Bloggar

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Kurt Mälarstedt

Kurt Mälarstedt

Journalisten och författaren Kurt Mälarstedt skriver regelbundet i veteranen, DN och Fokus. Läs hans blogg!

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Vårfrestelser

är denna veckas tema i Blooming Friday. Fler bidrag hittar du här.När alens grenar, knoppar och kottar lyser i lila, då är våren på gång, tycker jag.Kanske har de tidigaste snödropparna hunnit skjuta upp sina gröna spjut men det är inte säkert för alen är tidigt ute och det är så gott som omöjligt att låta bli att plocka med sig lite av dess lilaskimrande kvistar när man ändå är ute och går. I en vas utan vatten håller de både färg och form väldigt länge. Lika omöjligt är det att i januari låta bli att leta snödroppstecken när man tar sin dagliga runda i trädgården. Det jublas i hjärtat och vårskriket är nära när jag ser att någon eller några ’borrat’ sig upp genom snön och står där i en egen grop och lyser med sina gröna blad mot allt det vita. Här på fotot har snön försvunnit för länge sedan och både snödroppar och julrosor står i full blom. Visst är jag glad, väldigt glad, i snödroppar, varför vet jag inte men den ena inte är den andra lik. Det finns de som blommar tidigt och andra som väntar länge innan de ens visar att de finns där i jorden.Några har stora, riktigt stora droppar, andra är dubbla, har gröna fläckar på kalkbladen ellerhänger och dinglar extra vackert.  Frestelserna när det gäller växter är alltid många men för mig är det som ni nog vet vid det här laget de vårblommande perennerna som frestar mest.När snödropparna gjort sitt har julrosorna slagit ut och nunneört,blåsipporooch luktvioler målar marken i rosa, vitt och blått. En liten brasklapp - hösten är fin den också, men våren doftar mycket mer.Trevlig helg!

Nu blommar tidlösan,

några har t.o.m. hunnit blomma över medan andra blommar som både bäst och finast.Dess gröna blad, de som man under sommaren dras med väldigt länge, är både avskräckande och fula.Nu i september när blommorna står där och lyser i lila eller vitt är de där skräpiga bladen glömda. Nog är det tur att minnet är kort ibland.

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Golden Spiral Ice

Hösten är kommen och äntligen är det dax för goda kött- och rotssaksgrytor. Dessutom tiden på året då @Vinblogg tycker att desserter lämpar sig allra bäst. En god ostbricka eller personliga favoriten äpplepaj lockar. Och som pricken över i:et serveras ett gott dessertvin till. Golden Spiral Ice är inget Icewein som namnet kan ge sken av. Men det gör inte det minsta för denna Auslese som producerats av Weinkellerei Hechtsheim är ett lysande exempel på vad tyska dessertviner kan leverera och dessutom till det makalöst attraktiva priset på endast 72 kr för en halvflaska. Golden Spiral Ice -11 Weinkellerei Hechtsheim (nr 4628) för fyndpriset 72 kr Vinet är gjort på druvkombinationen Silvaner, Riesling, Scheurebe, Kerner och Grauburgunder. Färgen är lika vacker som bärnstenar plockade på stranden i Skagen. Doften är fylld med suggestiva inslag av honung och torkade aprikoser. Smaken imponerar med aromer av creme brulee, honung, torkad aprikos och ger ett fint avtryck med bra balans mellan syra och sötma. Som gjord till en svensk äpplepaj med syran från frukten och de söta dropparna i perfekt harmoni. Jag ger vinet 6/10 vinbloggskorkar.

Ekologiskt rödvinsmanifest från Sicilien!

Ni som följer Vinblogg regelbundet har nog redan upptäckt att jag har blivit förförd och speciellt förälskad i Sicilianska viner. Det har gått upp ett ljus för mig att vulkanviner på nått sätt tänder en extra gnista inombords. För ur denna vulkaniska jordmån kommer en urkraft som imponerar stort i form av magiska smakaromer hämtade från underjordiska mystiken. Och snabbt får man lära sig att ön har en jordmån som kan presentera sig på så många olika goda sätt. Svenska Oenofors, som bland annat startat Nordic Sea Winery, har i september lanserat ett ekologiskt vin som gjorts med hjälp av kontraktstillverkare på Sicilien. Vinet är gjort huvudsakligen på Siciliens rödvinsdruva Nero d’Avola tillsammans med aningens Cabernet Sauvignon. Manifesto Nero d'Avola 2013 (nr 2680) för 72 kr Så låt oss nu ta del av vad ön kan göra i den lägre prisklassen. Doften är kraftfull och på samma gång väldigt behagligt tilltalande. Inslag av mineraler, kaffe, vanilj, plommon och choklad ger sig tillkänna. En mycket trevlig öppning på en ny bekantskap. Smaken är förbluffande bra i förhållande till priset på endast 72 kr. En havsström av kaffe-, plommon- och chokladaromer som transporterar sig genom gommen som en resa med fiskebåt utanför Siciliens vackra kust. Ett ekologiskt vin som gjort för höstens lamm- och nötköttsgrytor i kombination med välsmakande svenska rotsaker.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

Årets senior 2011

Barbro Westerholm

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot för Folkpartiet, Årets senior 2012 och före detta ordförande för SPF.

Lilian O. Montmar

Lilian O. Montmar

Lilian O. Montmar är författare, skriver om historia och kom nyligen ut med romanen "För inte så länge sedan."

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Broderade dukar som gåva från Norge…
   Dessa fyra broderade dukar har min makes syster gjort. Hon har utställningar med hembroderat och sit... av Sherry.
  • Lika värde?
   Fick sent omsider syn på den långa diskussionen om människors lika värde och kan inte nu så långt ef... av Berit K.
  • berättarhöst
   Så har det blivit oktober och den första frostnatten är precis avklarad. Så nu har frostnupenheten i... av bebe.
 • Diskuteras just nu

  • Så enkelt höjer du din pension…
   ... av Sherry.
  • Klorkyckling
   Läste för en stund sedan på SvT-play om den amerikanska klorkycklingen, det låter otäckt och risken ... av Tatluser.
  • Rätt eller fel?
   Har precis avslutat Ingrid Carlbergs gedigna verk ”Det står ett rum här och väntar på Dej̶... av Livslust.