Bloggar

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Sommarens potatisodling.

Vi har ända sedan vi började odla grönsaker på 'landet' för några år sedan inte bara sått fröer och planterat ut olika slags grönsaksplantor utan även varje vår satt några förgrodda sättpotatisar. Det har vi framförallt gjort för att få uppleva njutningen av ett par kok med riktig nypotatis och för att få känna hur potatis skall smaka när den är riktigt färsk. När det gäller just färskpotatis finns det inget som egentligen kan mäta sig med den potatis man odlat själv. Det spelar ingen roll vad potatissorten än heter. Vi är absolut inte några erfarna potatisodlare men när vi i våras stötte på små förpackningar med olika sorters sättpotatis blev vi nyfikna och tyckte det skulle vara roligt att testodla några av dem. Året innan hade vi odlat Orla och just den potatisen blev vi mer än förtjusta i. I våras fanns inte den sorten utan istället blev det Rocket, Minerva, Gwenne, Armandine, Juliette och Sparrispotatis.Armandine hetert potatisen på fotot.Redan någon vecka före midsommar kunde vi skörda av Rocket. Nog är det nästan alltid gott med egenodlad färskpotatis men Rocket kommer vi inte att odla igen. Det samma gäller Minerva. De båda har ingen i vårt tycke god smak. Gwenne, som du ser på bilden, däremot är mycket god, den godaste av de vi hittills smakat på. Juliette och Armandine kommer inte långt efter. Sparrispotatisen är sen så den har vi ännu inte ätit av i år men den brukar vara finfin.

Vit fetknopp

har slagit sig ner på ställen där jag inte trodde det kunde växa något och just nu blommar den så fint.Där den här växer finns inte ens någon jord utan bara berg och sten.Sedum album sprider sig gärna om den trivs och jag tycker om när den dyker upp på både möjliga och omöjliga platser.

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Il Pino från Biserno – Ny supertoscanare i vardande!

Supertoscanare Flera av er läsare har säkert hört talas om viner som kallas för supertoscanare och ännu bättre smakat någon av dem. Begreppet myntades av Robert Parker efter han hade blivit trollbunden av experimentviner från ljuvliga Toscana. Men historien har sin början redan på 40-talet då Marchese Mario Incisa della Rocchetta slog sig ner i Bolgheriregionen längs med den toscanska kusten. På sin nyinköpta hästranch planterade han Cabernet Sauvignon vinrankor från Chateau Lafite i Bordeaux. Egendomen fick namnet Tenuta San Guido och vinet fick namnet Sassicaia. Toskanske vinoraklet Piero Antinori lyckades 1968 övertala Roccheta att få distrubuera 600 låder av vinet till den internationella vinmarknaden. Och 10 år efter vann vinet en prestigefylld tävling i London där den fick benämningen världens bästa Cabernet Sauvignon vin. Sedan dess finns många supertoscanviner, som numera säljs till väldigt höga priser och är du nyfiken finns listan via denna länk. (Tur att jag hann testa ett flertal av dessa viner innan all berömmelse hann sätta sig på priset) http://tuscany-wine.com/super_tuscans.htm Egendomen Tenuta di Biserno ligger i orten Bibbona sex mil söder om Pisa, precis granne till Bolgheriområdet. Här har levande vinlegenden Lodovico Antinori byggt upp en fantastisk egendom med planteringar av den klassiska franska druvkombination (Bordeauxblandning) Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot. Egendomen har idag ca 67 ha och den komplexa jordmånen består av slam, sand och lera. Jordmånen är väldigt rik på mineraler vilket även återspeglas i vinerna från området. Även mikroklimatet är unikt med varma somrar som balanseras upp av en svalkande Medelhavsbris. Vi har testat en av två Bisernoviner som säljs på Systembolaget. Och prisklassen är verkligen på helt olika nivåer. Il Pino kostar bara en tredjedel av deras prestigevin kallat Biserno. Och jag kan redan nu avslöja att Il Pino är värd varenda krona. Biserno får jag återkomma när jag lyckats få någon att dela kostnaden med. Il Pino di Biserno 2010 (beställningssortimentet 75838) för 355 kr Färgen är vackert mörkt tegelröd och doften förför mitt sinne ända in på djupaste neuronnnivå. Doft av mörk italiensk choklad och fjäderlätta nyanser av svartavinbär bildar en sanslöst förförande doft som signalerar mästerklass. Smaken är så perfekt ren och nyanserad tillsammans med en kombinerad kraftfullhet. Tusentals silkeslager av smakaromer som behagar. Som att boka in sig på ett sjustjärningt lyxhotel med all inclusive. Här får du en avskalad aromparlör av choklad, mineraler, smakfull kryddighet och perfekta silkeslena tanniner. Vinet dricks droppe för droppe med extremt välbehag. Bara att buga och bocka inför denna vinkonst i världsklass. Detta vin är från och med nu en av mina allra största favoriter. Cabernet Franc dominerar Endast mästare kan behärska viner på ett fulländat sätt, där Cabernet Franc är den dominerande druvan. Men när det händer skapas stor vinmagi. Och detta vin innehåller en stor andel Cabernet Franc och är ett sanslöst gott bevis på vad druvan kan åstadkomma i sina allra bästa stunder. Svensk vinmakare Att egendomens vinmakare heter Helena Lindberg och kommer från Sverige gör denna historia ännu bättre. För min smakerfarenhet säger mig att det måste till en kvinnas sinnen och handlag för att skapa denna renhet i smaker med samtidig elegans. Vill du läsa mer om den fd kemiingenjören som sadlade om till ett drömliv som världsledande vinmakare, så kan du med stort nöje läsa artikeln som Vinbanken har skrivit i detta ämne. http://vinbanken.se/2014/01/20/en-vinmakares-drom-i-maremma/

Grillsäsongen är räddad! Conero Riserva -12

Rödvinspärla som gjord för grillning Äntligen är sommaren här (efter en vår som varit helt upp och ner) och med den följer bland annat att grannar som pratar med varandra på nytt och att många grillar luftas på allvar. För vad har du för grillfavorit under sommaren? Fläskfilé, fläskkarré, entrecote eller föredrar du hellre en majskycklingsfilé! Oavsett val, så har jag hittat en rödvinspärla från italienska Umani Ronchi som många kommer att älska denna sommar. Tidigare “årets vinmakare” i Gambero Rosso Det familjeägda vinhuset är beläget i Osimo Scalo, söder om Ancona i regionen Marche. Vinegendomen har fått sitt namn av Dr. Gino Umani Ronchi, och grundades i början av 1950-talet. Nu drivs vinhuset av familjen Bernetti och till sin hjälp i vinkällaren har Michele den innovativa och framgångsrike vinmakaren Giuseppe Caviola som tidigare utsetts till ”Årets vinmakare” av vinguiden Gambero Rosso. Umani Ronchi har förutom sin verksamhet i Marche, där man gjort sig känd som Verdicchiospecialist, även arbetat länge i grannregionen Abruzzo med utveckling av sina Montepulcianoviner. Ambitionen är att nå samma höjder med vinerna från Abruzzo som med dem i Marche. Ett banbrytande steg togs därför 2002 i och med köpet av de 30 hektar vingård i Colline Teramane i norra Abruzzo. Umani Ronchis vingårdar i både Marche och Abruzzo genomgår successivt en övergång till ekologisk odling. Umani Ronchi tillhör sin regions främsta vinproducenter, erkänd genom många års kontinuerliga priser och utmärkelser. Källa: www.umanironchi.com och www.enjoywine.se Conero Riserva 2012 från Umani Ronchi (Ordinarie sortiment 3025) för endast 99 kr Mörkröd färg signalerar kraft och koncentrerad rödvinsfrukt. Doften är läcker med mörka bär, plommon, choklad, kaffe och vanilj. Förförisk smak Smaken är förföriskt god helt i min smak, fylld med aromer av mogna körsbär, choklad av finaste sort, mörkrostat kaffe, nougat, viol, vanilj och en avslutande kryddighet. Bara såååå bra och det perfekta valet inför sommarens grillningar om du gillar mustiga viner som är som gjort för kolgrillat, och vem gör inte det. Att det dessutom kostar precis under hundralappen gör oss vinkonsumenter extra glada. Låt oss nu hoppas på en tropisk sommar fylld av fantastiska grillkvällar i glada vänners lag.

Christina Rogestam

Christina Rogestam

Christina Rogestam är ordförande för SPF sedan juni 2014

Björn Fjæstad

Björn Fjæstad

Björn Fjæstad är docent i ekonomisk psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm, f.d. adj. professor vid Mittuniversitetet och var i 32 år chefredaktör för Forskning & Framsteg. Som pensionär är han bl.a. verkställande redaktör på tidskriften Sans.

  • Följ Veteranen på Facebook

  • Bloggas just nu

    • Upplevelse i konsthallen
      Jag gick igår på Röda Sten värmecentralen som blev en konsthall precis under Älvsborgsbron i Götebor... av Amanda.
    • Robban
      Det gjorde ont i går att se Robert Broberg på teve. Vilken konstnär – vilken energi, glädje oc... av Didania.
    • Livspussel & livspyssel
      ... av Gerd.
  • Diskuteras just nu