Bloggar

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Pizzavin 2.0 från Napa!

Jag har alltid haft en förkärlek till Nordamerikanska viner men tyvärr har de som finns på Systembolaget en förmåga att oftast hamna väl högt i pris i förhållande till kvalitet. Men när jag fick chansen att testa ett varuprov på ett rödvin som släpps i Sverige nu i september, så kunde jag inte tacka nej. Stone Valley Shiraz 2012 California Napa County (nr 12655) för 69 kr Vinet har en druvkombination av 90% Shiraz, 5% Zinfandel och 5% Tannat. Vinet behöver luftas ett par timmar innan konsumtion, men har du bara tålamod är det mer än väl värt väntan. Doften har en läcker söt ton av mörka fullmogna bär och kryddighet som gör den het och framkallar ett intresse. Smaken är medelfyllig med en trevlig aromkombination av mogna björnbär, skogshallon, vanilj, färska örter och choklad. Som gjort för pizza samt diverse pastarätter och ett lyckat exempel på ett rödvin under hundralappen som verkligen levererar. För dessa pengar är det en given köprekommendation från vinbloggen.

En mästerlig Champagne från familjen Champion!

Special Club Champagner har jag skrivit om tidigare i år (www.diderot.se/#post472)! Och så fort jag hittar nått nytt från denna ädla club av små familjeägda producenter så försöker jag ta chansen att njuta av dessa bubbliga mästerverk. Familjen Champion har varit druvodlare sedan 1800-talet. 1929 började André Champion producera champagne och köpte sedan mer mark i Chouilly till egendomens nuvarande areal på 18 hektar. Vingårdarna är belägna i Chouilly och Verneuil och de har förutom Chardonnay planterat Pinot Noir och Pinot Meunier. Sonen Roland tog över verksamheten 1951 och firman antog då namnet Champagne Roland Champion. Idag drivs huset av makarna Francois och Ginette, tillsammans med parets dotter Carole. 2008 är en årgång som man i Champagne tror mycket på och de viner jag redan testat från årgången lovar stort bara man ger den tid i källaren. Så att testa just denna Champagne är kanske inte det klokaste beslutet, men hur skall man annars få en chans att bedöma potentialen så att ni vinbloggsläsare kan dra nytta inför eventuella inköp? Roland Champion Special Club (Systembolagsnr 90530) Blanc de Blancs 2008 Vinet är gjort på endast Chardonnay druvor klassade Grand Cru från Choilly. Doften är efter en tid i glaset fyllt av rostat bröd, citrus, choklad, viss smörighet och fina mineraler. Smaken imponerar stort speciellt dagen efter att flaskan öppnades. En smaksymfoni presenteras med förföriska aromer av äpple, nougat, rostat bröd, citrus och mineral. Bara att bocka för en mästerlig Champagne som efter ett par år i källaren kommer att göra stordåd i glaset. Kul att vara tillbaka i vardagen och möjlighet att få fortsätta att förmedla tips till er läsare. Så följ med på höstens resa för nu kör vi igen.

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Barbro Westerholm

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot för Folkpartiet, Årets senior 2012 och före detta ordförande för SPF.

Monika Olin Wikman

Monika Olin Wikman

Monika Olin Wikman har en bakgrund i socialpolitiken och har tillsammans med Berit Rollén skrivit två debattböcker om äldreomsorgen.

Bertil Allard

Bertil Allard

Civilekonom som bland annat varit VD för Camp och ägt samt varit styrelseordförande för Hörsam.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

Årets senior 2011

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Belladonna
   Växten belladonna, Atropa belladonna, har fått sitt namn av en gammal italiensk sedvänja att droppa ... av Sherry.
  • Politisk trevare
      Idag har jag varit politisk. Inte bara röstat, utan ställt frågor till politiker. Det var centern... av etha.
  • Skräpberg
   Så är det måndag igen. Min ena fjärrkontroll till min garagedörr lade av häromdagen. Batteriet var d... av bebe.
 • Diskuteras just nu

  • Är alla lika mycket värda?
   Det talas ibland om människors lika värde men människor har väl aldrig haft lika värde, det är ju en... av boalmen.
  • Människors olika värde/ människors lika värde
   Vart är Sverige på väg? I efterdyningarna av medias bevakning av omvärldens turbulens, med islamisti... av silverladyn.
  • Tiggarstav!
   Häromdagen höll Reinfeldt ett mycket bra tal, väldigt verbalt med retorik utöver det vanliga. Samtid... av vetgirig.