Bloggar

Barbro Westerholm

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot för Folkpartiet, Årets senior 2012 och före detta ordförande för SPF.

Stephan Rössner

Stephan Rössner

Professor med inriktning på hälsa och övervikt

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Amarone risotto!

Amarone risotto Vi svenskar har verkligen tagit Amaroneviner till våra hjärtan. Den karakteristiska bittra smaken i kombination med den ljuvliga sötman är den enkla förklaringen till detta kärleksförhållande. Så varför inte ta och utnyttja detta även i matlagning, speciellt till risotto som jag har extra stor passion för. I denna rätt har jag valt att använda mig av följande ingredienser: - Allegrini Amarone -97 - Prima svenskt kranvatten - Arborioris 350 gr (rundkornigt ris som är döpt efter staden Arborio, i Poslätten, där den växer) - Grönsaksbuljong - Pancetta (går bra med ekologisk bacon också) - Portabello - Ekologiskt smör - Olivolja från Foglia.se - Ekologisk svartpeppar - Parmigiano The "Silverspoon project" proudly presents Amarone risotto (134/2000) Börja med att hetta upp olivoljan tillsammans med smöret och häll i riset under omrörning. När riset sugit åt sig av olivsmörblandningen är det dags att hälla i 2 dl Amaronevin. Låt blandningen få sjuda och ta del av allt det goda vinet. Lägg därefter i grönsaksbuljongen tillsammans med lagom mängd vatten, då det är viktigt att inte dränka risotton, utan istället ge den mer vätska allt eftersom den begär så. I med Pancettan och låt den få koka ihop med den magiska blandningen. Fortsätt med mer vatten allteftersom riset börjar bli färdigt. På slutet i med svampen och när den är klar är det bara rikligt med Parmigiano, en skvätt mer vin och svartpeppar som kvarstår innan rätten når sitt smakklimax. Häll därefter ett glas i kocken, så blir han på ett strålande humör. Utan minsta tvekan den godaste risotto jag ätit (om jag får säga det själv) och nästa gång blir det Massimago Amarone som står för samspelet.

Mago – gudagott rosébubbel från Massimago

Nyskapande viner I mars 2014 fick jag för första gången bekanta mig med viner från Venetoproducenten Massimago. Jag blev fullkomligt förförd av de nyskapande viner som vingeniet Camilla Rossi Chauvenet lyckas åstadkomma. Egendomen väcktes till liv så sent som 2003 och första årgången föddes året därpå. Ordet Massimago är en lek med det latinska uttrycket “Maximum Agium” som betyder största möjliga behållning. Egendomen som producerar endast 4000 flaskor per år av detta vin ligger inbäddad bland kullar drygt 1 km från Roccolo Grassi i östra Valpolicella och består idag av 11 hektar. Den ligger på 150-300 meter över havsnivån och jordmånen består av kalksten, märgel och lera. Källa: www.massimago.com samt www.clubamarone.se I veckan så fick jag en stor positiv överraskning när en vän (som enligt min uppfattning är en av Sveriges främsta experter på viner från Veneto) hade vänligheten att ge mig en flaska Mago som är Massimagos rosébubbel. Vinet finns tyvärr inte i Sverige än. Detta gjorde mig extra nyfiken då jag tycker att området även producerar magiskt goda vit- och roséviner trots att Veneto är mest känt i Sverige för sina rödviner, speciellt Amarone. Min nyfikenhet för detta rosébubbel blev så stark att det blev öppnat redan nu i helgen. Och vilken vinupplevelse det blev. Vinet som det bara produceras 4000 flaskor av, är gjort på 100 % Corvina (rödvinsdruvan som används i Amarone) som skördas redan i augusti. Färgen är precis den som jag tycker roséviner skall ha, bara en touch av rosa/aprikos och bortom allt vad jordgubbsfärg är. Extraordinärt bubbel Doften är förförisk med en kombination av mineraler och stänk av jordgubb, persika och nyskördade aprikoser från Amalfikusten. Och smaken ger mig gåshud vilket inträffar max 5-10 gånger per år när jag druckit något alldeles speciellt gott vin. Aromer av superläckra mineraler sköljer över gommen och lägger sig som ett angenämt täcke över smaklökarna. Frukten med svaga nyanser av smultron ihop med en perfekt balanserad syra skapar något extraordinärt och tacksamt nog stannar den underbara smaken kvar i munnen länge. Har testat många bubbliga viner från Franciacorta (Italiens svar på Champagne) men detta slår allt i jämförelse. Synd att vinet ännu inte går att köpa i Sverige, men om den kommer hit så står jag först i kön. Och stort tack PA för att du gav mig chansen att få testa denna gudagåva till vin.

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Favoritperennen om jag bara får välja en enda..

är  Epimedium av olika slag eller som de heter på svenska, sockblommor. Såg när jag tittade tillbaka här på bloggen att jag redan gjort 11 inlägg om just Epimedium men här kommer ytterligare ett. Idag stack några av dem upp sina brungröna blad genom snön. Hela hösten och fram tills nu har flera av de olika arterna klätt in marken med sina nästan vintergröna blad och hindrat fröogräs både från att gro och växa.En tacksam perenn, flera av hybriderna klarar när de väl etablerat sig både torr skugga och norrläge.Både blommorna som kommer redan i april och de nya bladen är vackra och mycket dekorativa.Fler bidrag till Blommig Fredag hittar du här. Trevlig helg!

Årets trädgårdsplaner

Fågelbad har vi flera små men min stora önskan är att få ett lite större vattenblänk i trädgården men ändå ingen damm och både hållare och visare till mitt gamla solur som snart legat i ett hörn av vardagsrummet i två och ett halvt år.Vattenblänket, som skall vara under magnolian, rododendron 'Teddy Bear' och julrosen som jag tappat namnet på, såg jag i ett reportage från Chelsea Flower Show  i Allt om Trädgård för något år sedan. Vi har gjort mallar i olika storlekar och provat oss fram och kommit överens om vilken vi tycker passar bäst. Nu återstår det att få den gjord.På måndag kommer borrarna, vi har bestämt oss för bergvärme. Tack vare trevliga grannar kan vi borra på garageuppfarten och slipper tunga maskiner i trädgården. Det är 'bara' rören som skall fram till huset och det har maken lovat fixa och han har redan börjat, så en av årets planer är redan igång... I planerna ingår också att odla luktärter och zinnea för att kunna plocka färgstarka och doftande buketter och några ringblommor och lite tagetes och grönsaker......Men VEM ringer ringblomman till?Hälsa från mig, att jag önskaralls ingen skir grönska,utan en löksommar,med feta,       friska blad                  överallt -grönskandestänglar och en skog eller 2,att gömma, jamenglömma gröna själen i.Ur Knoppar, blommor, blad och grenar av Eva-Stina Byggmästar.Fler bidrag till årets första Blommig Fredag hittar du här.Trevlig helg!

Bertil Allard

Bertil Allard

Civilekonom som bland annat varit VD för Camp och ägt samt varit styrelseordförande för Hörsam.

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Åld-ring
   .. Varvet runt är snart avklarat. Gömt hjärtfel, bebis förlorad i svåra hjärtfel, ett oförlöst konst... av gunillago.
  • Dagens goda gärning?
   Idag gjorde jag det. Tidigare i höstas upptäckte jag en svart plastsäck i skogsområdet inte långt fr... av Amanda.
  • Vad gör vi av våra samlingar, kamrat
   Igår tillförde jag berättarklubben en historia om frimärken som gjort att jag kommit i kontakt med s... av bebe.
 • Diskuteras just nu