Bloggar

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Högresta och lysande

står de och skiner ikapp med solen.Älskar att kunna plocka stora buketter. De första gångerna jag sådde solrosor, sådde jag direkt på friland och inte kunde jag då plocka några buketter inte. Det var inte många frön som grodde och de som gjorde det blev till snigelmat. Numera sår jag i krukor i växthuset för att ha små plantor att sätta ut och det ger ett lyckat resultat.Under senare år har jorden fått mycket tillskott av både hästgödsel och kompost och det är säkert minst lika viktiga faktorer som att i förväg driva upp små plantor.Den röda/rödsvarta solrosen är framavlad och det är säkert därför som den inte är fröäkta. Snygg är den i alla fall!

Premiär

är höstens första tema i Blooming Friday. Väldigt roligt att Heléna fortsätter att sköta administrationen och ger oss nya temaord.Så mycket premiärer, och då tänker jag på växter som aldrig blommat tidigare, har jag inte haft i trädgården den här sommaren. Den enda jag kan komma på som blommade för första gången är krolliljan, Lilium martagon ’Norrland’. Knopparna kom jag ihåg att fotografera men sedan kom värmen och jag var bara hemma och sprang runt med vattenslangen några gånger i veckan. Visst såg jag den blomma alltid när jag sprang där, så en ’Norrland’ vet jag att det är. Nog hade det varit roligt att veta mer om den. Varför den heter 'Norrland' kan jag gissa mig till men varifrån, från vems trädgård kommer den ursprungligen?Så här ser den ut när den blommar och blommade så här fint gjorde den i Bittes trädgård förra sommaren.Trevlig helg!

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

Årets senior 2011

Barbro Westerholm

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot för Folkpartiet, Årets senior 2012 och före detta ordförande för SPF.

Lilian O. Montmar

Lilian O. Montmar

Lilian O. Montmar är författare, skriver om historia och kom nyligen ut med romanen "För inte så länge sedan."

Monika Olin Wikman

Monika Olin Wikman

Monika Olin Wikman har en bakgrund i socialpolitiken och har tillsammans med Berit Rollén skrivit två debattböcker om äldreomsorgen.

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Ekologiskt rödvinsmanifest från Sicilien!

Ni som följer Vinblogg regelbundet har nog redan upptäckt att jag har blivit förförd och speciellt förälskad i Sicilianska viner. Det har gått upp ett ljus för mig att vulkanviner på nått sätt tänder en extra gnista inombords. För ur denna vulkaniska jordmån kommer en urkraft som imponerar stort i form av magiska smakaromer hämtade från underjordiska mystiken. Och snabbt får man lära sig att ön har en jordmån som kan presentera sig på så många olika goda sätt. Svenska Oenofors, som bland annat startat Nordic Sea Winery, har i september lanserat ett ekologiskt vin som gjorts med hjälp av kontraktstillverkare på Sicilien. Vinet är gjort huvudsakligen på Siciliens rödvinsdruva Nero d’Avola tillsammans med aningens Cabernet Sauvignon. Manifesto Nero d'Avola 2013 (nr 2680) för 72 kr Så låt oss nu ta del av vad ön kan göra i den lägre prisklassen. Doften är kraftfull och på samma gång väldigt behagligt tilltalande. Inslag av mineraler, kaffe, vanilj, plommon och choklad ger sig tillkänna. En mycket trevlig öppning på en ny bekantskap. Smaken är förbluffande bra i förhållande till priset på endast 72 kr. En havsström av kaffe-, plommon- och chokladaromer som transporterar sig genom gommen som en resa med fiskebåt utanför Siciliens vackra kust. Ett ekologiskt vin som gjort för höstens lamm- och nötköttsgrytor i kombination med välsmakande svenska rotsaker.

Pizzavin 2.0 från Napa!

Jag har alltid haft en förkärlek till Nordamerikanska viner men tyvärr har de som finns på Systembolaget en förmåga att oftast hamna väl högt i pris i förhållande till kvalitet. Men när jag fick chansen att testa ett varuprov på ett rödvin som släpps i Sverige nu i september, så kunde jag inte tacka nej. Stone Valley Shiraz 2012 California Napa County (nr 12655) för 69 kr Vinet har en druvkombination av 90% Shiraz, 5% Zinfandel och 5% Tannat. Vinet behöver luftas ett par timmar innan konsumtion, men har du bara tålamod är det mer än väl värt väntan. Doften har en läcker söt ton av mörka fullmogna bär och kryddighet som gör den het och framkallar ett intresse. Smaken är medelfyllig med en trevlig aromkombination av mogna björnbär, skogshallon, vanilj, färska örter och choklad. Som gjort för pizza samt diverse pastarätter och ett lyckat exempel på ett rödvin under hundralappen som verkligen levererar. För dessa pengar är det en given köprekommendation från vinbloggen.

  • Följ Veteranen på Facebook

  • Bloggas just nu

  • Diskuteras just nu