Bloggar

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Liljorna har slagit ut.

Det gjorde de redan runt den 22 augusti och jag har hunnit med att gå många små kvällspromenader runt huset för att känna doften från dem och från floxen som också blommar för fullt. Nog är det tur att man kan ändra sig, ombestämma sig. Tidigare, för ca 12-15 år sedan grävde jag bort all flox vi hade i trädgården. Flox jag fått från släktingar och goda vänner. Tyckte de tog för sig för mycket i rabatterna, alltför lätt fick mjöldagg och hade blommor i mer än skrikiga färger. Floxen jag nu odlar har blommor i en mildare färgskala. Flox jag köpte i Danmark efter ett besök i Anne Just trädgård i mitten av september för några år sedan, ganska många kanske, tiden går fort. Där stod floxen mer eller mindre utspridda i hela trädgården. Små nätta plantor i milda pastellfärger som små utropstecken bland allt det höstgröna, helt oemotståndliga.Här har de där små plantorna jag satte blivit till stora ruggar så snart är det väl dags att återigen ta fram spaden och gräva bort dem, även om de inte har blommor i skrikiga färger eller mjöldagg.

Nu blommar det om

vårt gamla blåregn. Synen är inte lika överväldigande nu när blommorna skall samsas med alla blad som den är i maj när det lilla trädet blommar på bar kvist. Igår när jag fotograferade kom jag att tänka på en granne vi en gång hade. Hon ville inte ha rosor för de skräpade ner så.Skräpar blåregnet också ner eller är det vackert med alla vissna blommor på stenplattorna? Jag har svårt att bestämma mig för vad jag tycker, men ibland särskilt innan blommorna blivit helt bruna är det vackert med en ljusblå matta.

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

Förvin till kräftskivan! Innocent Bystander Moscato

Sommarvärmen har äntligen nått våra nordliga trakter och vi njuter. Att få möjlighet att sitta ute på kvällen är något som uppskattas extra mycket. Att ha något kallt gott vin i glaset gör ju det hela ännu bättre. Och nu i augusti har vi ju dessutom den traditionsfyllda tiden med kräftskivor. Här kommer ett vintips som passar både som förvin till kräftskivan och som ett riktigt gott bersåvin. Att denna dryck också har en låg alkoholhalt passar speciellt bra i värmen och när man vill att gästerna inte skall toppa för tidigt. Innocent Bystander Moscato Victoria 2013 (systembolag varunummer 7783) fynd för 99 kr Vinet är gjort på muskatdruvorna Gordo och Black Hamburg från soldränkta området runt Swan Hill i australiensiska regionen Victoria. Här får druvorna ett perfekt klimat för att få fram en härlig kombination av syra och sötma och med den följer även en låg alkoholhalt på endast 5,5%. Mousserande bersåkärlek! Doften är underbar med lätt sötaktiga inslag av smultron, persika och blodapelsin. Smaken är sagolikt god med förföriska aromer av smultronkräm, fläder och blodapelsin tillsammans med underbar syra och sötma i perfekt kombination. Servera vinet väl tempererat för att få ut mesta möjliga, det håller den naturliga sötman på plats och släpper fram mer av syran. Så imponerad av vad detta mousserande hundralappsvin kan leverera i vinkärlek. Dessutom perfekt att bjuda på innan sommaren tar slut...

Vinbloggen är tillbaka med vitvinskärlek från Sicilien!

Nyligen hemkommen efter fyra veckor av vinbloggstour till både Italien och Frankrike har vi samlat både kraft och lust att förmedla alla fantastiska möten med magiskt duktiga producenter. Tänk vad europeisk vinindustri skapar redan idag och vilken potential det finns till fortsatt utveckling. Bara så lycklig att vara europé med så fantastiskt goda viner inom en dagsresa. Under hösten kommer jag att presentera en rad stora viner som jag upptäckt under min resa. Men först ut är ett vin jag köpte i juni från den sicilianska stjärnproducenten Tenuta Terre Nere. Ni som följt Vinblogg vet att jag hyser stor kärlek till just denna producent. Stjärnvin från Sicilien! Sicilien gör stora framsteg som vinproducerande ö med fantastiska förutsättningar och läckra avtryck från vädret och den vulkaniska jordmånen. Tenuta Terre Neres egendom är belägen på de norra sluttningarna av vulkanen i närheten av staden Randazzo. Vinområdet är sedan länge ansett som en av de allra finaste i områdena för viner på ön. Egendomen består idag av över 30 hektar och har vinrankor som är mellan 50-140 år med undantag från 6 hektar som nyligen är planterade. Vinarealen finns på mellan 600 till 1000 meter över havet. Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco -14 (systembolaget nr 91276) för 139 kr Tidigare har jag skrivit om producentens röda viner, men nu till ett vitt vin från Etna som skapar stor vulkanvinkärlek. Druvkombination är något okänd för de flesta av oss vinkonsumenter med 60% Carricante, 25% Catarratto, 10% Grecanico och 5% Minnella. Men låt dig inte bedras, för här är kvalitet i varje droppe. Doften är ett sant avtryck från Etna med förförisk frukt och aningens blommighet. Kombinationen av mango, persika, apelsin och mineral tillsammans med en avslutande örter skapar begär. Smaken är så jäkla bra med vulkanmineraler, mango, mandarin och örter i en fin balans. Så fin balans mellan syra och mineraler och en angenäm oljighet skapar tillsammans ett stort vin för endast 139 riksdaler. #fynd Jag testade vinet innan semestern och nu åter igen och är bara så lycklig över denna höga kvalitet. Etna har talat igen och sanna mina ord, nästa år blir det en vinresa dit och varför inte samtidigt med en hot yoga retreat som också ligger mig varmt om hjärtat. Nu hoppas vi på en riktigt varm augusti med fina sommarkvällar efter jobbet. Och tack än en gång för att du fortsätter följa Vinblogg.

Björn Fjæstad

Björn Fjæstad

Björn Fjæstad är docent i ekonomisk psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm, f.d. adj. professor vid Mittuniversitetet och var i 32 år chefredaktör för Forskning & Framsteg. Som pensionär är han bl.a. verkställande redaktör på tidskriften Sans.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

Årets senior 2011

Christina Rogestam

Christina Rogestam

Christina Rogestam är ordförande för SPF sedan juni 2014

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Om ”Det gudlösa folket”
   David Thurfjells bok ”Det gudlösa folket” har ju fått stor uppmärksamhet. Jag har läst b... av Majsa.
  • Om världen och den vid husknuten
   Igår var det tydligen en bra vandringsdag, för kanske ett hundra fötter från Stockholms Vandrarfören... av bebe.
  • För mycket
   Det är för mycket flyktingar i världen de översvämmar mig och inte kan jag göra något åt det Hemtjän... av Amanda.
 • Diskuteras just nu

  • Riksdagsmännens ”eviga” lön
   I dag kan man läsa en intressant artikel på SvT:s hemsida om hur flera av riksdagsmännen som avgått ... av Tatluser.
  • Märkligt!
   Nog är det märkligt att vi har en statsminister, som varken visar eller uttalar sig när två etniska ... av annaconda.
  • Hur mycket vet vi om oss själva?
   Det sägs ofta med en viss självklarhet att vi känner oss själva bäst. Men gör vi verkligen det? Tank... av hesiodos.