Bloggar

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Alien

är denna fredagens tema i Blommig Fredag. Sedan flera dagar tillbaka har jag funderat på om jag kan vara med för jag har inget utomjordiskt, särskilt udda eller främmande i trädgården att visa men när jag tidigare i dag stötte på bilden med den nästan citrongula spindeln bland lavendelblommorna kände jag att visst kan jag det, visst kan jag vara med. Spindeln, vad den nu heter, ser verkligen utomjordisk ut, eller hur? Under veckan som gått har jag läst i Kerstin Ekmans bok Då var allt levande och lustigt. Den är ännu inte utläst så fortfarande har jag lite njutning kvar. Jag som egentligen bara tycker om deckare och böcker med fart har verkligen fastnat för den fattige Clas Bjerkander, son till en arrendebonde i Västergötland. Clas som trädde fram i offentligheten för första gången 1758 och som bara hade råd att studera för Linné i Uppsala under två terminer och som sedan på grund av penningbrist tvingades att återvända hem och bli präst. Fascinerande läsning om en människa som med små medel men med brinnande intresse för naturen och systematiken utförde storverk. Utomjording var han inte, bara en ganska så ovanlig människa och han hade nog vetat vad den citrongula spindeln har för namn.Trevlig helg!

På väg hem, del 8, sista delen av resan till Norrbotten

Många bloggare och alla andra flitiga 'nätaktivister' när det gäller trädgård vet vem Berit är, det är jag övertygad om och skriver jag My Rented Garden så tror jag att alla som är trädgårdsintresserade vet precis vem jag menar. Hos Berit bodde vi två nätter under hemresan från Tärendö. God mat, portersteken skall jag försöka efterhärma under helgen som kommer, och i hennes trädgård fanns precis som hos Aino, Georg och Ulrika många både spännande och vackra växter.Mobilen som satt i ögonhöjd när jag kom ut på bron en tidig morgon. Älggräset på bilden heter Filipendula multijuga 'Hjordis'. Hemma blir 'Hjördis' knappt en decimeter hög och här är den mer än en halv meter över marken.Berit är en verklig växtsamlare och i hennes fina trädgård fanns så mycket att se och uppleva. Jag låter även här bilderna tala för sig själva, nästan i alla fall.Anemonopsis macrophylla 'White Swan' hade börjat blomma. På en plantmarknad i Danmark för några år sedan hittade även jag en sådan. Den planterades i trädgården, vissnade ner och gick till vila på hösten men visade sig aldrig mer.Beesia culthifolia är en perenn jag aldrig tidigare träffat på. Den har mycket vackra blad och skira små vita blommor. Berit fick många glada skratt när jag kommenterade olika växter i hennes trädgård med att en sådan har jag också haft. En som nu går under namnet 'harvariti', en som en gång varit (funnits) i trädgården men som numera är död.Trädgårdsmänniskor är mer än givmilda. Alla växter vi hade med från Piteå är ännu inte planterade i trädgården utan står på tillväxt i grönsakslandet eller får vila i bänken över vintern. Tack alla för ett par riktigt roliga trädgårdsdagar...

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Årets julöl på Vinblogg

Så har första snön fallit i Skåne och det är dax att komma i rätt sinnesstämning inför kommande julmånad. Och som vanligt har vi på Vinblogg sonderat läget avseende de läckra julöl som erbjuds just nu på Systembolaget. Tyvärr brukar de allra bästa ta slut lagom till jul, så lika bra att passa på att inhandla dem redan nu. Efter ett antal försök så fann vi till slut det som vi anser vara årets julöl. Resan går till soliga Kalifornien som framträder allt mer som ett område med mycket bra mikrobryggerier. Kalifornienbryggeriet Lagunitas Brewing Company grundades 1993 av Tony Magee. Namnet kommer från orten där man startade verksamheten, men redan efter något år flyttade bryggeriet till större lokaler i närliggande Petaluma. Lagunitas hör till den tidiga generationen av amerikanska mikrobryggerier och även till de stadigast växande. I dag är producenten ett av de 20 största bryggerierna men gör fortfarande öl som det vore ett mikrobryggeri. Källa: http://www.galatea.se/2012/08/lagunitas/ Lagunitas Holiday Ale (systembolaget nr 11312) för 25,90 kr Färgen på ölet är mörkgult och tillsammans med den balanserade doften av humle ihop med passionsfrukt, honung, ingefära och ananas så inbjuder det till en härlig upplevelse. Ölet är så rackarns bra med en angenäm humlearomatisk smak tillsammans med tydlig beska, inslag av passionsfrukt, honung, ananas och apelsin. En fullträff smakmässigt och som passar perfekt till det svenska julbordet. Denna öl lämpar sig även som smakunderhållning i favoritfåtöljen…

Vitt elefantvin från Nya Zeeland

Viner från Nya Zeeländska Elephant Hill (Hawke's Bay på Nordön) har sedan länge varit en personlig favorit, speciellt deras Syrah som verkligen är stort värde för runt 150 kronor. Men nu har jag haft nöjet att testa egendomens vita Le Phant Blanc från 2014. Och det är verkligen ett vin som går hem till såväl vardag som fest. Elephant Hill (Systembolaget nr 95348) Le Phant Blanc 2014 för 119 kr Vinet är gjort på den spännande druvkombinationen med 48% Pinot Gris, 47% Viognier och 5% Gewurztraminer. Färgen är ljusgul och den angenäma doften är fylld av apelsinblommor ihop med tropisk frukt och mandarin. Smaken är jättegod speciellt om du följer mitt råd nedan. Här får du en trevlig fruktighet tillsammans med vanilj, tropisk frukt, färska kryddor och en avslutande apelsintouch. Riktigt bra för dessa pengar och ett riktigt sällskapsvin som passar de flesta sammanhang, varför inte som dejtvin. På grund av detta vins unga ålder vinner det stort på att du tar ett glas ena kvällen och sedan konsumerar resten dagen efter med din käraste till grillad kyckling eller en smaskig sallad. Serveras kyld med en temperatur av 8 till 10 graders. Trevlig helg!!

Christina Rogestam

Christina Rogestam

Christina Rogestam är ordförande för SPF sedan juni 2014

Kurt Mälarstedt

Kurt Mälarstedt

Journalisten och författaren Kurt Mälarstedt skriver regelbundet i veteranen, DN och Fokus. Läs hans blogg!

Björn Fjæstad

Björn Fjæstad

Björn Fjæstad är docent i ekonomisk psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm, f.d. adj. professor vid Mittuniversitetet och var i 32 år chefredaktör för Forskning & Framsteg. Som pensionär är han bl.a. verkställande redaktör på tidskriften Sans.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

Årets senior 2011

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Blomåret
   Allt här ikring har blommat glatt under gångna sommaren. Särskilt iögonfallande var Big Kiss, med si... av PaulThomas.
  • Jagody goji to eksperyment z wodą
   Badania biochemiczne wykazały, że polisacharydy zawarte w pożywieniu. Najbardziej optymalna ilość to... av presimrdenor1986.
  • Hittade ett gammalt inlägg – jag ler
   Jag letade efter min blogg – jo jag har faktiskt en sådan även om den ligger i träda. Så upptä... av cillagonk.
 • Diskuteras just nu