Bloggar

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Fredag igen

och denna vecka har Hélena valt 'Sommarens vackraste' som tema i Blooming Friday. Som nummer ett, den allra vackraste av sommarens blommor, väljer jag blomsterkörvel, Orlaya grandiflora. Den är tyvärr 'bara' ettårig här hos oss, men helt underbar ändå. Första gången jag stötte på växten var på Chelsea Flower Show 2011 och redan då förälskade jag mig i de stora spetslika blomflockarna. Kan redan nu se den sticka upp på många ställen i den stora rabatten nästa sommar, utspridd, lite här och där. Detta foto tog jag hemma hos Sophie i juli. Hoppas nu hon kommer ihåg att spara fröer till mig. De vita liljorna tillsammans med floxen får bli nummer två. Några av liljorna är Lilium'Olivia' medan de andra skall vara Lilium candidum ellerLilium 'Casa Blanca'. De två sistnämnda köpte jag på Älvsjömässan 2013 men jag tror inte att namnen stämmer.Egentligen spelar det inte så stor roll, huvudsaken är att blommorna är vita och att både liljor och flox blommar samtidigt och fyller trädgården med väldoft. Det är framförallt dofterna och de ljumma kvällarna jag minns från sommaren som gått. Dagarna, de soliga och varma, bara försvann.Denna regnfattiga och torra sommar har pelargonierna blommat som aldrig förr och fortfarande står några kvar på trappan och blommar för fullt fast det är i slutet av oktober månad. Favoriten är, tror jag just nu i alla fall,'Paton´s Unique'.Bladen har en härlig men lite egen doft och blommorna är vackert hallonröda.Wrams Gunnarstorpsrosen som jag fått som stickling från Monica och Göran har aldrig blommat så här fint förut. Tidigare år har rådjuren ätit av knopparna och sist men inte minst måste jag lyfta fram all färgstark och välsmakande sallad.Fler bidrag hittar du här.Trevlig helg!

Stillestånd.

Här har trädgårdsarbetet stått still några dagar och av vattenmängden att döma har det regnat en hel del. I morgon skall det bli hyfsat väder och då skall jag ut i trädgården.

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Giol – Ekologisk Prosecco helt naturligt!

Italienska bubbel gör mig allt mer nyfiken och när jag fick chans att testa en ekologisk Prosecco från producenten Tenuta Giol var det bara att säga ja tack. Egendomen har långa rötter ned i vinhistorien och etablerades redan 1427. Men producenten får ursäkta för jag mer intresserad av vad som hänt senaste hundra åren. 1919 köptes egendomen av Giovanni Giol, som nyligen hade återvänt från Mendoza i Argentina, där han hade emigrerat i mycket ung ålder. Där hade han byggt upp ett vinimperium och en av de största vingården i världen. Tillbaka i Italien, han köpte hela egendomen av familjen Papadopoli. Idag är hans barnbarn Luisa ansvarig och fortsätter stolt förvalta och utveckla detta paradis med hjälp av sin son Vittorio. Ekologiskt så det förslår! Giol strävar efter att kombinera högsta kvalitet med största respekt för miljön, det är därför de brukar alla 30 hektar av vinodlingar med ekologiska produktionsmetoder.De använder inte insektsmedel eller konstgödsel, utan använder i stället produkter av vegetabiliskt, animaliskt eller mineraliskt ursprung som erbjuder lägre toxicitet för vinstockar och mindre föroreningar för både mark och grundvatten. Och allra mest glädjande är att egendomen uppnådde certifiering redan 1987. (Svenska Krav-märkningen kom till 1985, för att sätta in det i ett perspektiv) Giol Prosecco Organic Brut (nr 77708) för 89 kr Druvan i Prosecco är vanligtvis Glera (även kallad Prosecco) som i detta bubbel, men man tillåter även druvblandningar med tillägg av exempelvis Bianchetta. Men nu äntligen över till det goda vinet. Färgen är ljusgul och doften är påtagligt fruktig med inslag av päron och persika tillsammans med en angenäm blommighet. Smaken är torr och munnen fylls av läcker frukt och syra som får alla smaklökar att vakna till liv. En ren upplevelse som verkligen ger valuta för pengarna. Passar utmärkt både till fördrink eller till exempelvis en vegetarisk risotto som vi valde som tillbehör. Märkligt att vinet fortfarande håller till på Systembolagets beställningslista. Men detta är säkert kortvarigt då allt fler blir intresserade av att köpa goda ekologiska viner.

Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta -08 från Gaja

Brunello (lokal klon av druvan sangiovese) di Montalcino (vacker medeltida stad i södra Toscana) är för mig personligen evigt förknippat med Toscansk superkvalitet och med det följer tyvärr nackdelen med höga priser. Så när jag på Hansakompaniets Systembolag fick syn på ett vin från kultproducenten Gaja fick jag klara köpvibbar! Angelo Gaja måste vara Italiens mest framgångsrika vinmakare. Hans viner har erövrat fler ”Tre glas” betyg i vinbibeln Gambero Rosso än någon annan. Han gör toppviner i såväl Piemonte (Barolo och Barbaresco), som i Montalcino och Bolgheri i Toscana. Vinföretaget i byn Barbaresco grundades 1859 av Giovanno Gaja, Angelos farfars far. Angelo utbildade sig till enolog och när han tog över företaget startade han ett kvalitetshöjande förbättringsarbete som gjorde honom till en frontfigur i ”den italienska vinrevolutionen” Källa: Vinunic, www.terlatomontalcino.com Santa Restituta är skyddshelgon av ön Ischia (utanför Neapel, Italien), där hon mirakulöst befriades från sina hedniska torterare som hade planerat att döda henne i havet. Neapels Katedral består bland annat av Basilica di Santa Restituta och några av de mest fantastiska konstverk från den italienska medeltiden och renässansen. Denna kyrka besökte jag lämpligt nog tidigare i sommar och tog ovanstående bild. Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta -08 Doften är sagolik med storslagna nyanser av nypon, vit- och svartpeppar, körsbär, basilika, rosor och italiensk choklad! Smaken är av hallelujanivå med en fantastisk syra och balanserade tanniner. Enormt tilltalande smakaromerna fyllda av torkade körsbär, balsamico, te, tobak, nypon, basilika och njutbara chokladaromer. Ett makalöst bra matvin som redan levererar på topp trots sin ungdom. Vinbloggen delar ut 8/10 möjliga Vinbloggskorkar redan nu. Och mer kan det eventuellt bli med några års lagring. Bravo Gaja! PS. Just denna årgång av vinet är slut på Systembolaget men årgången efter har precis kommit ut. Brunello di Montalcino från Gaja (nr 92234) för 329 kronor

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Barbro Westerholm

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot för Folkpartiet, Årets senior 2012 och före detta ordförande för SPF.

Kurt Mälarstedt

Kurt Mälarstedt

Journalisten och författaren Kurt Mälarstedt skriver regelbundet i veteranen, DN och Fokus. Läs hans blogg!

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

Årets senior 2011

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

 • Diskuteras just nu

  • Intressant för vem?
   Vem har intresse av att ta del av beskrivna interna intriger, maktspel och knivhugg? Bokförfattaren ... av Gerd.
  • Ideellt arbete
   Någon har sagt: Utan allt ideellt arbete hade Sverige stannat. Själv bedriver jag läxhjälp på högsta... av Livslust.
  • Erbjudande med baktanke
   Är man en snyltare om man utnyttjar ett ”lockerbjudande” och sedan tackar nej när erbjud... av silverladyn.