Bloggar

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Påsköl med finess!

Påsken står för dörren och inhandlingen av råvaror har startat. Jag vill vara väl förberedd nu nära hela familjen sammanstrålar på en av årets viktigaste högtider. Att få hälsa våren välkommen med ett matbord av goda vårsmaker är något som vi alla längtar efter. Till påsken är det viktigt att ha ett gott öl som som klarar råvaruvariationen. Därför gladde det mig extra när kollegan J kom och tipsade om ett jättegott påsköl från S:t Eriks & mästerkocken Mathias Dahlgren. Ölet är en mörk lager med doft av aprikos, smörkola och citrus. Smaken är suggestivt god med läckra aromer av aprikos, apelsin, kola, knäck och färska örter. Allt detta tillsammans med en tydlig beska som bildar stommen till ett riktigt gott påsköl med finess. Helgen är räddad...

Vårens vita vinfynd under 100 kr, sanna mina ord!

Ni som följt min blogg en längre tid vet att jag tycker det är svårt att hitta bra vita viner under 100 kronor. Men nu har det hänt... För en tid sedan skrev jag (www.diderot.se/#post508) om sicilianska Capoccia Red från Feudo di Santa Tresa. Efter den artikeln fick jag chansen att testa även den vita versionen (via ett varuprov) och blev tillsammans med några Italienfrälsta vänner helt förförda av detta vin. Feudo di Santa Tresa är en av Siciliens äldsta producenter och ligger på den södra delen av ön i Vittoriaregionen. Till sin hjälp har de tagit Stefano Chioccioli som ligger bakom mer än 70 viner som fått tre glas (bästa betyget) i den årliga italienska vinbibeln Gambero Rosso. Som en av Italiens mest hyllade vinmakare sjunger han terroirens förlovade sång, vilket passar min smak då jag personligen anser att terroiren har en avgörande betydelse, om du utnyttjar dess förutsättningar på rätt sätt. Franska ordet terroir kan sammanfattas av odlingsplatsens inflytande på det färdiga vinet. Faktorer som påverkar är bland annat klimat, jordmån, underliggande geologi, odlingsplatsens lutning och riktning (solenstrålning) samt höjden över havet vilket påverkar temperaturen. Källa: wikipedia.se Santa Tresa Capoccia White (best sortimentet nr 74098) för 79 kr Jordmånen där vindruvor till detta vin föds är huvudsakligen bestående av ler- och sandblandad jord med inslag av kalksten. Druvorna som används till vinet är Grillo och Zibibbo. Capoccia White har en soluppgångsgul färg och doften får mig bara så vårlycklig. Näsan fylls av förförande intesiva friska nyanser av vita blommor, päron, hunungsmelon, citrus och en avslutande hint av färska örter (kärlek vid första sniffen). Smaken är minst lika bra med inslag av en läcker symfoni av syra och fruktsötma. Aromer av aprikos, citrus, päron och mineraler sköljer sakta genom munnen. Vinet är renheten själv och jag måste erkänna att jag aldrig någonsin testat ett 79 kronor ett vitt vin som varit så här bra. Så nu är beställning på ett dussin flaskor inför vårens festligheter med kära vänner. Och tänk så många kramar och leenden jag skall få för detta vintips. Lyckas producenten hålla uppe kvaliteten på detta vin över tid kommer det bli en garanterad succé på Systembolaget framöver, sanna mina ord. Och om du frågar mig vilken mat som skulle passa så blir mitt svar en italiensk buffe med grillade grönsaker och italienska charkuterier alternativt en vårinspirerad kycklingsallad med mera. I helgen fick jag äntligen chansen att möta vinbloggskollegan och twittervännen Magnus Reuterdal vinotinto.wordpress.com under en heldag i Stockholm. Hans intresse, passion och kunskapsspridning om Sicilianska viner har fått mig att vilja testa mycket mer från denna Ö framöver. Tack Magnus!

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

En rolig lördag

Igår hade vi betonggjutardag. Det blev en dag med många ryggböjningarmen också glada skratt.Även minnen från barndomen dök upp ;-))Tack alla för denna heldag!

Tålamod

har jag egentligen aldrig haft men numera är jag medveten om att jag är otålig och att jag har svårt att bara sitta still så därför har jag nästan alltid en bok med i väskan ifall det blir väntetid i bil eller färjekö. Det var längesedan Pulmonarian 'Tim's Silver' var så fin som i vår.Möjligen är det trädgården som fått mig att inse att det är bra att i alla fall vara lite tålmodig. Under åren som gått är det åtskilliga skott som jag tidigt på våren grävt eller ’pillat’ av bara för att jag måste se om de överlevt vintern. Om jag inte varit så otålig och nyfiken hade troligen många fler av dessa plantor klarat sig.Att fröså perenner, buskar eller träd är både roligt och spännande. Under senare år har jag av bekvämlighetsskäl men framför allt av platsbrist inriktat mig på att så perenner som har lång groningstid och som dessutom tar lång tid på sig innan de blommar, lite konstigt med tanke på att jag inte har något tålamod.Krolliljor, pioner och trillium är sådana växter. Det sägs att en krollilja behöver 7 år på sig från frösådd till blomma och då är det inte ens säkert att när den väl blommar ser ut som den man hoppades och trodde. Vill man vara helt säker på vad det är man odlar när det gäller krolliljor är det delning eller förökning med lökfjäll som gäller.http://www.xn--trdgrdsvxter-hcbgk.com/forokaliljor.phpMin frösådda Lilium ’Sweet Betsy’ har tittat upp, om det nu är en ’Sweet Betsy’?Det samma gäller pionerna. De måste också delas för att man skall vara säker på vad det är man har i rabatten så den här frösådda amerikanska hybriden som jag lyckats få att överleva är ett oskrivet kort. Nog är det spännande?Hur det är med trillium vet jag inte. Denna frösådd som är Trillium kurabayashii får jag vänta länge på innan jag ser den blomma om jag nu ens kommer så långt?Veckans tema i Blooming Friday är tålamod och fler bidrag hittar du här.Trevlig helg!

Lilian O. Montmar

Lilian O. Montmar

Lilian O. Montmar är författare, skriver om historia och kom nyligen ut med romanen "För inte så länge sedan."

Rolf Nilsson

Rolf Nilsson

Rolf Nilsson har arbetat med högspänning och kraftproduktion och är en av bloggarna från Seniorbloggen.

Lotta Skoglund

Lotta Skoglund

Journalist och författare till boken Fortsättning följer... Episod 60+

Veteranenbloggen

Veteranen- bloggen

Här bloggar Veteranens redaktion.

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Mannekänguppvisning på Röda Korsets Kupan..
   Röda korset i vår lilla by har skickat flera hundratusen kronor till människor som inte har varken m... av Sherry.
  • Påskifikationer
   Igår bibringades jag kunskap om att konjakskupans form är bestämd av att glaset vid ifyllnad skall l... av bebe.
  • Tankar i påsktid
   Så här till påsk aktualiseras, trots att huvudfokus ligger på ägg och godis, tankarna om kristendome... av boalmen.
 • Diskuteras just nu

  • BAKVÄND EVOLUTION!
   I Patagonien i södra Sydamerika där är Evolutionen bakvänd för många skalbaggssorter. Vingarna har v... av vetgirig.
  • Anpassning, Mutation, Evolution?
   Vilket epitet är det rätta om vi människor lär om till att bli gräsätare i ett försök att rädda oss ... av vetgirig.
  • Julafton varje år…de Du Partiledare!
   Barnen har julafton årligen. Nu är det val i år och då lovar politikerna massor av saker och allt ku... av kylling.