon rör händerna långsamt uppåt och nedåt medan hon låter blicken noggrant följa med.
– Välkommen hit till mitt fruktstånd, säger hon till sin ”medspelare”.
– Jaha, tack. Vad gör du?
– Jag putsar upp mina bigarråer, det kommer ju snart kunder.
– De ser riktigt fina ut. Kan man få smaka?
– Javisst, varsågod!
Ett litet exempel på hur det kan låta under en övning. Kroppsspråk och mimik är med till hundra procent, det känns som att fruktståndet faktiskt finns där i rummet. Och ingenting är inövat i förväg.
– Såna här övningar är bra för modet och för fantasin. I improvisationsteater finns en del grundregler – som att man alltid bejakar varandra. Även om man tycker att en idé någon kommer med är lite sisådär ska man ge den en chans. Det handlar om att träna på att få en annan approach till tillvaron. Att vara positiv, bejakande och flexibel, säger Jenny Wahlgren.

Alla i rummet verkar trygga med varandra, stämningen är glad och uppsluppen. Det är mycket skratt och applåder vilket förstås gör det lättare att våga släppa loss.
– Här pratar vi aldrig om status, vad man har för bil eller vad man jobbat med. Vi kommer hit och bara är med varandra och har roligt. Det är sunt att tappa fotfästet ibland, säger Anna Andersson.
När improvisationsteatergänget är klara kommer nästa grupp in i salen. De ska ha frigörande dans med Anna som sätter på en låt med Bo Kaspers orkester som uppvärmning.

Alla börjar gå runt i salen och rör sig till musiken precis som de vill. En del står på stället och blundar och rör sig långsamt, andra tar varv på varv i salen och liksom svävar fram i takt med musiken.
Kanske tar de en kopp kaffe tillsammans efteråt i kafeterian som finns utanför innan alla ska vidare åt olika håll. Förhoppningsvis lite gladare, lite starkare – och lite modigare än innan de kom hit.

”Förut var det mest bingo här” Tre SPF-are om att våga

Laine Holmgren: Jag började gå här under pandemin. Jag är lärare i botten och tycker egentligen inte om drama, men jag hade inget annat att göra då så jag tänkte att jag provar väl. Och så var det så roligt! Man fick skratta så mycket! Jag var med i nybörjargruppen först. Man får tydliga ramar vad man ska göra. Ibland kan det vara lite jobbigt och man tänker ”nej, jag kan inte…”. Men så kommer man i gång, man får hjälp av varandra och plötsligt är man helt inne i något fantasifullt som bara flyter på.

Kristjan Luther: Jag brukar först träna kroppen i gymmet som finns här. Sen kommer jag hit och tränar hjärnan också. Min sambo hade varit på improvisationsteater och sa att jag borde gå dit. ”Det behövs killar”, sa hon. Eftersom jag jobbar med döva är det inget problem för mig att använda kroppsspråket. Improvisationsteater handlar om att slänga bort alla sina vanliga rutiner och inte tänka efter. Ut med allt bara! Första gången var jag noga med att lyssna på instruktionerna och kunde kommentera om någon gjorde ”fel”. Men det ska man inte göra.

Birgitta Lennartsson: Jag har gett sådana här kurser själv tidigare i min SPF Seniorerna-förening i Mälarhöjden. Det är så kul att komma hit, det är min prio ett nu! Lite förundrad är jag faktiskt över hur mycket som kan komma ut genom ens mun! Ibland blir det roligt, ibland lite fel. Men det gör ingenting, det är en väldigt tillåtande attityd här. Tänk att det kan komma så mycket från hjärnan!
Det finns mycket att göra här. Det är som ett smörgåsbord. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna uppleva något så här roligt som pensionär.

]]>
Seniorerna räddade ortens bankomat https://www.senioren.se/ekonomi-pension/ekonomi/seniorerna-raddade-ortens-bankomat/ Thu, 25 Apr 2024 12:19:26 +0000 https://www.senioren.se/?p=258916 Utan förvarning stängde storbankerna ner den enda bankomaten i Norrahammar. 4 000 invånare kunde bara konstatera faktum. Julhandeln stundade och kvar på torget stod förvånade seniorer och lokala politiker med långa ansikten. Ingen förklaring, bara en masonitskiva framför det svarta hålet i väggen på Postgatan.
Men SPF Seniorerna Tabergsdalen omvandlade snabbt sin besvikelse till konstruktiv upprördhet.
– Vi informerade om vad som skett på vår hemsida, berättar föreningens ordförande Kerstin Persson. Vi fick också flera insändare publicerade i Jönköpingsposten och fick i gång en debatt.

Bland annat pekade man på det märkliga i att ta bort en bankomat som var så bra placerad – ett stenkast från vårdcentral, apotek och livsmedelsbutik. I närheten ligger också ett äldreboende och ett trygghetsboende. Dessutom: butik, pizzeria, familjecentral, bibliotek och kyrklig verksamhet.
Men inte längre någon bankomat.
Regeringen kom i samma veva med ett argument som Tabergsdalens seniorer kunde använda. Den 12 januari tillsatte nämligen finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) en utredning om kontanterna i samhället. Den 31 december ska utredningen vara klar.

Ann-Christine Borg.

– Vi behöver skyndsamt se över möjligheten att betala kontant för vissa varor inte minst med tanke på att det finns grupper som av olika skäl har svårt att använda digitala betalningssätt, sa ministern och la till hur viktig frågan är utifrån ett beredskapsperspektiv.
Seniorerna fick också stöd från lokala politiker och företrädare för Länsstyrelsen, och Jönköpingsposten lyfte frågan på ledarplats.
– Det kändes viktigt och glädjande att fler engagerade sig. Hade vi stått ensamma hade vi kanske resignerat även om vi planerade för en namninsamling.
Också församlingens kyrkoherde Ann-Christine Borg engagerade sig och skrev brev till Bankomat AB.
”Man kan tycka att de medborgare som drabbats av denna förlust av bankomat på orten är lika viktiga bankkunder som andra”, och hon fortsatte:
”I Norrahammar finns flera aktiva föreningar och ett starkt engagemang för samhällsutveckling som borde beaktas innan det genomförs förändringar av samhällsservicen. Mot denna bakgrund förväntar vi oss att ansvariga för borttagandet av bankomaten i Norrahammar, omprövar sitt beslut och att bankomaten åter kommer till samhället.”

– Det där kändes förstås väldigt bra. Allt stöd från olika håll bidrog till att Bankomat AB klev fram och åtminstone försökte förklara sitt agerande, berättar Kerstin Persson.
Storbankernas bolag Bankomat AB svarade i en insändare att för få uttag låg bakom stängningen. Samt bolagets uppfattning att det finns andra automater i området. Men till närmaste bankomat i Taberg är det en halv mil. Så skulle exempelvis mataffärens system slås ut krävs det för alla kontantburna att ta sig till Taberg eller till Jönköping. Bankomats svar kom därför snarare att elda på debatten ytterligare.
Frågan tar då en överraskande vändning. Företaget Noka som driver Kontanten Uttagsautomater har uppfattat diskussionen i det lilla samhället.
– Vi har sett att det verkar vara en efterfrågan så vi gör ett försök och hoppas att det ska göras tillräckligt många uttag, förklarar försäljningschefen Marcus Liljeblad för lika förvånade som glada SPF-seniorer.
Den nya uttagsautomaten öppnade i början av februari.
– Det kändes som en seger för oss. Många medlemmar har också uttryckt stor tillfredsställelse och tacksamhet över att vi gjorde motstånd. Hela historien har stärkt vår förening, säger Kerstin Persson.
– Hoppas vi kan inspirera andra föreningar på orter ute i landet som kanske blir av med den enda bankomat man har. Här i Norrahammar hände det från den ena dagen till den andra.

Helena Liljegren.

Helena Liljegren på Länsstyrelsen i Jönköpings län följer noga utvecklingen på betaltjänstmarknaden.
– Det är fantastiskt att Norrahammar får en ny uttagsautomat! Vilka resultat man kan nå genom engagemang, i detta fall särskilt från SPF Seniorerna.
När uttagsautomater avvecklas får länsstyrelserna vetskap om det först genom media, röster från länsinvånare eller mot slutet av året när man följer upp statistik för länet.
Hon är kritisk till hur Bankomat AB bara bommade igen utan förklaring.

– Information i ett tidigare skede om en avveckling skulle ha bidragit till att vi hade kunnat se över lösningar på orten och stämma av vilka grupper som är beroende av uttagsautomaten, säger Helena Liljegren och betonar att hon med spänning kommer att följa regeringens utredning av möjligheterna att betala med kontanter.
Kerstin Persson säger att hon hoppas på en fortsatt bibehållen servicenivå i Tabergsådalen, även om hon ”bara bor en mil från Jönköping”.
– Men varför ska vi behöva förlora vår service här där vi bor? Om man börjar plocka bort det ena så försvinner snart också det andra. Att kämpa för en bankomat handlar också om den lilla ortens rätt till samhällsservice i ett bredare perspektiv, säger Kerstin Persson och tillägger:
– Nu gäller det att använda bankomaten också! Om den inte används tillräckligt kommer den att försvinna.

Bankomat AB

Har automater på cirka 600 orter.
Ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank med Sparbankerna.

Kontanten

Kontanten uttagsautomater är Sveriges näst största aktör inom uttagsautomater. Har automater på cirka 470 orter och ägs av Avarn Security group

Dölj faktaruta
]]>
Vill att Sverige säger ja till FN-konvention för äldres rättigheter https://www.senioren.se/nyheter/sverige-sag-ja-till-fn-konvention-for-aldres-rattigheter/ Fri, 03 May 2024 05:50:49 +0000 https://www.senioren.se/?p=259258 Det skriver Johan Brosché och Anders Themnér, båda docenter och universitetslektorer i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet på DN Debatt.

– Ett ställningstagande för en FN-konvention för äldre skulle dels bygga vidare på en lång svensk tradition av att verka för stärkandet av mänskliga rättigheter, och dels vara i linje med det uttalade målet för svensk utrikespolitik om att värna om mänskliga rättigheter.

Bakgrunden till debattinlägget är att ett möte den 20-24 maj med representanter från världens länder i FNs högkvarter i New York för att diskutera införandet av en FN-konvention för att stärka äldre personers mänskliga rättigheter.

Säger nej

Arbetet för en äldrekonvention har pågått under många år men Sveriges regeringar, oavsett partifärg, har motsatt sig detta initiativ, konstaterar debattörerna.

Anders Themner.

– Detta samtidigt som europeiska länder som Portugal och Slovenien, alla länder i Latinamerika samt många länder i Afrika kommer stödja förslaget.

Argumentet har varit att rådande regelverk är tillräckligt. I sitt senaste yttrande i frågan skriver regeringen att ”Sverige ser inga brister i befintliga verktyg när det gäller de mänskliga rättigheterna för äldre personer”.

Ålderism

Men världen över uthärdar äldre människor enormt lidande i krig just för att de är äldre, hävdar debattörerna.

I exempelvis Ukraina utgör äldre en oproportionerligt hög andel av civila dödsfall. De äldsta lider också i högre utsträckning än andra grupper av brist på sjukvård.

Därför skulle en FN-konvention hjälpa

Antagandet av en FN-konvention för att stärka äldres rättigheter skulle enligt debattörerna bidra till att:

● Synliggöra de åldersspecifika sårbarheter som äldre möter i krig. Detta skulle underlätta utformandet av specifika skyddsåtgärder, som riktad sjukvård, socialt stöd och boendearrangemang.
● Säkerställa att humanitära insatser tar äldres rättigheter i beaktande och främja äldre personers aktiva deltagande i beslutsprocesser.
● Fastställa en rättslig ram för övervakning, rapportering och ansvarsskyldighet, för att upprätthålla de äldres rättigheter i konfliktsituationer.

Dölj faktaruta

Johan Brosché och Anders Themnér driver tesen att bristen på fokus på äldres situation grundar sig i ålderism, vilket också forskare beskrivit som en av de sista socialt accepterade fördomarna.

Johan Brosché.

– Enligt FN:s generalsekreterare António Guterresså är det ”avgörande att ta itu med ålderism för att skapa en mer jämlik värld där varje människas värdighet och rättigheter respekteras och skyddas”.

Till år 2050 så uppskattas antalet personer över 65 att fördubblas. Många av dessa kommer att ägna sina sista år i livet åt att försöka överleva krig, betonar Johan Brosché och Anders Themnér.

Foto: Getty Images

Slår hårt mot äldre

I Ukraina utgör äldre en oproportionerligt hög andel av civila dödsfall.

Fångade i striderna mellan islamister och regeringsstyrkor i Moçambique brändes många äldre kvinnor och män ihjäl när deras hem sattes i brand. I motsats till yngre familjemedlemmar hade de inte lyckats fly.

När regeringen i Myanmar utförde brutala attacker mot rohingyafolket så var dödstalen tre gånger så höga bland personer över 50 år jämfört med de som var yngre.

Källa: Johan Brosché och Anders Themnér

Dölj faktaruta
]]>