Bloggar

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Överraskning

är denna veckas tema i Blommig Fredag och detta blir mitt bidrag.För någon vecka sedan hittade jag en för mig ny trädgårdsbok på biblioteket och i går kväll började jag för första gången läsa i den och jag föll pladask redan på sidan sex och det var ordet skrynkelvacker som fick mig på fall. Boken som heter Sent i september är skriven av Jujja Wieslander. Det är numera få trädgårdsböcker som överraskar och berör. De flesta handlar mest om quickfix och det har jag hunnit ledsna på.Den här boken handlar om förhållningssättet till trädgården och odlandet. En trädgård byggs inte upp på bara en enda säsong vad än alla trädgårdstidningar eller fixaprogram på teven påstår. Trädgård är tid, tid för träd att växa upp, minnen av möten med människor man tycker om och som man fått växter utav och lusten att odla. Men också om att känslan för jord, själva grundförutsättningen för en trädgård, ofta väljs bort med hjälp av stora trädäck och grusade rabatter. Allt för att slippa komma i kontakt med själva jorden.Har visserligen bara kommit till sidan 22 i boken men kan trots det varmt rekommendera den till alla, även till dem som är rädda för daggmaskar och andra kryp och som helst går på trädäck istället för gräs.'I mina föräldrars album hittar jag ofta bilder på människor som så självklart sitter på marken på utflykten eller vid rast i arbetet. Männen ofta vilande på armbågen och kvinnorna som serverar kaffe. Idag ser det nästan exotiskt ut.' Ur Sent i september. En annan trevlig överraskning veckan som gått var att Cision placerade min blogg på åttonde plats bland årets tio trädgårdsbloggar. Vilka fler som hamnat på listan ser du i högerspalten.Trevlig helg!

Tänk om solen hade visat sig…

Det krävs många lökaroch helst en gammal slottspark med stora träd.Husum heter platsen och den ligger i Nordfriesland, Tyskland.

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Roxanich – Ny vinsuperstar från Kroatien

Mladen Rožanić har jobbat i Rhônedalen (Rhône) och lärt sig hantverket från grunden genom kontakten med framstående franska vinodlare. Och där föddes även visionen att få producera toppviner från Istrien. Han började sökandet efter de mest gynnsamma odlingsområdena i Istrien. Året 2004 stötte han på vinmakaren Antun Banko, en producent från Kosinožići nära Nova Vas. De fann ett gemensamt intresse och passion för att ta fram det bästa från västra Istrien. Under fyra år, planterade de 23 hektar i röda jordar nära Višnjan, ett område som har en idealisk terroir för vinodling. Super Istrian cuvée 2008 från Roxanich (best. sortimentet nr 75354) för 316 kr Vinet som är ett naturvin är gjort på en druvkombination av 40% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 20% Borgonja (Gamay). Färgen på vinet är mörkt tegelröd och ser väldigt vacker ut i glaset. Doften är så underbart präglad av sin ljuva terroir och presenterar en stor och uttrycksfull karaktär i form av stall, svarta vinbär, och en fantastiskt koncentrerad kryddighet som man normalt bara upplever från de bästa Rhôneproducenterna. Vilken start!!! +60 sekunder Smaken levererar fullt i paritet med doften. För här möts suggestiva aromer av färska örter, gräs, svarta vinbär, vanilj och mörka bär. Så fantastiskt gott och den rena smaken leker lätt över gommen i +60 sekunder och imponerar stort. En producent som snart kommer att bli kultförklarad utanför Kroatien, sanna mina ord. För efter att ha testat detta topp naturvin från Roxanich är det dags att sätta Kroatien på den prioriterade vinkartan. Vinet finns på Systembolagets beställningssortiment men ingår även i en kroatisk vinlåda från svenska importören www.armanoswine.se (mer om denna importör av kroatisk tryffel och vin längre fram i vår) som går att köpa på Systembolaget under varunummer 76601 för 996 kr. Jag har hittills bara testat detta vin av de sex utvalda i lådan, men är de andra bara i närheten av denna kvalitet så är det ett givet köp. Om inte annat går ju vinet att köpa separat. Återkommer med rapporter om de andra vinerna i lådan under de närmsta veckorna. Så glad över att ha fått en ny favoritproducent och det från vackra Kroatien. Ps Roxanich är även medlem av Grand Cro – Premium Croatian Wine Estates. ( www.grandcro.com ) (vill du veta mer om naturvin kan du klicka på denna länken https://www.systembolaget.se/Dryckeskunskap/Om-vin/Naturvin/ )

Öl og Bröd by Mikkeller i Köpenhamn

Även om jag är en vinfreak så måste jag erkänna att ett glas öl kan vara minst lika gott (ibland) som vin. Och när Ölvärlden exploderar med uppkomsten av en massa små mikrobryggerier så kan vi konsumenter bara välja och vraka mellan godsaker som mer liknar ett mellanting mellan öl och vin. Öl med stor personlighet som passar utmärkt att ackompanjera till olika måltidsrätter. En mindre ölproducent som imponerat stort i mina ögon är danska Mikkeller. När man går in på deras hemsida kan man läsa följande om deras historia. ❞In 2006 he was a math and physics teacher that started experimenting with hops, malt and yeast back home in his kitchen in Copenhagen. Today Mikkel Borg Bjergsø exports his micro brewed beer to 40 different countries and is internationally acclaimed as one of the most innovative and cutting edge brewers in the world❞ www.mikkeller.dk Så när jag fick nys om att Mikkeller har en restaurang i närheten av Köpenhamns Huvudbanestation så var det ett givet utflyktsmål. När du kommer ut från stationen tar du vänster på Västerbrogade och tre kvarter ner hittar du Viktoriagade. Tidigare var dessa kvarter väldigt ruffiga (enligt min fru), men har nu hittat sin charm som på så många andra platser i den stora byn. Ölbar Innan restaurangbesöket på Öl og Bröd stoppade vi till i lokalen intill. Där finner du i en källare Mikkeller Bar, en av Danmarks bästa Ölbarer. Och bästa stället att ladda inför kvällens höjdpunkt. Testade deras friska och citrusaktiga pils som är den bästa pils jag någonsin druckit. Stället har en mycket avslappnad inramning som gör det till ett framtida favorithak när jag skall besöka Köpenhamn. Restaurangen Öl og Bröd är placerad i en liten men ytterst charmig lokal där man kommer nära köket och de andra gästerna, men ändå med utrymme för sin egen sfär. Stilren dansk design skapar harmoni och en känsla av välbefinnande. Vi valde deras 6 rätters meny och självklart beställde vi även ölmenyn. Hela måltiden var både vacker och minst sagt god. Små rätter skapade ett utmärkt flöde i måltiden och det upplevdes som en fusion mellan det nordiska och japanska köket. Ytterst fräscha råvaror presenterades med stor finess. Vår servitör var en skåning som med stor känsla guidade oss genom denna smakresa med handplockade öl till respektive maträtt. Trots vissa förväntningar så blir helhetsupplevelsen överväldigande positiv. Så glad att ha fått testa öl som mer påminner om vin och som fungerar så fantastiskt bra till den utsökta maten. Kan varmt rekommendera Öl og Bröd och måste erkänna att jag (vi) funnit en ny favoritrestaurang nära oss.

Bertil Allard

Bertil Allard

Civilekonom som bland annat varit VD för Camp och ägt samt varit styrelseordförande för Hörsam.

Kurt Mälarstedt

Kurt Mälarstedt

Journalisten och författaren Kurt Mälarstedt skriver regelbundet i veteranen, DN och Fokus. Läs hans blogg!

Björn Fjæstad

Björn Fjæstad

Björn Fjæstad är docent i ekonomisk psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm, f.d. adj. professor vid Mittuniversitetet och var i 32 år chefredaktör för Forskning & Framsteg. Som pensionär är han bl.a. verkställande redaktör på tidskriften Sans.

Barbro Westerholm

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot för Folkpartiet, Årets senior 2012 och före detta ordförande för SPF.

Stephan Rössner

Stephan Rössner

Professor med inriktning på hälsa och övervikt

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Att känna sig gammal
   Det är faktiskt inte bara vi silvergenare som tänker på ålderdomen eller känner oss gamla. Ett av vå... av silver.
  • Om Mamma
   ”Barnen har ju sina föräldrar att tänka på” sa en humorist, som jag glömt namnet på. Inom konsten ty... av Gerd.
  • En liten Danmarkssemester
   Jag sitter med ryggen mot fönstret med en spegelvägg framför mig. Där utanför kör bussar med krypter... av bebe.
 • Diskuteras just nu