Bloggar

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Björn Fjæstad

Björn Fjæstad

Björn Fjæstad är docent i ekonomisk psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm, f.d. adj. professor vid Mittuniversitetet och var i 32 år chefredaktör för Forskning & Framsteg. Som pensionär är han bl.a. verkställande redaktör på tidskriften Sans.

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Gripen och berörd…

Färre antal växter,lite mer vildvuxet och i samklang med naturen,  så vill jag också ha det i trädgården om jag skulle börja om från början. Dessutom vill jag bo på landet med stora uppvuxna träd och vackra stengärdesgårdar inpå knuten. I boken Lust och Fägring skriver Karin Berglund 'Själv blir jag gripen och berörd djupt i hjärtat av människor som skapar med så flyktiga material som blommor och gräs. Trädgårdskonst av det slaget är sannerligen inget för den som vill sätta varaktiga spår på jorden. En sådan trädgård föds och dör med sin trädgårdsmästare, och det är just det som är dess storhet.'  Där var så vackert att jag bara måste visa ytterligare bilder.Alla trädgårdar har sin charm men förra helgens trädgårdsbesök tog andan ur mig och blev ett minne för livet.Trevlig helg!

Antennaria plantaginifolia, grobladskattfot eller jättekattfot.

En lågvuxen perenn, med vackert grågröna nästan silverskimrande blad som trivs i torrt och väldränerat läge i både ler och sandjord. Nog sprider den sig alltid men jag tycker det är fint när den klär in kanter och gångar eller hänger ner över stenar.Lätt att rensa bort om man tycker den tar för stor plats. Själv är jag mest förtjust i bladverket så blommorna, de vita, brukar jag klippa av, samla till små buketter och torka.Ännu har årets stora blad (groblad) inte dykt upp utan fortfarande är det fjolårets numera brunlilafärgade som ligger närmast jorden eller stenkanten men bara blomningen är över så kommer de nya. Tror att jag någonstans här på bloggen redan tidigare berättat om mitt första möte med den här växten men jag gör det igen. I en av besöksträdgårdarna, sist som Skånekretsen anordnade riksmöte, stod en obelisk-klippt blodbok på en silvrig matta av grobladskattfot och jag föll pladask. Sedan tog det några år innan jag lyckades hitta kattfoten i någon plantskola och det trots att den är väldigt växtvillig, eller var det kanske på grund av det? Min planta hittade jag på Åbergs trädgård 2007 och då kostade den 35 kr. Ibland är det riktigt roligt med excelfilen jag har över trädgårdens växter. Fortsatt skön vår och jag hoppas värmen kommer snart!

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Ekologisk Sauvignon Blanc från Loire överraskar stort!

Brochet Sauvignon Blanc i bag in box har sedan tidigare funnits i Sverige och mött en större kundgrupp (dock inte undertecknad). Producenten Frédéric Brochet (Ampelidae) från Loire släpper nu (till glädje för oss svenska vinkonsumenter) en uppgraderad version i form av en Réserve för endast 99 kr. Så nu under vinbloggens Sauvignon Blanc vecka såg jag chansen att få presentera detta vitvinsfynd, som gjort för varma sommakvällar. Brochet Réserve Sauvignon Blanc (nr 78967) för 99 kr Vinet är framställt av 100 % ekologiska Savignon Blanc druvor som odlats i en jordmån av som domineras av hård granit, flinta och kalksten. Vinstockarna har en genomsnittlig livsläng på 46 år. Stor vinpersonlighet Färgen är solgul och doften är druvtypisk med en ljuvliga fläderblommor ihop med en frisk citrusnyans. Smaken är det så överraskande positiv med en perfekt syra som tillsammans med fläder, krusbär och citrus bildar en förförisk vinupplevelse. En sann hantverk att få fram Sauvignon Blanc druvan på ett så nyanserat sätt och krispigt sätt. Känns som Brochet Réserve balanserar på en sträckt lina, där den på ett akrobatiskt sätt lyckas få fram druvkonst i den högre skolan. Och när vinet dessutom bara kostar 99 kr så är det en given Vinbloggsrekommendation för varma sommarkvällar som stundar. Vinet passar utmärkt både som fördrink och till sommarens första räkmacka eller skaldjurssallad (går även utmärkt till grillad fisk och getost med mera). Som kuriosa kan nämnas att Frédéric Brochet är både psykolog och vinproducent. Och som han har hanterat den inre Sauvignon Blanc själen. För vill du testa urkraften och den samtidiga krispiga finessen ifrån Loiredalen är detta en utmärkt introduktion.

En vecka i Sauvignon Blancs tecken! #Matua

För några dagar sedan var det den internationella Sauvignon Blanc dagen. Och Vinbloggen vill celebrera detta under kommande vecka genom att passa på att uppmärksamma några goda viner med denna druva som bas. Sauvignon Blanc viner är druvtypiskt torra med en hög fruktsyra vilket gör att den passar både som aperitif och till mat med högt syra innehåll exempelvis getost och fisk- och skaldjursrätter. Familjens överhuvud Först ut är Matua Organic Sauvignon Blanc, en trevlig bekantskap från Nya Zeeland. Vinlandet långt där nere på södra halvklotet tar för sig allt mer allt mer i den globala konkurrensen och som efter Frankrike hanterar denna vitvinsdruva på allra bästa vis. (Matua betyder familjens överhuvud på maoriska) Matua Organic Sauvignon Blanc (nr 3031) för 100 kr Matua startade genom att bröderna Bill och Ross Spence 1969 planterade de första stockarna av druvsorten Sauvignon Blanc i Nya Zeeland. 1973 hyrde de ett litet plåtskjul för att producera sina viner, och året därpå bildades Matua Valley Wines. Matua ägs idag av Beringer-Blass estate Wines, Bill Spence arbetar fortfarande kvar som ambassadör för varumärket. Vinmakare sedan 2008 är Nikolai St George. Färgen på vinet är lätt gulfärgat och doften har inslag av (för Nya Zeeland druvtypiska) passionsfrukt samt kiwi och mineraler. Smaken är ren med fina smakrika aromer av passionsfrukt, svartvinbär och lime ackompanjerat av en hög fruktsyra. Som gjord för ugnsbakade rödbetsklyftor med getost.

Bertil Allard

Bertil Allard

Civilekonom som bland annat varit VD för Camp och ägt samt varit styrelseordförande för Hörsam.

Christina Rogestam

Christina Rogestam

Christina Rogestam är ordförande för SPF sedan juni 2014

Lilian O. Montmar

Lilian O. Montmar

Lilian O. Montmar är författare, skriver om historia och kom nyligen ut med romanen "För inte så länge sedan."

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Bilder
   ... av Edor.
  • Romkorn
   ... av PaulThomas.
  • Lars Tornstam
   Intressant artikel i senaste Veteranen. Lars Tornstam, professor emeritus i sociologi intervjuas om ... av minimal.
 • Diskuteras just nu

  • S har svikit …
   Det är frågan om S har bara svikit eller inte ens hade uppriktigt intresse att göra något för pensio... av dagmars15.
  • Givandets etik
   Hamnade på en debatt om givandets etik som gav många intressanta tankegångar. Varför ger vi ut penga... av Hans A.
  • INVANDRINGEN I SVERIGE
   Nu har också f d chefredaktören för Svenska Dagbladet Bertil Torekull sagt till att invandringen til... av Nyliberalen.