Bloggar

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Det doftar fortfarande

i skogen fast det är i mitten av november. Inte barr och kåda precis men av mossa och multna löv.De blanka lingonrisbladen lyser och skimrar och det gör blåbärsriset också men i en ljusare grön nyans. Mossorna är tjocka, täta och bitvis smaragdgröna. Finare än nu blir de nog aldrig. November, mörk och solfattig men lugnare än vårens och sommarens månader. Livet har gått in i en mer rofylld fas. Helt plötsligt är det lättare att prioritera promenaderna i skogen och sådana "triviala" saker som fönsterputs och städning inomhus. Sådant som under mer än sex månader gjorts med hartassen för att jag helst av allt ville vara ute. Vilsamt är det även i trädgården. Inte så många färgstarka blommor som står och skriker efter uppmärksamhet utan det mesta går i olika gulbrungröna toner.  Höstbräckorna blommar visserligen fortfarande för fullt men de gör inte mycket väsen av sig om man inte kommer riktigt nära.  Vid den här tiden på året är alla trädgårdar vackert opretentiösa. November brukar vara månaden då jag planterar tulpaner. Det beror på sparsamhet, om jag får säga det själv, för jag väntar tills lökarna säljs för halva priset. I höst fick jag på grund av min förbaskade snålhet inte tag på särskilt många av de tulpaner jag ville ha. Den som gapar efter mycket....Höstsådd av rotfrukter har jag aldrig tidigare provat men i tisdags sådde jag svartrötter, palsternackor, rotpersilja, morötter och dill. Det tillsammans med lökplanteringen gav en känsla av vår mitt i mörka november. Veckans tema i Blooming Friday är det bästa med november. Fler bidrag hittar du som vanligt här.Trevlig helg!

Lycka = trädgårdslycka

är att ha en egen liten markplätt att bestämma över. En plats som får tid och rum att försvinna, där man kan gå barfota på daggvått gräs, ligga i soffan och vila en stund eller bara vara.Visst finns där även lite måsten. Häckar skall tuktas, gräset klippas, ogräs rensas och rabatterna ansas men allt behöver ju inte göras på en och samma gång.Det går att blunda för ogräset, det fula och titta på något vackert istället. Man kan i alla fall försöka.Veckans tema i Blooming Friday är trädgårdslycka och fler bidrag hittar du här.Trevlig Helg!

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Ataraxia – Chardonnay som representerar Hemel-en-Aarde på allra bästa vis

Unikt mikroklimat Ekfatslagrad Chardonnay kan ofta bli för mycket av goda, om du vet vad jag menar. Men här är ett sällsynt lyckat exempel när terroiren nära sydafrikanska staden Hermanus får tala med all dess språknyanser likt valarna utanför Hermanus. För i området Hemel-en-Aarde görs några av landets bästa Pinot Noir och Chardonnayviner från producenter som exempelvis Bouchard-Finlayson och Hamilton Russell. Områdets unika mikroklimat gör det speciellt gynnsamt att få fram nyanser i Chardonnaydruvan som lätt går förlorade i ett allt för varmt klimat. Men från Walker Bay, där valarna visar upp sina mäktiga hopp eller bara ligger och njuter av varandras sällskap, så kommer svalkande vindar som skapar vinmagi i kombination med perfekt jordmån. Egendomen Ataraxia på ca 50 ha etablerades för 10 års sedan av Kevin Grant och hans fru Henli. Och Kevin (född i Malawi) är själv vinmakaren som med hjälp av den lerrika och steniga jorden runt “The Skyfield” lyckats ta fram en fantastisk nyansrik Chardonnay som till fullo speglar områdets karaktär. Ataraxia Chardonnay 2013 (nr 95213) 159 kr Doften är väldigt tilltalande med inslag av tropisk frukt, apelsin, aningens smörighet och en nötig avslutning. Smaken är en ljuvlig komposition i perfekt balans mellan mineraler och syra. Lägg till ett vackert bakgrundskomp med aromer av tropisk frukt, äpplen, rostade fat och nötter. Tack vara sin syra så hanterar de tropikala undertonerna i fatkaraktären på ett perfekt sätt. En ljuvlig Chardonnay från det allra bästa av vad Sydafrika kan leverera i vitvinsväg tillsammans med sina utsökta grannar. Voice of the soil Egendomens devis är “The more pure the voice of the soil, the more interesting the wine. Och bara att intyga att detta i högsta grad gäller för detta goda vin, som man gärna vill ha mer av. Passar utmärkt till såväl fågel, fisk som smaskiga fräscha sallader. Detta är precis så bra som Sydafrikanska viner kan vara och bara att hoppas att fler producenter följer detta utmärkta sätt att låta jorden få tala istället för allt för mycket av övermogen frukt som landet har levererat alldeles för mycket av senaste åren. Och om detta är vad Kevin kan göra på 10 år så är det mer än väl värt att följa med på hans fortsatta resa runt Walker Bay.

Marion – Cabernet Sauvignon på högsta nivå

Superproducent Marion är en italiensk superproducent beläget i dalen Marcellise öster om Verona. Egendomen drivs av Stefano Campedelli, tillsammans med sin fru Nicoletta och bror Marco. Företagets filosofi är fokuserad på en stor respekt för naturen och med ambitionen att uppnå maximalt skydd för den naturliga balansen i vinrankorna. Förmåga, uthållighet och hårt arbete är de faktorer som har möjliggjort att detta företag idag producera viner som Valpolicella Superiore, Amarone, Cabernet Sauvignon och Teroldego av högsta kvalitet med tydligt avtryck från sin terroir. Och som de gör det! Marion Cabernet Sauvignon 2010 (best nr 78410) för 319 kr Druvorna till detta vinet odlas i Marcellise dalen på ca 100 meter över havet. Cabernet Sauvignon rankorna planterades så sent som 1989 (samma år som min son föddes). Druvorna skördas normalt under andra hälften av september och får därefter ligga och lufttorka under en tid av 30-40 dagar. I oktober så pressas vinet och får ligga på 350 liters ekfat från Slavonien i 30 månader innan den äntligen hamnar i flaskan. Ofta kan viner med enbart Cabernet Sauvignon vara något förutsägbara, men detta världsklassvin är raka motsatsen. Doften är ljuvligt stor med förföriska inslag av svarta vinbär, viol och svart te. Smaken imponerar stort med en fyllig solmogen frukt. Lätt övermogna söta svarta vinbär dominerar tillsammans med svart te och angenäm kryddighet och perfekta silkeslena tanniner. Urläckert vin Vilken stor vinupplevelse detta urläckra vin bjuder på och en kär reunion då det dröjt alldeles för länge sedan jag testade viner från denna världsklassproducent. (Tack PA) Vinet skall serveras med en temperatur på 16-18 grader. Och om du frågar mig kan jag varmt rekommendera den till ungnsgrillad fläsk- alternativt nötkött ihop potatismos och bernaisedressing.

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

Årets senior 2011

Barbro Westerholm

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot för Folkpartiet, Årets senior 2012 och före detta ordförande för SPF.

Stephan Rössner

Stephan Rössner

Professor med inriktning på hälsa och övervikt

Kurt Mälarstedt

Kurt Mälarstedt

Journalisten och författaren Kurt Mälarstedt skriver regelbundet i veteranen, DN och Fokus. Läs hans blogg!

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Konsert med tablaspelaren Surajana Indian Brew
   Ikväll mötte vi den indiska tablaspelaren Suranjana och hennes medmusikanter i ett exklusivt möte me... av Sherry.
  • Cosmos
   Följer någon av er 2-ans program Cosmos i 13 avsnitt varav det 10-nde i kväll. Det finns under rubri... av Berit K.
  • Varenda morron kl 7.00 börjas det..
   Varje tidig morron börjar dom på gatan precis utanför vårt fönster och de har säkert hållit på hela ... av Sherry.
 • Diskuteras just nu