Blogg

En dansk skandal precis som Borgen

En skandal likt den som utspelades i den populära danska tv-serien Borgen utspelar sig nu i verklighetens Danmark. Det rapporterar Sveriges Radio. I tv  fick vi följa maktspelet i korridorerna på Christiansborg, även kallad Borgen, och se hur fällor riggades för stjälpa politiska motståndare. Vi var många som satt som naglade – inte minst för det fantastiska skådespeleriet.

Nu berättar reportern Anna Gjöres i Sveriges radio P1 om en härva av lögner och maktspel som får tv-serien att framstå som än mer trovärdig. Nyligen tvingades den socialdemokratiska statsministern Helle Thorning-Schmidt att kommentera om hennes man är homosexuell eller inte. Det var kulmen på en härva av planterade lögner och maktspel.

Bakgrunden är att kvällstidningen BT innan valet “avslöjade”  att Thorning-Schmidt och hennes make Stephen Kinnock ägnat sig åt avancerad skatteplanering för att kringgå systemet. En senare utredning visade dock att paret gjort rätt och inte fuskat. Helle Thorning-Schmidt vann valet med mycket liten marginal.

Efter valet avslöjade en annan tidning  (Extrabladet) att de också blivit erbjuda dessa uppgifter – av en rådgivare, eller så kallad “spinn-doctor” till Thorning-Schmidts politiska motståndare, den högerpolitiske dåvarande skatteministern.

Därefter berättade chefer på skatteverket att de blivit pressade av högerpolitiker och dessas rådgivare för att de skulle ändra beslut om statsministerparets skatt.

Nu frågar sig Danmark vem som ligger bakom smutskastningen. Är det ett ensamverk av “spinn-doktorer”, eller ligger ansvaret högre upp, hos den dåvarande partiledaren?

42 vittnen förhörs nu i en kommission kring affären. Men precis innan förhören började i lördags, gick statsministern ut och dementerade att hennes man var homosexuell. Även detta var ett rykte som startats före valet och med kopplingar till dokumenten i skattehärvan. Normalt brukar inte danska politiker tvingas kommentera sitt privatliv på detta vis.

Nu pratar man om en av de största politiska skandalerna i Danmark i modern tid, om maktmissbruk, journalistisk integritet, om fängelsestraff och politiska avgångar.

Missa inte reportaget: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5250591

Meanwhile in USA finns det  andra frågor som man inte ställer en presidentkandidat. Att ifrågasätta någons religion, som exempelvis Romneys kopplingar till Mormon-kyrkan, slår bara tillbaka på motståndaren i ett så religiöst land. Men visst vore det intressant att veta om han ser sig som “utvald av Gud” och hur kan tänker bidra till sin kyrka, vilket varje duktig mormon tydligen bör göra.

I USA går däremot frågor om homosexualitet bra att ställa. Det ger lätta politiska poäng runt om i världen.

 

Snart kommer en ny Veteranen, håll utkik!

 

Ylva Bergman

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

Vad tycker du? Skriv din kommentar här

Just nu på veteranen.se/bloggar

På löpet

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Städardag sammanfallande med skyltfönsterdagen
   Så börjar upploppet. Min musarm är besiktigade av läkarvetenskapen som inte betraktade den som en dö... av bebe.
  • God Jul ?
   Silvergenerationen | din generations mötesplats på nätet. Följande information på denna sida är bara... av nitanita.
  • Jönssons horisont
   Minuters jakt Undan för hundan! Renar i faslig takt att horisonten glider undan står ej i vår makt D... av PaulThomas.
 • Diskuteras just nu

  • Kan vi vara utan ledord ???
   För länge sedan myntades ett antal “ordstäv” som var vägledande på livets vandring och ibland var st... av kylling.
  • Den nya gruppen hemlösa är pensionärer!
   Krävs en årsinkomst på 300 000 kr för att få tillgång till en hyresrätt? Då räcker inte pensionen. O... av orera.
  • Gaggig eller…..?
   Såg ett blogginlägg skrivet av Linnea Lewandows för ett tag sedan och fattade inte riktigt vad det h... av silverladyn.