Blogg

Värt att läsa om livet

”Vad jag tänker på när jag tänker på livet” är den något omständliga titeln på en antologi där åtta kända författare medverkar. Boken som tillkommit genom ett samarbete med Brombergs förlag och Vårdalstiftelsen presenterades på en releasefest i stiftelsens lokaler på Adolf Fredriks kyrkogata i Stockholm.

- Välkommen, först får ni ta för er av mat och dryck och sedan får ni lyssna på några av författarna, hälsade Thorbjörn Larsson, vd för Vårdalstiftelsen, och tillade:

- Men kom ihåg att vi är en stiftelse så vi måste vara lite måttliga…

Skratt i publiken som genast associerade till vissa statliga stiftelser som gjort sig kända för sin utsvävande representation.

Men det bjöds också på andlig spis. Christina Jutterström, tidigare vd för SVT och nu författare och medverkande i boken, fick frågan om hon har några goda råd att ge inför ålderdomen.

- Vad då skriva om att bli gammal. När jag fick frågan från Dorotea Bromberg om jag ville skriva höll jag just på att flytta tillbaka till min barndomsstad Uppsala och anmäla mig till en kurs i astrofysik, svarade Christina.

- Men så kom jag på att jag sedan barndomen brottats med andliga frågor. Jag ville beskriva vägen från att jag lämnade Svenska kyrkan efter vår kyrkliga vigsel 1962 och blev ”hedenian” (syftar på Ingemar Hedenius som drev debatten om tro och vetande i början av 60-talet) fram till att jag flyttade ut på landet på 90-talet och fick sådan lust till andlighet.

- Jag som är en gammal stadsråtta upplevde naturen på ett annat sätt!

Så Christina beställde tid hos kyrkoheden i den sörmländska byn och blev medlem i Svenska kyrkan igen och började aktivt arbeta för att utveckla diakonin.

- Men det gick inte så bra så nu nöjer jag mig med att fortsätta i bibelstudiegruppen…

Men mer om denna andliga utvecklingshistoria kan ni läsa om i boken. Missa inte heller Margareta Strömstedts nakna berättelse om när hon beskriver sin åttioåriga kropp eller Gun-Britt Sundströms funderingar kring vad som är livets mening.

Lena Andersson vänder helt och hållet upp och ner på frågeställningen och konstaterar att vi dör hela tiden och därmed aldrig – vi är inte samma person när vi är 20 år, 42 år eller 76. För att inte tala om Jonas Hassen Khemiris underbara berättelse Mormors Mitsubishi. Eller bidragen från Martin Lönnebo, Morten Narrowe och Barbro Westerholm. Läs den, läs!

/Gunilla

Fotnot: Vårdalstiftelsen är en oberoende stiftelse som får bidrag från bland annat AP-fonderna. Den stödjer forskning inom vård och omsorg och har som mål att förbättra människors hälsa och livsvillkor.

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

Vad tycker du? Skriv din kommentar här

Just nu på veteranen.se/bloggar

På löpet

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Tre generationers mödrar
   Gerd berör moderskapet i sin senaste blogg, och jag kommer att tänka på en målning , från 80talet so... av Didania.
  • Spridda skurar
   Det värsta med att komma hem är den stora väntande tidningshögen, om man nu inte avbeställt tidninge... av bebe.
  • Att känna sig gammal
   Det är faktiskt inte bara vi silvergenare som tänker på ålderdomen eller känner oss gamla. Ett av vå... av silver.
 • Diskuteras just nu