Blogg

En dansk skandal precis som Borgen

En skandal likt den som utspelades i den populära danska tv-serien Borgen utspelar sig nu i verklighetens Danmark. Det rapporterar Sveriges Radio. I tv  fick vi följa maktspelet i korridorerna på Christiansborg, även kallad Borgen, och se hur fällor riggades för stjälpa politiska motståndare. Vi var många som satt som naglade – inte minst för det fantastiska skådespeleriet.

Nu berättar reportern Anna Gjöres i Sveriges radio P1 om en härva av lögner och maktspel som får tv-serien att framstå som än mer trovärdig. Nyligen tvingades den socialdemokratiska statsministern Helle Thorning-Schmidt att kommentera om hennes man är homosexuell eller inte. Det var kulmen på en härva av planterade lögner och maktspel.

Bakgrunden är att kvällstidningen BT innan valet “avslöjade”  att Thorning-Schmidt och hennes make Stephen Kinnock ägnat sig åt avancerad skatteplanering för att kringgå systemet. En senare utredning visade dock att paret gjort rätt och inte fuskat. Helle Thorning-Schmidt vann valet med mycket liten marginal.

Efter valet avslöjade en annan tidning  (Extrabladet) att de också blivit erbjuda dessa uppgifter – av en rådgivare, eller så kallad “spinn-doctor” till Thorning-Schmidts politiska motståndare, den högerpolitiske dåvarande skatteministern.

Därefter berättade chefer på skatteverket att de blivit pressade av högerpolitiker och dessas rådgivare för att de skulle ändra beslut om statsministerparets skatt.

Nu frågar sig Danmark vem som ligger bakom smutskastningen. Är det ett ensamverk av “spinn-doktorer”, eller ligger ansvaret högre upp, hos den dåvarande partiledaren?

42 vittnen förhörs nu i en kommission kring affären. Men precis innan förhören började i lördags, gick statsministern ut och dementerade att hennes man var homosexuell. Även detta var ett rykte som startats före valet och med kopplingar till dokumenten i skattehärvan. Normalt brukar inte danska politiker tvingas kommentera sitt privatliv på detta vis.

Nu pratar man om en av de största politiska skandalerna i Danmark i modern tid, om maktmissbruk, journalistisk integritet, om fängelsestraff och politiska avgångar.

Missa inte reportaget: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5250591

Meanwhile in USA finns det  andra frågor som man inte ställer en presidentkandidat. Att ifrågasätta någons religion, som exempelvis Romneys kopplingar till Mormon-kyrkan, slår bara tillbaka på motståndaren i ett så religiöst land. Men visst vore det intressant att veta om han ser sig som “utvald av Gud” och hur kan tänker bidra till sin kyrka, vilket varje duktig mormon tydligen bör göra.

I USA går däremot frågor om homosexualitet bra att ställa. Det ger lätta politiska poäng runt om i världen.

 

Snart kommer en ny Veteranen, håll utkik!

 

Ylva Bergman

Delningar av artikeln i sociala medier Klicka & dela:
0

Vad tycker du? Skriv din kommentar här

Just nu på veteranen.se/bloggar

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Åland som skatteskäl
   Så har jag då utnyttjat ett jättelikt hotell som flyter på vattnet, eftersom kvadratmeterspriset på ... av bebe.
  • Blomåret
   Allt här ikring har blommat glatt under gångna sommaren. Särskilt iögonfallande var Big Kiss, med si... av PaulThomas.
  • Jagody goji to eksperyment z wodą
   Badania biochemiczne wykazały, że polisacharydy zawarte w pożywieniu. Najbardziej optymalna ilość to... av presimrdenor1986.
 • Diskuteras just nu

  • Modern teknik?
   För ett antal år sedan var det modernt med köp och släng. Det var inte längre fint att använda gamla... av Lasse-Maja.
  • Vilket är ditt fritidsintresse?
   Det var rubriken på ”Dagens fråga” i lokaltidningen. Ord kan tolkas på många sätt.  Är i... av silverladyn.
  • Paris fredagen den 13 november 2015
   Detta är inte första gången som terrorn drabbar Europa – Madrid 2004, London 2005 m fl i åt Ch... av Nyliberalen.