Ekonomi

SeniorlånFoto Lena Bryngelsson

Seniorlånet hjälper oss leva lite bättre

När Henry Peterson, 72, och hans sambo Barbro Olofson, 74, beslutade sig för att renovera sin slitna bostadsrätt i Göteborg för fem år sen tog de ett seniorlån.

– Vi har båda ganska låg pension. Med seniorlånet behöver vi varken betala räntor eller amortera under vår livstid, säger Henry.

 

Hade obelånad lägenhet
Henry Peterson köpte den 70 kvadratmeter stora bostadsrätten på tre rum och kök i Haga i centrala Göteborg 1977. Den kostade då 30 000 kronor. I dag äger han och sambon Barbro lägenheten tillsammans. 2006 beslutade de sig för att renovera den. Lägenheten var då obelånad.
– Vi ville bo kvar. Vi har en låg månadsavgift och trivs i området. Det är centralt och promenadavstånd till allt, framhåller Henry.

 

Annons om seniorlån
Han och Barbro såg en annons om seniorlån från Svensk Hypotekspension och slog till. Med bostadsrätten som säkerhet beviljades de ett lån tillräckligt stort för att kunna kosta på både nytt kök, nytt badrum och ny hall.
– Det blev både kakel och klinkers och väldigt fint. Hade jag varit ensam hade jag nog renoverat på en lägre nivå, men när man är två vill man gärna ha ordning på grejorna så vi klippte till ordentligt, säger Henry.
– Det har blivit så snyggt. Det känns skönt med saker och färger som man valt själv. Det är också lättare att hålla rent nu, framhåller Barbro.

 

Skulden ökar varje år
Paret kollade även med sin bank om seniorlån, men tyckte att den erbjöd sämre villkor än Svensk Hypotekspension. Där behöver de varken amortera eller betala räntor på lånet under sin livstid. I stället läggs räntan löpande till skulden. Det innebär att skulden ökar varje år. Lånet inklusive räntor betalas om de säljer bostadsrätten eller när de dör.

 

Utökade seniorlånet
I somras tog Henry och Barbro ett nytt lån hos Svensk Hypotekspension för att lösa några kontokortsskulder. Med de två seniorlånen har de i dagsläget en sammanlagd skuld på cirka en halv miljon kronor. Det är en femtedel av värdet på lägenheten som i dag är värderad till 2,6 miljoner kronor.
Era räntor läggs ju på hög och skulden ökar för varje år. Hur känns det?
– Vi har tagit de här lånen efter moget övervägande. De har varit nödvändiga för att vi ska kunna leva lite bättre och inte bara ha pengar till att betala räkningar, säger Henry.

 

Unnar oss medan vi kan
Med en del av lägenheten intecknad minskar arvet till barnen. Henry har dock inga barn och Barbros tre barn tycker att de ska tänka på sig själva.
– Barnen var så glada när vi renoverade och säger att vi ska unna oss saker medan vi kan, säger Barbro.

 

Text: Annika Danielson

Foto: Lena Bryngelson

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

En kommentar

 1. Birgittasandblom skriver:

  Bra att det finns mer än bankerna som sällan eller aldrig vill ge goda förmåner. Jag blebv glad när jag läste artikeln. Och en stor applåd till Svensk Hypotekspension som aldrig blir utan sina lånade pengar.

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Citronfjärils-cider
   Det har nu visat sig att mina kusiner citronfjärilarna har en speciell smak som gör sig lämpat för e... av nattfjarilen.
  • Miljöpartiet värnar om tiggarna
   Miljöpartiet satsar stort på tiggarna men iväntan på det så har flera miljöpartister beslutat att av... av Jalle.
  • Tre generationers mödrar
   Gerd berör moderskapet i sin senaste blogg, och jag kommer att tänka på en målning , från 80talet so... av Didania.
 • Diskuteras just nu