Bloggar

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Vitvinsfavorit under 100 i repris

Hemkommen från italienska Kampanjen inklusive besök i Neapel var väldigt givande även i år. Jag fick bland annat tillfälle att för första gången besöka Pompeji och dessutom från vingårdsperspektivet, vilken är få förunnat. Innan @Vinblogg sätter igång på allvar efter semestern kommer här en favorit i repris. För en tid sedan skrev jag (www.diderot.se/#post508) om sicilianska Capoccia Red från Feudo di Santa Tresa. Efter den artikeln fick jag chansen att testa även den vita versionen (via ett varuprov) och blev tillsammans med några italienfrälsta vänner helt förförda av detta vin. Feudo di Santa Tresa är en av Siciliens äldsta producenter och ligger på den södra delen av ön i Vittoriaregionen. Till sin hjälp har de tagit Stefano Chioccioli som ligger bakom mer än 70 viner som fått tre glas (bästa betyget) i den årliga italienska vinbibeln Gambero Rosso. Som en av Italiens mest hyllade vinmakare sjunger han terroirens förlovade sång, vilket passar min smak då jag personligen anser att terroiren har en avgörande betydelse, om du utnyttjar dess förutsättningar på rätt sätt. Franska ordet terroir kan sammanfattas av odlingsplatsens inflytande på det färdiga vinet. Faktorer som påverkar är bland annat klimat, jordmån, underliggande geologi, odlingsplatsens lutning och riktning (solenstrålning) samt höjden över havet vilket påverkar temperaturen. Källa: wikipedia.se Santa Tresa Capoccia White 2013 (best sortimentet nr 74098) för 79 kr Jordmånen där vindruvor till detta vin föds är huvudsakligen bestående av ler- och sandblandadjord med inslag av kalksten. Druvorna som används till vinet är Grillo och Zibibbo. Capoccia White har en soluppgångsgul färg och doften får mig bara så sommarlycklig. Näsan fylls av förförande intesiva friska nyanser av vita blommor, päron, hunungsmelon, citrus och en avslutande hint av färska örter (kärlek vid första sniffen). Smaken är minst lika bra med inslag av en läcker symfoni av syra och fruktsötma. Aromer av aprikos, citrus, päron och mineraler sköljer sakta genom munnen. Vinet är renheten själv och jag måste erkänna att jag aldrig någonsin testat ett vitt 79 kronors vin som varit så här bra. Så nu är beställning på ett dussin flaskor inför vårens festligheter med kära vänner. Och tänk så många kramar och leenden jag skall få för detta vintips. Lyckas producenten hålla uppe kvaliteten på detta vin över tid kommer det bli en garanterad succé på Systembolaget framöver, sanna mina ord. Och om du frågar mig vilken mat som skulle passa så blir mitt svar en italiensk buffe med grillade grönsaker och italienska charkuterier alternativt en sommarinspirerad kycklingsallad med mera.

Sommarledigt!

Sommaren är en mycket viktig årstid speciellt för @vinblogg då jag är född i tvillingarnas tecken. Därför tar bloggen nu sommarledigt och kommer bara att publicera inlägg som är av alldeles speciell betydelse. Hoppas ni vinbloggsföljare får en underbar sommar med allt det ni önskat er och välkommen åter i höst. Vår egen sommar startade på bästa sätt med en fantastiskt Rolling Stones konsert på Circo Massimo i Rom. Att få se bandet med en medelålder på runt 70 studsa runt och avge så stor passion för sin musik var ett fantastiskt minne för livet. Här kommer youtube klipp som bandet lagt ut och som får mig att få gåshud över hela kroppen! Bästa sommarhälsningar! P-O

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

Årets senior 2011

Barbro Westerholm

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot för Folkpartiet, Årets senior 2012 och före detta ordförande för SPF.

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

 • Diskuteras just nu

  • Har jag ett heltokigt tänkande?????
   Med en dåres envishet så tänker jag på att vi på denna jord är på god väg att förgöra oss. Nu är jag... av vetgirig.
  • Hur tänker jag osv
   Mitt inlägg igår samhälle och politik jag tror att man kommer längre med godhet än hat min uppfattni... av elmyfarnlycke.
  • på smala skånska vägar
   INLÄGGET FELAKTIGT PLACARAT UNDER RUBRIKEN DISKUSSION. MenVägen är smal och vinglar som en BMW-ensam... av bebe.