Bloggar

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Höstens krigare

är veckans tema i Blooming Friday.Några växter som är inblandade i direkt strid har vi inte här i trädgården men vi har några som växer till riktigt snabbt och som med milt våld annekterar det angränsande utrymmet utan att direkt fråga om lov. De jag framförallt tänker på är grenaster och skogsaster men flox och stormhatt måste nog också räknas dit även om de blommat över och antagit en gulgrön kamouflagefärg. Skogsastern, Aster divaricatus, har blommat länge men är fortfarande fin. Här tillsammans med gräset Chasmanthium latifolium.Grenastern, som jag inte märker mycket av under stora delar av sommaren, har nu börjat bli riktigt fin. Särskilt förtjust är jag i de mörka stjälkarna som gärna grenar ut sig horisontellt. Den här heter Aster lateriflorus 'Lady in Black' och har precis börjat blomma. Blommorna är små men många.Några växter som inte alls tar för sig utan som bara finns där eller lite försiktigt växer till är skuggliljorna och höstkrokusen. Pålitliga trotjänare som trotsar kylan och mörkret och troget återkommer som färgklickar bland allt det gulbrungröna.Vad den här skuggliljan heter vet jag inte men det är den enda som överlevt av alla jag planterat förutom Tricyrtis hirta.Crocus speciosus verkar trivas riktigt bra under kopparlönnen och 'The Alexandra Rose' kommer fortfarande med blommor.Höstlugnet har infunnit sig och jag njuter av stillheten.Trevlig helg! 

Färgstarkt avsked.

Nu är det snart slut på den gröna delen av året, i alla fall om man bortser från barrväxter och rododendron och många buskar och träd gör en färgstark sorti.Vackrast just nu tycker jag Callicarpa bodinieri var giraldii 'Profusion' glasbärsbusken är ochEuonymus oxyphyllus, bollbenveden, kommer som god två.Nu när det mesta vissnat ner i trädgården njuter man av det lilla. Det behövs inte ett helt fång rosoreller en klätterställning full med blå stormhattsblommor. Nog räcker det gott med en eller två.

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta -08 från Gaja

Brunello (lokal klon av druvan sangiovese) di Montalcino (vacker medeltida stad i södra Toscana) är för mig personligen evigt förknippat med Toscansk superkvalitet och med det följer tyvärr nackdelen med höga priser. Så när jag på Hansakompaniets Systembolag fick syn på ett vin från kultproducenten Gaja fick jag klara köpvibbar! Angelo Gaja måste vara Italiens mest framgångsrika vinmakare. Hans viner har erövrat fler ”Tre glas” betyg i vinbibeln Gambero Rosso än någon annan. Han gör toppviner i såväl Piemonte (Barolo och Barbaresco), som i Montalcino och Bolgheri i Toscana. Vinföretaget i byn Barbaresco grundades 1859 av Giovanno Gaja, Angelos farfars far. Angelo utbildade sig till enolog och när han tog över företaget startade han ett kvalitetshöjande förbättringsarbete som gjorde honom till en frontfigur i ”den italienska vinrevolutionen” Källa: Vinunic, www.terlatomontalcino.com Santa Restituta är skyddshelgon av ön Ischia (utanför Neapel, Italien), där hon mirakulöst befriades från sina hedniska torterare som hade planerat att döda henne i havet. Neapels Katedral består bland annat av Basilica di Santa Restituta och några av de mest fantastiska konstverk från den italienska medeltiden och renässansen. Denna kyrka besökte jag lämpligt nog tidigare i sommar och tog ovanstående bild. Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta -08 Doften är sagolik med storslagna nyanser av nypon, vit- och svartpeppar, körsbär, basilika, rosor och italiensk choklad! Smaken är av hallelujanivå med en fantastisk syra och balanserade tanniner. Enormt tilltalande smakaromerna fyllda av torkade körsbär, balsamico, te, tobak, nypon, basilika och njutbara chokladaromer. Ett makalöst bra matvin som redan levererar på topp trots sin ungdom. Vinbloggen delar ut 8/10 möjliga Vinbloggskorkar redan nu. Och mer kan det eventuellt bli med några års lagring. Bravo Gaja! PS. Just denna årgång av vinet är slut på Systembolaget men årgången efter har precis kommit ut. Brunello di Montalcino från Gaja (nr 92234) för 329 kronor

Grongnet – En alldeles speciell Champagne

Special Club Champagner börjar bli en återkommande favorit här på @Vinblogg. Och nu har turen kommit till Champagne Grongnet. Familjen Grongnet har sin egendom i byn Étoges som ligger strax söder om Côte de Blancs. Sedan 1885 har familjen odlat Champagnedruvor och de har idag 14 HA som de använder för att gör sin egna champagner. Dottern Cécile sköter verksamheten även om fadern Guy finns med i arbetet med vinifieringen. Étoges är en kommun i departementet Marne i regionen Champagne-Ardenne i nordöstra Frankrike. Kommunen ligger i kantonen Montmort-Lucy som tillhör arrondissementet Épernay. År 2010 hade Étoges 340 invånare. 2008 kan bli en av de bättre årgångarna senaste 25 åren och här en Champagne som bevisar allt som årgången bjuder på. Färgen är lite djupare gul än normalt. Doften erbjuder ett livselixir av förföriska mineraler och brödtoner i världsklass. En av de allra bästa Champagnedofter jag upplevt tillsammans med minnet från Dom Perignon -82. Smaken följer upp det första kärleksfulla intrycket med pulserande kärleksaromer. Gommen täcks av en superläcker smakkombination som överraskar och förför på en och samma gång. Så underbart goda aromer av bröd, mineral och en sanslöst smarrig nötighet. Bästa 2008 från Champagne som jag hitintills testat och denna Champagne är världsklass och kommer säkert att bli ännu bättre, men med fräschheten i behåll rekommenderar jag dig starkt att testa den om den finns i din källare. Tyvärr blev den slutsåld på Systembolaget och det är bara att hoppas att vi blir tilldelade lite mer senare i år. Även om denna Champagneversion är slut på Systembolaget så kan jag glädja dig med att det finns ett antal andra alternativ från samma producent att tillgå i sortimentet. Blir till att beställa hem och testa...

Barbro Westerholm

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot för Folkpartiet, Årets senior 2012 och före detta ordförande för SPF.

Kurt Mälarstedt

Kurt Mälarstedt

Journalisten och författaren Kurt Mälarstedt skriver regelbundet i veteranen, DN och Fokus. Läs hans blogg!

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

Årets senior 2011

Lilian O. Montmar

Lilian O. Montmar

Lilian O. Montmar är författare, skriver om historia och kom nyligen ut med romanen "För inte så länge sedan."

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

 • Diskuteras just nu

  • Intressant för vem?
   Vem har intresse av att ta del av beskrivna interna intriger, maktspel och knivhugg? Bokförfattaren ... av Gerd.
  • Ideellt arbete
   Någon har sagt: Utan allt ideellt arbete hade Sverige stannat. Själv bedriver jag läxhjälp på högsta... av Livslust.
  • Erbjudande med baktanke
   Är man en snyltare om man utnyttjar ett ”lockerbjudande” och sedan tackar nej när erbjud... av silverladyn.