Bloggar

Barbro Westerholm

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot för Folkpartiet, Årets senior 2012 och före detta ordförande för SPF.

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Utan både korg och kniv.

Jag skulle ju bara ta en sväng med stavarna. Tur att jag stoppat ner ett par fruktpåsar i fickan, uti fall att.Aldrig har jag tidigare vare sig sett eller plockat så mycket karljohan som idag.Allt detta tack vare den varma och torra sommaren. Nu återstår att se hur mycket mask jag burit hem.Trevlig helg!

Hur har du det med kärleken idag?

Brinner ännu lågan? Ifall du inte vet hur det ligger till med den saken är det kanske dags att plantera ett kärleksorakel i trädgården. De finns många med olika både blad och blomfärger. En del är i mitt tycke lite finare än andra, men smaken, den smaken…Kärleksörten Hylotelephium telephium, tidigare hette den Sedum telephium, blommar just nu som allra finast. De som står lite skuggigare har ännu inte slagit ut riktigt men kärleksörten är minst lika fin i knoppstadiet som utslagen, tycker jag. Vet att jag har visat bilder av kärleksört tidigare här på bloggen, men jag gör det igen.Hylotelephium 'Crazy Ruffles' har vackra blad och ljusrosa blommor.Hylotelephium 'Jose Aubergine' är lite eldigare i färgen.Den vitblommande Hylotelephium spectabile 'Star Dust'och sist Hylotelephium  'Matrona'.I boken Bilder ur Nordens flora berättar Lidman att kärleksört är ett folkord som i många länder gavs till växter som uppgrävda eller plockade levde länge utan att vissna och som älskande skickade till varandra som gåva. Så länge som växten stod frisk och fin var kärleken vid liv.Den här kinesiska kärleksörten, namnet har jag slarvat bort, har jag krukplanterad. Hela förra hösten, ja långt in på vintern stod den ute i regn, rusk och kyla innan den fick regnskydd under planteringsbordet.Nu i höst har jag planterat ytterligare en i kruka, Hylotelephium ruprechtii 'Hab Grey'. Hoppas den klarar vintern lika bra.Apollofjärilens larver lever på kärleksört men växten är nyttig och näringsrik även för oss människor. Blötlägg bladen några timmar för att ta bort den lite fräna smaken, förväll dem och ät dem som soppgrönsak eller istället för spenat.Leve kärleken!

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

En mästerlig Champagne från familjen Champion!

Special Club Champagner har jag skrivit om tidigare i år (www.diderot.se/#post472)! Och så fort jag hittar nått nytt från denna ädla club av små familjeägda producenter så försöker jag ta chansen att njuta av dessa bubbliga mästerverk. Familjen Champion har varit druvodlare sedan 1800-talet. 1929 började André Champion producera champagne och köpte sedan mer mark i Chouilly till egendomens nuvarande areal på 18 hektar. Vingårdarna är belägna i Chouilly och Verneuil och de har förutom Chardonnay planterat Pinot Noir och Pinot Meunier. Sonen Roland tog över verksamheten 1951 och firman antog då namnet Champagne Roland Champion. Idag drivs huset av makarna Francois och Ginette, tillsammans med parets dotter Carole. 2008 är en årgång som man i Champagne tror mycket på och de viner jag redan testat från årgången lovar stort bara man ger den tid i källaren. Så att testa just denna Champagne är kanske inte det klokaste beslutet, men hur skall man annars få en chans att bedöma potentialen så att ni vinbloggsläsare kan dra nytta inför eventuella inköp? Roland Champion Special Club (Systembolagsnr 90530) Blanc de Blancs 2008 Vinet är gjort på endast Chardonnay druvor klassade Grand Cru från Choilly. Doften är efter en tid i glaset fyllt av rostat bröd, citrus, choklad, viss smörighet och fina mineraler. Smaken imponerar stort speciellt dagen efter att flaskan öppnades. En smaksymfoni presenteras med förföriska aromer av äpple, nougat, rostat bröd, citrus och mineral. Bara att bocka för en mästerlig Champagne som efter ett par år i källaren kommer att göra stordåd i glaset. Kul att vara tillbaka i vardagen och möjlighet att få fortsätta att förmedla tips till er läsare. Så följ med på höstens resa för nu kör vi igen.

Bravo Montalbera!

Tidigare i år testade jag ett förföriskt gott vin från den italienska producenten Montalbera, gjort på den röda druvprinsen Ruché di Castagnole ( www.diderot.se/#post503 ). Nu har turen kommit till en Barbera D’Asti från samma duktiga producent. Och jag vill redan nu deklarera att den är minst lika lysande som sitt syskon. Lequilibrio Barbera 'Asti DOCG -11 (nr 71594) från Società Agricola Montalbera Egendomen ligger i Castagnole Monferrato som är placerad i den nordvästra delen av Italien i vindistriktet Piemonte. Druvorna till detta vin är 100% Barbera med en snittålder på ca 20 år för vinrankorna. Doften är intensiv med suggestiva nyanser av läder och tobak precis som från barndomens släktkalas. Smaken är bara så god med fin syra, läckra tanniner och ändå en silkeslen uppföljning där plommon- och körsbärsdrömmar sköljer över munnen. Som skönheten och odjuret i samma flaska. För 205 kr är den en garanterad följeslagare till höstens kommande köttgrytor och nya pastaexperiment och ett vin för ordinarie sortimentet bara vi svenska vinkonsumenter hjälps åt lite. Och bara att gratulera producenten Montalbera till ännu en vinframgång med en intressant balanserad smakresa att förmedla.

Monika Olin Wikman

Monika Olin Wikman

Monika Olin Wikman har en bakgrund i socialpolitiken och har tillsammans med Berit Rollén skrivit två debattböcker om äldreomsorgen.

Bertil Allard

Bertil Allard

Civilekonom som bland annat varit VD för Camp och ägt samt varit styrelseordförande för Hörsam.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

Årets senior 2011

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Vid Hjälstaviken
   en vind vid sjön sommarskön böljande hög vass omsluter spännande bräder som svajar betänkligt en vat... av Amanda.
  • Berättarcafé
   Så tog jag mina välskötat fötter och tog mig till ett berättarcafé i Stockholm, denna gång på Timmer... av bebe.
  • Det definitiva
   Så möts jag åter av det obönhörligt definitiva. En trevlig granne som jag  lärde känna finns plötsli... av Didania.
 • Diskuteras just nu

  • Är alla lika mycket värda?
   Det talas ibland om människors lika värde men människor har väl aldrig haft lika värde, det är ju en... av boalmen.
  • Människors olika värde/ människors lika värde
   Vart är Sverige på väg? I efterdyningarna av medias bevakning av omvärldens turbulens, med islamisti... av silverladyn.
  • Tiggarstav!
   Häromdagen höll Reinfeldt ett mycket bra tal, väldigt verbalt med retorik utöver det vanliga. Samtid... av vetgirig.