Bloggar

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Frestelser i olika färger.

För sex månader sedan blommade auriklerna som allra intensivast. Om de på latin heter Primula auricula, Primula x pubescence eller Primula x hortensis vet jag inte men fina är de.Namnsorterna jag köpt under åren har, förutom en felnamnad från J. Peters, alla dött.Den från Alpine Peters är dubbel, riktigt fin och sist ut att blomma så det gör inget att den är namnlös och jag är glad över att den fortfarande lever.Bland de andra är det de egna frösådderna som troget blommar varje år.Den gula dubbla och några av de enkelblommande är från fröer jag köpt från Ashwood Nurseries men de andra, vilka det nu är, kommer från STAs frölista.Jag tycker om att ha auriklerna i krukor, även om det ibland är lite si och så med blomningen, i 'teatern' maken gjort, så att när jag går förbi lätt kan se dem i ögonen och ana den svaga doften. Från april till månadsskiftet juni-juli står de där i hyllan men när den tidiga potatisen är upptagen hamnar de i grönsakslandet och där får de tillbringa hösten och vintern. Milda höstar, som i år, bjuder många av plantorna på en andra blomning och med den kommer även lusten att gräva upp och kruka in. Då gäller det att stålsätta sig och komma ihåg varför de är nergrävda.Många aurikelteatrar är fantastiska skapelser med både färgstark snickarglädje och vacker inredning. Personligen tycker jag att det förtar blomningen, men det är ju den egna smaken och fantasin som gäller när vi pyntar och dekorerar vår trädgårdar.I juli när auriklerna fått flytta ut är det de små hostornas tur att flytta in och visa upp sig. Fina de också men på ett mer lågmält sätt. Alla måste ju inte till varje pris synas, man kan vara fin ändå.Fler bidrag till Blooming Friday hittar du här. Temat denna vecka är för sex månader sedan.Trevlig helg!

Vid den här tiden på året

behövs inte mycket för att en trädgård skall kännas njutbar. Idag sken solen och det räckte för den fick både löven på träden, marken och de få växterna i trädgården som fortfarande blommar att lysa. Narrbuskens, Decaisnea fargesii, kvarvarande löv är nästan guldgula och tillsammans med de blå frukterna är den nu och ett par dagar till primadonnan i vår lilla trädgård.Grenasterns alla små blommor är utslagna och det är höstbräckans också.Under de år jag varit trädgårdsintresserad, ganska många vid det här laget, har jag aldrig upplevt en sådan här varm höst. Ännu har vi inte haft någon frost så fuchsiorna och klockrankan står kvar ute och blommar glatt vidare.Safsan, Osmunda regalis, har anpassat sin bladfärg till krukan den står i och Fuchsia procumbens röda frukter är lättare att lägga märke till än de små blommorna.Det har varit en njutbar trädgårdsdag fast det snart är november och äntligen har trädgårdsmöblerna fått flytta in under tak.

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Giol – Ekologisk Prosecco helt naturligt!

Italienska bubbel gör mig allt mer nyfiken och när jag fick chans att testa en ekologisk Prosecco från producenten Tenuta Giol var det bara att säga ja tack. Egendomen har långa rötter ned i vinhistorien och etablerades redan 1427. Men producenten får ursäkta för jag mer intresserad av vad som hänt senaste hundra åren. 1919 köptes egendomen av Giovanni Giol, som nyligen hade återvänt från Mendoza i Argentina, där han hade emigrerat i mycket ung ålder. Där hade han byggt upp ett vinimperium och en av de största vingården i världen. Tillbaka i Italien, han köpte hela egendomen av familjen Papadopoli. Idag är hans barnbarn Luisa ansvarig och fortsätter stolt förvalta och utveckla detta paradis med hjälp av sin son Vittorio. Ekologiskt så det förslår! Giol strävar efter att kombinera högsta kvalitet med största respekt för miljön, det är därför de brukar alla 30 hektar av vinodlingar med ekologiska produktionsmetoder.De använder inte insektsmedel eller konstgödsel, utan använder i stället produkter av vegetabiliskt, animaliskt eller mineraliskt ursprung som erbjuder lägre toxicitet för vinstockar och mindre föroreningar för både mark och grundvatten. Och allra mest glädjande är att egendomen uppnådde certifiering redan 1987. (Svenska Krav-märkningen kom till 1985, för att sätta in det i ett perspektiv) Giol Prosecco Organic Brut (nr 77708) för 89 kr Druvan i Prosecco är vanligtvis Glera (även kallad Prosecco) som i detta bubbel, men man tillåter även druvblandningar med tillägg av exempelvis Bianchetta. Men nu äntligen över till det goda vinet. Färgen är ljusgul och doften är påtagligt fruktig med inslag av päron och persika tillsammans med en angenäm blommighet. Smaken är torr och munnen fylls av läcker frukt och syra som får alla smaklökar att vakna till liv. En ren upplevelse som verkligen ger valuta för pengarna. Passar utmärkt både till fördrink eller till exempelvis en vegetarisk risotto som vi valde som tillbehör. Märkligt att vinet fortfarande håller till på Systembolagets beställningslista. Men detta är säkert kortvarigt då allt fler blir intresserade av att köpa goda ekologiska viner.

Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta -08 från Gaja

Brunello (lokal klon av druvan sangiovese) di Montalcino (vacker medeltida stad i södra Toscana) är för mig personligen evigt förknippat med Toscansk superkvalitet och med det följer tyvärr nackdelen med höga priser. Så när jag på Hansakompaniets Systembolag fick syn på ett vin från kultproducenten Gaja fick jag klara köpvibbar! Angelo Gaja måste vara Italiens mest framgångsrika vinmakare. Hans viner har erövrat fler ”Tre glas” betyg i vinbibeln Gambero Rosso än någon annan. Han gör toppviner i såväl Piemonte (Barolo och Barbaresco), som i Montalcino och Bolgheri i Toscana. Vinföretaget i byn Barbaresco grundades 1859 av Giovanno Gaja, Angelos farfars far. Angelo utbildade sig till enolog och när han tog över företaget startade han ett kvalitetshöjande förbättringsarbete som gjorde honom till en frontfigur i ”den italienska vinrevolutionen” Källa: Vinunic, www.terlatomontalcino.com Santa Restituta är skyddshelgon av ön Ischia (utanför Neapel, Italien), där hon mirakulöst befriades från sina hedniska torterare som hade planerat att döda henne i havet. Neapels Katedral består bland annat av Basilica di Santa Restituta och några av de mest fantastiska konstverk från den italienska medeltiden och renässansen. Denna kyrka besökte jag lämpligt nog tidigare i sommar och tog ovanstående bild. Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta -08 Doften är sagolik med storslagna nyanser av nypon, vit- och svartpeppar, körsbär, basilika, rosor och italiensk choklad! Smaken är av hallelujanivå med en fantastisk syra och balanserade tanniner. Enormt tilltalande smakaromerna fyllda av torkade körsbär, balsamico, te, tobak, nypon, basilika och njutbara chokladaromer. Ett makalöst bra matvin som redan levererar på topp trots sin ungdom. Vinbloggen delar ut 8/10 möjliga Vinbloggskorkar redan nu. Och mer kan det eventuellt bli med några års lagring. Bravo Gaja! PS. Just denna årgång av vinet är slut på Systembolaget men årgången efter har precis kommit ut. Brunello di Montalcino från Gaja (nr 92234) för 329 kronor

Barbro Westerholm

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot för Folkpartiet, Årets senior 2012 och före detta ordförande för SPF.

Kurt Mälarstedt

Kurt Mälarstedt

Journalisten och författaren Kurt Mälarstedt skriver regelbundet i veteranen, DN och Fokus. Läs hans blogg!

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Fortsatta potäter
   Igår fick moderna museet ersätta potatisen. Som vanligt gick det att få mat i restaurangen, om man t... av bebe.
  • Det skall böjas i tid …
   det som krokigt ska bli, ett ordspråk som föll mig in när jag såg att bebe skrev om ved och dess ... av Berit K.
  • Externa störningar
   På bussen mot Kungsholmen satt vi tre arga damer, som kände oss som Nordeas externa störningar. Vi h... av Gerd.
 • Diskuteras just nu

  • Allt har sin tid…
   Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen: en tid för födelse, en tid för dö... av Sherry.
  • Intressant för vem?
   Vem har intresse av att ta del av beskrivna interna intriger, maktspel och knivhugg? Bokförfattaren ... av Gerd.
  • Ideellt arbete
   Någon har sagt: Utan allt ideellt arbete hade Sverige stannat. Själv bedriver jag läxhjälp på högsta... av Livslust.