Bloggar

Veikens resblogg

Veikens blogg

Jag bloggar mycket om resor, och har åsikter om det mesta

Gammelmormorn

Gammelmormorn

Vad vill man när man är nästan 90? Vara med barnbarnsbarn och goda vänner? Ge sig ut i rymden och möta morgondagen? Med åren kommer nya perspektiv på tillvaron.

Gladjekallan

Glädjekällan

Före detta lärare som bloggar om sin prisbelönta trädgård.

Egenodlat – närodlat, ekologiskt och roligt.

Vitbeta, gulbeta och rödbeta gratinerade med getost, honung och rosmarin.  Sockerärterna har bara varit nere och vänt i kokande lättsaltat vatten innan de kyldes av och fick torka innan de hamnade som extra färgklick på betorna.De små gröna knopparna är solrosor som kokat i 5 min och sedan fått citronsmör över sig. Smakar lite som kronärtskocka men har en beska i smaken som inte de har. Gästerna och jag tyckte solrosknopparna var goda men det tyckte inte maken. Kan den beska smaken bero på den torra och regnfattiga sommaren?  Många av grönsakerna har vattnats men inte solrosorna. Skall göra ett nytt försök när det kommit ordentligt med regn.Sockerärtorna som redan gett bra skörd bara växer och växer.Salladsplantor som finns kvar har börjat blomma men jag har sått nya. Några har orkat titta upp men jag hoppas fler skall komma nu när de fått vatten i några dagar.En eldig böna  – rosenbönan.Svartrötterna, i alla fall en del, är tjocka som tummen. Det är många, många år sedan jag odlade svartrötter så det skall bli väldigt roligt när det är dags för skörd. Älskar mitt grönsaksland. Att bara gå där och lyfta på squashbladen för att se om det finns något under, plocka buketter med luktärter, stoppa en sockerärt i munnen eller dra lite ogräs är ren njutning. Fortsatt skön sommar!

Vattnar och vattnar.

Är just nu väldigt glad över att vi har kommunalt vatten för floxen hänger efter bara ett par dagar utan bevattning och det gör grenastern och rosenflockeln också. Ja egentligen slokar det mesta i trädgården.När man vattnar eller om det kommer regn efter riktigt varma dagar uppstår en speciell doft. Den doften önskar jag att jag kunde sätta ord på. Den har funnits med från min barndoms somrar hemma hos mormor och morfar och ända tills nu. Så fort jag öppnar vattenslangen en solig dag sticker den mig i näsan.Strax efter jag skrivit detta kom det efterlängtade regnet. En riktigt ordentlig skur så jag hoppas slokande rödbetor och sallad i grönsakslandet kvicknat till och återfått sin 'spänst' och jag hoppas också att den varma, sköna sommaren kommer tillbaka. 

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson

Årets senior 2011

Diderots vinblogg

Per-Olof Diderot

Jag skriver om god mat och goda viner – utan snobberi.

En krispig Riesling från jordens ände!

Tasmanien är en australiensisk ö som ligger en timmas flygresa söder om Melbourne. Ön är nästan lika stor som Irland. Klimatet är behagligt utan allt för extrema variationer. Det innebär att druvorna ges en långsam mognadsprocess som bidrar till att vinerna får en fin syra ihop med rena uttrycksfulla smaker. Även om Tasmanien bara står för 0,2% av Australiens totala vinproduktion så kommer området att göra sin stämma hörd i allt större utsträckning på den globala vinscenen. Det testade vinet kommer från vinproducenten Josef Chromy. Grundaren är född i Tjeckien och utvandrade till Australien 1950. www.josefchromy.com.au Josef Chromy Riesling 2013 (nr 6462) för 119 kr Doften är fylld av mineraler och upplevs som man doftar på en näve grus. Tillsammans med denna tydliga mineralkaraktär så framträder fina nyanser av citrus, päron, äpple och ananas. Smaken är mineralstinn och passar perfekt när du som mest behöver ett torrt krispigt Rieslingvin. Med på köpet får du läckra smaknyanser av gröna äpplen, persika, örter och lime. Jag blev verkligen lycklig över att ha hittat denna vinöverraskning från ett område nästan så långt borta som det går på andra sidan jordklotet. När Nya Zeeländska viner kommit så i ropet så förtjänar även viner från Tasmanien att uppmärksammas. Jordmån och mikroklimat verkar vara perfekt för såväl Riesling, Chardonnay som Pinot Noir (precis som Sydafrikanska vinregionen Elgin Valley). Så nu är det bara till att fortsätta att utforska vad vinindustrin i Tasmanien har att erbjuda (även om Systembolagets sortiment av viner från Tasmanien är väldigt begränsat). Och avslutningsvis över till en annan framgångsrik australiensisk export.

Vitvinsfavorit under 100 i repris

Hemkommen från italienska Kampanjen inklusive besök i Neapel var väldigt givande även i år. Jag fick bland annat tillfälle att för första gången besöka Pompeji och dessutom från vingårdsperspektivet, vilken är få förunnat. Innan @Vinblogg sätter igång på allvar efter semestern kommer här en favorit i repris. För en tid sedan skrev jag (www.diderot.se/#post508) om sicilianska Capoccia Red från Feudo di Santa Tresa. Efter den artikeln fick jag chansen att testa även den vita versionen (via ett varuprov) och blev tillsammans med några italienfrälsta vänner helt förförda av detta vin. Feudo di Santa Tresa är en av Siciliens äldsta producenter och ligger på den södra delen av ön i Vittoriaregionen. Till sin hjälp har de tagit Stefano Chioccioli som ligger bakom mer än 70 viner som fått tre glas (bästa betyget) i den årliga italienska vinbibeln Gambero Rosso. Som en av Italiens mest hyllade vinmakare sjunger han terroirens förlovade sång, vilket passar min smak då jag personligen anser att terroiren har en avgörande betydelse, om du utnyttjar dess förutsättningar på rätt sätt. Franska ordet terroir kan sammanfattas av odlingsplatsens inflytande på det färdiga vinet. Faktorer som påverkar är bland annat klimat, jordmån, underliggande geologi, odlingsplatsens lutning och riktning (solenstrålning) samt höjden över havet vilket påverkar temperaturen. Källa: wikipedia.se Santa Tresa Capoccia White 2013 (best sortimentet nr 74098) för 79 kr Jordmånen där vindruvor till detta vin föds är huvudsakligen bestående av ler- och sandblandadjord med inslag av kalksten. Druvorna som används till vinet är Grillo och Zibibbo. Capoccia White har en soluppgångsgul färg och doften får mig bara så sommarlycklig. Näsan fylls av förförande intesiva friska nyanser av vita blommor, päron, hunungsmelon, citrus och en avslutande hint av färska örter (kärlek vid första sniffen). Smaken är minst lika bra med inslag av en läcker symfoni av syra och fruktsötma. Aromer av aprikos, citrus, päron och mineraler sköljer sakta genom munnen. Vinet är renheten själv och jag måste erkänna att jag aldrig någonsin testat ett vitt 79 kronors vin som varit så här bra. Så nu är beställning på ett dussin flaskor inför vårens festligheter med kära vänner. Och tänk så många kramar och leenden jag skall få för detta vintips. Lyckas producenten hålla uppe kvaliteten på detta vin över tid kommer det bli en garanterad succé på Systembolaget framöver, sanna mina ord. Och om du frågar mig vilken mat som skulle passa så blir mitt svar en italiensk buffe med grillade grönsaker och italienska charkuterier alternativt en sommarinspirerad kycklingsallad med mera.

Barbro Westerholm

Barbro Westerholm

Riksdagsledamot för Folkpartiet, Årets senior 2012 och före detta ordförande för SPF.

 • Följ Veteranen på Facebook

 • Bloggas just nu

  • Under en hatt?
   Gång efter annan hörs ropen; ett pensionärsparti ska bildas. De ropande hoppas att ett sådant parti ... av kylling.
  • Vatten i örat, stav i handen Räddare i nöd
   I fredag kröp en bit av Görväln in i mitt vänstra öra och vägrade ge sig av. Jag hoppade på Höger be... av bebe.
  • Livet på landet
   Det ska ha blivit något svalare väder sägs det. Hjärnan hackar till och börjar funka till och från. ... av PaulThomas.
 • Diskuteras just nu

  • Om besvikna fördomar
   Jag vet att det är fult att ha fördomar, men jag har det i alla fall. Fördomar mot judar. För mig är... av bebe.
  • Enastående
   Vi som är enastående, ensamboende – hur fixar vi trygghet? Ja, jag som gammelbliven f.d. socialchef ... av Gerd.
  • Har jag ett heltokigt tänkande?????
   Med en dåres envishet så tänker jag på att vi på denna jord är på god väg att förgöra oss. Nu är jag... av vetgirig.